Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει την κυβέρνηση σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ρίγη αγωνίας διέτρεξαν τους βουλευτές της ΝΔ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, όταν ο πρωθυπουργός όχι μόνο εκδήλωσε την αποφασιστικότητα του να υλοποιήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε το ΥΠΟΚ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ισχυρίστηκε ότι είχε ενημερώσει σχετικά τους ενδιαφερόμενους προεκλογικά για την αναγκαιότητα μεγαλύτερης φορολογικής συμμόρφωσης!

Οι γαλάζιοι, ειδικότερα οι παλαιότεροι, γνωρίζουν καλά ότι το λεγόμενο «κίνημα της γραβάτας», δηλαδή οι επιστήμονες, οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν από τους πρώτους που στήριξαν δυναμικά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού το 2019, έχοντας προηγουμένως συμμετάσχει ενεργά και ηχηρά στη δημιουργία του «αντισύριζα» μετώπου, ως αντίδραση στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και που οδηγούσαν, όπως είχε τότε αναφερθεί, σε οικονομικό μαρασμό.

«Ουσιαστικά επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη κοινωνική νίκη του Κυριάκου, πριν ακόμα στηθούν οι κάλπες του 2019» θύμιζαν χθες οι παλαιότεροι αφού στην πραγματικότητα επρόκειτο για μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων από διαφορετική κομματική προέλευση και με μόνο κοινό στοιχείο την αντίδραση στα μέτρα της τότε κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα. Τα ίδια στελέχη πρόσθεταν ότι τότε, την τετραετία 2015 -2019, ευφυώς φερόμενος ο Κ. Μητσοτάκης είχε σπεύσει να «αγκαλιάσει» το «κίνημα της γραβάτας», ενώ και στις παραμονές των πρόσφατων εκλογών του περασμένου Μαΐου, η ΝΔ και ο πρωθυπουργός επιδίωξαν – επιτυχώς, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων – να αξιοποιήσουν τη χιονοστιβάδα των αντιδράσεων που τότε προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Γ. Κατρούγκαλου περί επαναφοράς του συντελεστή 20% επί των εισοδημάτων τους για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Έξι μόλις μήνες μετά, το «κίνημα της γραβάτας» είναι στους δρόμους μαζικά, όπως φάνηκε από τις χθεσινές κινητοποιήσεις και με κάθε ευκαιρία «πυροβολεί» την κυβέρνηση και τον ίδιον τον πρωθυπουργό. «Η ιστορία αυτή θα μας κοστίσει πολύ» προβλέπουν πολλοί βουλευτές, που αξιολογούν δύο στοιχεία:

Πρώτον ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι επιστήμονες κλπ είναι πρόσωπα με ακτινοβολία στο περιβάλλον τους και τις τοπικές κοινωνίες και ως εκ τούτου, οι αντιδράσεις τους θ αποκτήσουν κοινωνικό αποτύπωμα.

Και δεύτερον και σημαντικότερο ότι οι επόμενες κάλπες, των Ευρωεκλογών, ευνοούν από τη φύση τους την χαλαρή ψήφο και τη στάση διαμαρτυρίας των πολιτών. Και ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί μια χρυσή ευκαιρία για να δοθεί μαζικά ένα μήνυμα δυσαρέσκειας. «Απλώσαμε τραχανά και δεν θα μας βγει σε καλό», λένε.

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ανυποχώρητος, διότι θεωρεί ότι η υπόλοιπη κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι απαιτούν φορολογική δικαιοσύνη και στηρίζουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις