Η επόμενη ημέρα μετά την αποχώρηση των Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Κασσελάκης.

Το γνωστό ροκ τραγούδι «Eye of the Tiger» θα μπορούσε να «ντύνει» την πολεμική ατμόσφαιρα που επικράτησε στα χαρακώματα του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες. Το δεύτερο και δυσκολότερο μέρος μιας αναπόφευκτα επώδυνης για όλες τις πλευρές διάσπασης ολοκληρώθηκε με την έξοδο από την Κουμουνδούρου της «Ομάδας Αχτσιόγλου». Στην περπατησιά που άνοιξε η «Ομπρέλα» βάδισε, αυτή την εβδομάδα, η τάση «6+6» με την αποχώρηση της από τα κομματικά δώματα και από την κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το… τρένο των 11 «σφύριξε» για την οριστική φυγή και καταφυγή σε μια νέα πραγματικότητα, τουλάχιστον για αρχή, με τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία ψάχνει τη θέση της στα έδρανα της Ολομέλειας. Στην «ατμομηχανή» εκτός ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκαν οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστόπουλου, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Φερχάτ Οζγκιουρ. Και με τους ήδη, από μέρες, αποχωρήσαντες Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα θα συνθέσουν την νέα, αυτή, κοινοβουλευτική έκφραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να «κλειδώσει» η ταυτότητα του εγχειρήματος. Επικεφαλής στο κοινοβουλευτικό πεδίο αναμένεται να αναλάβει ο Αλέξης Χαρίτσης και κομβικούς ρόλους θα έχουν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Όσο για το όνομα, που θα αποτυπώνει το όλο εγχείρημα, θεωρείται απίθανο να μην περιέχει ως προσδιοριστικό στοιχείο την λέξη Αριστερά. Με ποιον επιπλέον προσδιορισμό πλαισιωθεί, π.χ. «προοδευτική», «οικολογική», θα φανεί σύντομα.

Σε θέσεις μάχης

Μόνο βελούδινο δεν φαίνεται, πάντως, να είναι το διαζύγιο Κασσελάκη και «Ομάδας Αχτσιόγλου» καθώς λίγες ώρες μετά τον δύσκολο «αποχαιρετισμό» άρχισαν τα εκατέρωθεν πυρά. Δίνοντας έτσι μια γεύση από τα προσεχώς επεισόδια του διασπασμένου ΣΥΡΙΖΑ εντός του κοινοβουλευτικού τερέν.

Σχολιάζοντας τις αποχωρήσεις ο Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτηση του, έκανε λόγο για «διασπαστές όχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά επειδή δεν κέρδισαν τις εσωκομματικές εκλογές», τονίζοντας πως αν η Έφη Αχτσιόγλου του είχε πει προεκλογικά «ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω», θα είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του για χάρη της ενότητας. «Ήμουν εκείνος που είχε δεσμευτεί ότι θα έμενε στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας και θα μείνει ένας. Η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και εμείς, οι συνεχιστές του» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση από την πλευρά των 9 βουλευτών που αποχώρησαν την Πέμπτη δεν άργησε να έρθει καταλογίζοντας «χυδαιότητα» και «θράσος» στον Στέφανο Κασσελάκη για τα όσα υποστήριξε στην ανάρτηση του. «Η χυδαιότητα της σημερινής ανάρτησης του κ. Κασσελάκη επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να αποχωρήσουμε από το κόμμα Κασσελάκη. Δεν έχουμε καμία διάθεση να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ο ίδιος έχει επιλέξει για τον εαυτό του. Για άλλη μια φορά απαντά στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις» σημειώναν, μεταξύ άλλων, από το περιβάλλον των 9 βουλευτών της τάσης των «6+6».

Ο Κασσελάκης… «Πράττει»

«Σάρκα και οστά» φαίνεται, παράλληλα, ότι παίρνει ο διάλογος μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Κοτζιά με σκοπό την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και της Κίνησης «Πράττω» με φόντο τις διεργασίες στα τεκταινόμενα της Κουμουνδούρου μετά και τις αποχωρήσεις των 11 βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά για την ανάπτυξη ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, έστειλε επιστολή προς τον Νίκο Κοτζιά, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Κοτζιά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στηρίζει και προωθεί τον ανοιχτό διάλογο και τη συνεργασία με όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και δέσμευσης απέναντι στην κοινωνία» σημειώνει στην επιστολή του ο Στέφανος Κασσελάκης. «Στην παρούσα κρίσιμη ιστορική και πολιτική καμπή είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων, για την εξεύρεση των αναγκαίων ιδεολογικών συγκλίσεων και προοπτικών, για τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων προγραμματικών συμφωνιών με βαθιά πίστη στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, με όρους συμπεριληπτικότητας και κοινωνικής λογοδοσίας» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας πως είναι ανοιχτός στον διάλογο και τη συνεργασία, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά.

ieidiseis.gr

Eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις