«Το μείζον ζήτημα των φυσικών καταστροφών είναι μια απειλή που πολιορκεί όλο τον πλανήτη»
Με αναφορά στο Μεσανατολικό ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Βουλή όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Θεσσαλία και στον Έβρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε για σημαντικά βήματα όσον αφορά στην συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και για εκεχειρία. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στις προσπάθειες είπε για ειρήνη στην περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο θέμα της συζήτησης είπε ότι το μείζον ζήτημα των φυσικών καταστροφών είναι μια απειλή που πολιορκεί όλο τον πλανήτη και δεν προσφέρεται για στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι η επήρεια της κλιματικής κρίσης είναι ορατή τόσο με τις πυρκαγιές όσο και με τις πλημμύρες. Το πρόβλημα, σημείωσε, δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας αλλά και πολλές άλλες χώρες του κόσμου και έκανε ειδική μνεία στην καταστροφική και φονική πυρκαγιά στην Χαβάη.
Για τον Έβρο είπε ότι η φωτιά θέριεψε λόγο της ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων και ενώ η πυροσβεστική μαχόταν και σε άλλα μεγάλα μέτωπα κάτι που οδήγησε στον κατακερματισμό των δυνάμεών μας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κακοκαιρία Daniel με τους απίστευτους τόνους νερού που έπεσαν.
Χαρακτήρισε υπόθεση παγκόσμια την άμυνα απέναντι στην κλιματική κρίση αλλά και κρίσιμη την έννοια της ανθεκτικότητας.
Κάνοντας αυτοκριτική είπε ότι είναι ο τελευταίος που θα δηλώσει ικανοποιημένος από την αποτελεσματικότητα του κράτους απέναντι στις πρόσφατες θεομηνίες αλλά υπογράμμισε ότι χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων του κρατικού μηχανισμού σώθηκαν ανθρώπινες ζωές. Έκανε ειδική μνεία στο 112 και στο γεγονός ότι προειδοποίησε σε πολλές περιπτώσεις τους κατοίκους έτσι ώστε να προστατευθούν.
Όσον αφορά στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού είπε εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν με εναέρια μέσα είχαν αμέσως ιατρική φροντίδα ενώ καθόλου αμελητέα δεν είναι τα μέτρα που πάρθηκαν για την αποφυγή μίας υγειονομικής κρίσης.
Αυτό που συνέβη στην Θεσσαλία είχε τα χαρακτηριστικά μια ιατρικής υγειονομικής βόμβας, είπε χαρακτηρίζοντας τα όσα συνέβησαν πρωτόγνωρα. Ευχαρίστησε και τις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί όπως είπε δεν προβλεπόταν αυτό στην αποστολή τους.
Για την κρατική αρωγή είπε ότι έτσι όπως έχει θεσμοθετηθεί είναι μια κατάκτηση. Βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη ημέρα και με εκταμιεύσεις που έχουν προχωρήσει γρήγορα, σε χρόνο ρεκόρ όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τις επόμενες ημέρες το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης
«Η καταστροφή δεν πλήγωσε μόνο περιουσίες, αλλά και τις ψυχές των ανθρώπων», τόνισε. «Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης. Θέλουμε να στηρίξουμε τους πλημμυροπαθείς, ώστε να φτιάξουν το σπίτι τους, όσο το δυνατόν πιο σύντομα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η αυτοδιοίκηση γνωρίζει καλύτερα τα δεδομένα και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στους δρόμους και σε αναχώματα έτσι ώστε το κράτος να ρίξει το βάρος σε υποδομές εθνικού χαρακτήρα, είπε χαρακτηριστικά.
Για τις υποδομές ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στα σχολεία τελείωσαν οι πρώτες επισκευές και δεν χάθηκαν ώρες μαθημάτων. 25 σχολεία θα ανακατασκευαστούν σε συνεννόηση με την Ένωση Εφοπλιστών και θα γίνουν όπως σημείωσε καλύτερα από πριν. Επίσης, ξεκίνησαν ήδη αντιπλημμυρικά έργα και αντιδιαβρωτικά έργα. Το ίδιο συμβαίνει και με την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου έτσι ώστε να καταστεί λειτουργικό πριν τα Χριστούγεννα.
«Η ευρωπαϊκή ενίσχυση θα συμπληρωθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης»
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός εξασφαλίστηκαν 686 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για την αποκατάσταση των οδικών δικτύων και του σιδηροδρομικού.
Τα σημαντικά έργα υποδομής που έγιναν μετά τον Ιανό, είπε ο πρωθυπουργός άντεξαν όλα, τόσο οι δρόμοι όσο και οι γέφυρες και η κατεύθυνση που πρέπει να δοθεί στους μελετητές είναι να κατασκευαστούν έτσι ώστε να αντέξουν επίσης.
Η ευρωπαϊκή ενίσχυση θα συμπληρωθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης είπε και τόνισε ότι ο δρόμος που υπάρχει μπροστά είναι μακρύς και δύσκολος. «Ξέρω ότι υπάρχει οργή αλλά και θλίψη και στενοχώρια και απογοήτευση», τόνισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχουν 3 προτεραιότητες: Η άμεση κινητοποίηση για την διάσωση ανθρώπινων ζωών, η εξασφάλιση πόρων και ένα συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση.
Υποχρεωτική ασφάλιση για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ
Υπάρχει ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των υποδομών με καθετοποιημένη διοίκηση με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και με νέα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων, είπε ο πρωθυπουργός και σχεδιασμένες υποδομές με βάση τα πραγματικά δεδομένα και χωρίς αποσπασματικά έργα που δεν χαρακτηρίζονται από διαλειτουργικότητα.
Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί ο νέος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων. Τον Φεβρουάριο θα υπάρχει η ολοκληρωμένη πρόταση των Ολλανδών. Το σημαντικό είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας να έχουν αρκετό νερό για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους, είπε χαρακτηριστικά.
Ανακοίνωσε ότι διπλασιάζονται τα κονδύλια της κρατικής αρωγής από 300 σε 600 εκατομμύρια και έκανε αναφορά και στο πράσινο τέλος στα κρατικά καταλύματα.
Προειδοποίησε ότι οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι : από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ ευρώ υποχρεωτικά πρέπει να ασφαλίζονται, δεν θα υπάρχει πάντα το «κράτος πατερούλης».
Παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο με έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους. «Δεν μασάω τα λόγια μου, οι αγρότες έχουν λάβει μεγάλα ποσά σε αποζημιώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα του ΕΛΓΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές», τόνισε ακόμα.
Θα χρειαστούμε ένα νέο κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ και από αυτές τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά και για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και πως τα παράγουμε με περισσότερη ευελιξία απέναντι στον καιρό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη μετεγκατάστασης οικισμών. «Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις όταν δούμε όλα τα δεδομένα και για πιθανές μετεγκαταταστάσεις οικισμών π.χ. στη Μεταμόρφωση οι κάτοικοι είναι θετικοί», είπε χαρακτηριστικά.
«Θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι θα αξιοποιήσουμε από τη νέα χρόνια τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. «Επενδύουμε στον περαιτέρω εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος και βέβαια περισσότερα μέσα για την εκπαίδευση σε αυτό το νέο περιβάλλον. Δήμοι και Περιφέρειες πρέπει να συνεννοούνται με την Πολιτική Προστασία με άλλα πρωτόκολλα, όπως και με την συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων. Καθαρισμοί οικοπέδων θα πρέπει να γίνονται από τους πολίτες, ενώ πρέπει να ξεπεραστούν χρονιές αγκυλώσεις πχ καθαρισμός Κηφισού».
Η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έχει γίνει ποτέ θα γίνει στην Κρήτη, αναζητούμε την επιστημονική γνώση αλλά ενσωματωμένη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τόνισε και είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω όλους τους ειδικούς στο ίδιο δωμάτιο να ακούω τις προβλέψεις τους, ώστε να είναι και υπόλογοι, όλοι οι επιστήμονες με την υπογραφή τους ως επίσημοι πλέον συνεργάτες του Υπουργείου θα καταθέτουν τις απόψεις τους».
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε δυο επίπεδα: στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα ενώ πρέπει να δώσουμε σημασία στην προσαρμογή της κλιματικής κρίσης που ήδη χτυπά την πόρτα μας, που αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Θα ακούσω με προσοχή την αντιπολίτευση, δεν άσκησα καμία κριτική, θέλω να ακούσω τις αντιπροτάσεις σας, δεσμεύομαι αν αυτή ξεπερνά συνθήματα γιατί αυτό το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε χρώμα».
newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις