Εκκλήσεις από ΗΠΑ και Αραβικές χώρες για ανασυγκρότηση της Παλαιστινιακής Αρχής ώστε να αναλάβει το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης και διαχείρισης της Γάζας

Τα αδιέξοδα στο εσωτερικό των παλαιστινίων ,οι έντονες διαμάχες των φατριών στην Παλαιστινιακή Αρχή ,η ενδυνάμωση της ιδεολογίας της Χαμάς» από τον πόλεμο της Γάζας και η ριζοσπαστικοποίηση των Παλαιστινίων ακόμη και στην Δ. ΄Οχθη , συνθέτουν ένα πραγματικό γρίφο για το ποιος θα αναλάβει την διοίκηση και διαχείριση της Λωρίδας της Γάζας την επόμενη ημέρα ,ώστε να δημιουργηθούν συνθηκες ασφάλειας και προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η απουσία αξιόπιστου συνομιλητή από την παλαιστινιακή πλευρά αναδεικνύεται το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Αμερικανούς αλλά και τους Άραβες που έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρούσα κρίση , καθώς απορρίπτοντας μια νεα ισραηλινή κατοχή στην Γάζα ,δεν έχουν μέχρι στιγμής διατυπώσει μια εναλλακτική λύση που δεν θα αφήσει την Γάζα να συνεχίσει να αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» στην περιοχή και μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Η Παλαιστινιακή Αρχή νόμιμη εκπρόσωπος των Παλαιστινίων που ιδρύθηκε με τις Συμφωνίες του ΄Οσλο(1993) , και θα μπορούσε τυπικά να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας, παρουσιάζεται διχασμένη ,εντελώς αποδυναμωμένη και με συρρικνωμένη επιρροή στους Παλαιστινίους ,με ευθύνη και του προέδρου της Μαχμούντ Αμπάς (Αμπου Μάζεν) .

Αλλά και στην Χαμάς οι αρχηγοί των ενόπλων τμημάτων στην Γάζα που αγωνίζονται με κάθε τρόπο για την επιβίωση τους ,δεν δείχνουν καμιά διάθεση για συμβιβασμό με το Ισραήλ σε αντίθεση με τα πιο πολιτικά μηνύματα που προσπαθεί να εκμπέψει ο αρχηγός του πολτιμπιρο της οργάνωσης Ι. Χανίγιε που ζει βεβαίως στην άνεση του Κατάρ.

Ηδη ακούγονται εκκλήσεις και από τις ΗΠΑ και από Αραβικές χώρες για την ανάγκη ανασυγκρότησης της Παλαιστινιακής Αρχής ώστε να μπορεί να αναλάβει το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης και διαχείρισης της Γάζας και κατόπιν να ηγηθεί της προσπάθειας για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η Π.Α. διοικούσε την Γάζα εως το 2007 όταν εκδιώχθηκε από την Χαμάς η οποία κέρδισε και τις εκλογές το 2006. Μέχρι τότε ο Ι.Χανίγιε υπηρέτησε ως πρωθυπουργός στην Π.Α. υπό τον Αμπάς…

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει βρεθεί στο έλεος του Μ.Αμπας που στα 87 χρόνια του και μετά από 18 χρονια στην προεδρία της Π.Α. επιχειρεί με κάθε τρόπο ,υιοθετώντας και εντελώς αυταρχικές μεθόδους να ελέγχει την κυβέρνηση , η οποία έχει εξελιχθεί σε μια διεφθαρμένη Αρχη κατασπατάλησης των δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια και από το Ισραήλ και από την διεθνή κοινότητα.

Ο Μ.Αμπάς και ο στενός κύκλος του έχουν βεβαίως καταργήσει τις εκλογές 

Κλείσιμο

Πριν δυο χρόνια ο Μ.Αμπάς επέβαλε αυθαίρετα την αλλαγή της σύνθεσης του Ανώτατου Δικαστηρίου συνταξιοδοτώντας πρόωρα 40 δικαστές που είχαν αποστολή να ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία και διόρισε πρόεδρο έναν στενό συνεργάτη του.
Ο λόγος αυτής της αυταρχικής παρέμβασης δεν ήταν μόνο για να ισχυροποιήσει την θέση του και να λειτουργεί ανεξέλεγκτα αλλά γιατι σύμφωνα με το Παλαιστινιακό σύνταγμα σε περίπτωση θανάτου του αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου ο πρόεδρος της βουλής η οποία όμως ανέστειλε τις εργασίες της το 2007 με απόφαση του Αμπάς(και μετά την νίκη της Χαμάς στην Γάζα) και τελικά διαλύθηκε το 2018,ενώ πρόεδρος τυπικά παρέμενε στέλεχος της Χαμάς που είχε εκλεγεί το 2006 .Και ετσι υπήρχε ο κίνδυνος ένα μη ελεγχόμενο Ανώτατο Δικαστήριο να αναθέσει την προεδρία της ΠΑ στο στέλεχος της Χαμάς,η κάποιον τρίτο , ενώ τώρα θα υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξει ως διάδοχο του Αμπάς κάποιον από τον στενό κύκλο του.

Στην διάρκεια της μακράς θητείας του Μ.Αμπας η ΠΑ εξελίχθηκε σε μια αποδυναμωμένη ,διεφθαρμένη και αναποτελεσματική οντότητα η οποια με την σημερινή μορφή της είναι δυσκολο να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τόσο για αποκατάσταση της ομαλότητας στην Δ.΄Οχθη αλλά κυρίως για την ανοικοδόμηση και διοίκηση της Γάζας εφόσον το Ισρηαλ πετύχει τον στόχο του για ξερίζωμα της Χαμάς.

Η ΠΑ επιβιώνει απλώς και μόνο γιατι είναι ο μοναδικός φορέας που διακινεί το χρήμα στην διαλυμένη οικονομία της Ιουδαίας και Σαμάρειας και είναι ο εργοδότης ενός «δημόσιου τομέα» 30.000 υπαλληλων και προσωπικου ασφαλείας ενώ το 65% του προϋπολογισμού της προέρχεται από το Ισραήλ από φόρους που επιβάλλονται σε εργαζομένους και σε προϊόντα

Ο Μ.Αμπάς όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκλείσει και εξουδετερώσει όλους όσους θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την ηγεσία του . Φυσικοί του διάδοχοι από το στενό περιβάλλον του προβάλλουν σήμερα ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στρατηγός Μ. Φαράτζ που ελέγχει τον τομέα της ασφάλειας στην Δ.Οχθη και εκ της θέσεως του έχει επαφές με το Ισραήλ και ο Χ. Αλ Σείχ που έχει την ευθύνη της πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης όης ΠΑ. Και αυτος έχει επαφές με το Ισραήλ και μιλάει μάλιστα και εβραϊκά και είναι φανατικός αντίπαλος της Χαμάς.. Η επιρροή τους όμως είναι μικρή καθώς από πολλους παλαιστινίους θεωρούνται «συνεργάτες του κατακτητή».

Ο Μαρβάν Μπαργκούτι είναι ο πιο δημοφιλής παλαιστίνιος πολιτικός αλλά βρίσκεται φυλακισμένος με ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ισραηλινές φυλακές από το 2001 .Ηγέτης της πρώτης και δεύτερης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα ,αντίπαλος του Γ.Αραφάτ ,θεωρείται ιδρυτής της «Ταξιαρχίας Μαρτύρων του Αλ Ακσα» καταδικάσθηκε για μια σειρά δολοφονιών της οργάνωσης μεταξύ αυτών και του ορθόδοξου μοναχού Γ.Τσιμπουκτσάκη.. Η Χαμάς αρκετές φορές διαπραγματεύθηκε την αποφυλάκιση του αλλά το Ισραήλ απέρριψε κάθε τέτοια συμφωνία. To 2005 προσπάθησε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΠΑ μετά τον θάνατο του Γ.Αραφατ ,αλλα η υποψηφιότητα απορρίφθηκε και ετσι ο Μ.Αμπάς κέρδισε την εκλογική μάχη.

Ο εξάδελφος του Μαρβαν Μπαργκούτι , γιατρός στο επάγγελμα Μουσταφά Μπαργκούτι προβάλει ως η πιο μετριοπαθής φωνή στην πολιτική σκηνή των Παλαιστινίων . Επικεφαλής της κίνησης ΡΝΙ με την οποία ηταν υποψήφιος στις εκλογές του 2005 αλλά συγκέντρωσε το 19% των ψήφων έναντι του Αμπάς και ηταν υποστηρικτής της «ειρηνικής αντίστασης στην κατοχή», όμως και αυτός δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση μεταξύ των Παλαιστινίων .

Ο Μοχάμεντ Νταλάν υπηρέτησε ως επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας στην Γάζα και κατηγορήθηκε ότι δεν μπόρεσε να προστατεύσει την περιοχή. Όταν επέστρεψε στην Δ.Οχθη το 2010 ηρθε σε αντιπαράθεση με τον Αμπάς ,με αποτέλεσμα να ασκηθούν εναντίον του διώξεις και να καταφύγει αυτοεξόριστος στα ΗΑΕ. Εκεί έχει αναδειχθεί σε ισχυρό παράγοντα καθώς είναι σύμβουλος για θεματα ισλαμικής τρομοκρατίας του ηγέτη των ΗΑΕ Μοχαμεντ μπιν Ζαγιεντ συνομιλεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σισι ,έχει διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ και έχει ισχυρή επιρροή στους παλαισιτνιοςυ και στην Γάζα και στην Δ.Οχθη καθώς διαχειρίζεται τα μεγάλα κονδύλια που προσφέρουν για ενίσχυση τους , τα ΗΑΕ.

Ο ανιψιός του Γ. Αραφατ , Νασερ Αλ Κουντβα υπηρέτησε και ως υπουργός στην ΠΑ απομακρύνθηκε από την ΚΕ της ΦΑΤΑΧ το 2021 καθώς συνεργάσθηκε με τον Μπαργκουτι σε μια κοινή πολιτική κίνηση για την αμφισβήτηση του Αμπάς. Τωρα πλέον ο ανιψιός του Γ.Αραφατ που συνομιλεί και με το Ισραήλ και με Αραβικές χώρες είναι πιο κοντά στον Νταλάν.

Χωρίς άμεση αλλαγή ηγεσίας στην Π.Α. και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της οι προσπάθειες ειρήνευσης δεν φαίνεται να έχουν προοπτική ενώ η συνέχιση αυτής της εσωτερικής κρίσης στην εκπροσώπηση των Παλαιστινίων θα αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στην «ιδεολογία» της Χαμας να ανασυγκροτηθεί όχι μόνο στην Γάζα αλλά και στην Δ. Οχθη που ηδη διαθέτει ισχυρά ερείσματα σε Τζενίν και Ναμπλούς.

Νίκος Μελέτης

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις