Ποιος Ερντογάν θα έρθει στην Αθήνα – Πονοκέφαλος στο Μαξίμου για την ατζέντα του «Σουλτάνου»

182

Οι συζητήσεις θα κινηθούν αποκλειστικά στην οικονομική συνεργασία, στο μεταναστευτικό και στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και δεν θα αγγίξουν τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας.

 

Με οριοθετημένη ατζέντα, η οποία αφήνει εκτός τις «κόκκινες γραμμές», αλλά και έτοιμη για παν ενδεχόμενο, ετοιμάζεται να υποδεχθεί η κυβέρνηση τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν την Πέμπτη στην Αθήνα, για τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών αξιολογούν ως σημαντικό το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα διατηρεί χαμηλούς τόνους και αποφεύγει τις εμπρηστικές δηλώσεις παλαιότερων εποχών. Παρά ταύτα, παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μπορεί να γίνει απρόβλεπτος. «Ευελπιστούμε βασίμως ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά είμαστε έτοιμοι για όλα» σημειώνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, υπονοώντας ότι με τον πρόεδρο Ερντογάν ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς ήσυχος.

Πάντως, όπως διαβεβαιώνουν οι γνώστες του παρασκηνίου, στους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν από την τελευταία συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ρ. Ερντογάν στο Βίλνιουζ, έγιναν σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με σειρά προπαρασκευαστικών επαφών, με βασικό στόχο να αποφευχθεί ένα πιθανό ναυάγιο και να επιβεβαιωθεί η επιδίωξη διασφάλισης κλίματος ηρεμίας στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι οι συζητήσεις θα κινηθούν αποκλειστικά στην οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, στη συνεργασία στο μεταναστευτικό και στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και δεν θα αγγίξουν τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας.

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείουν να τεθούν οι βάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την εντατικοποίηση των συζητήσεων επάνω στη λεγόμενη «βαριά» ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να είναι αντικείμενο του διαλόγου, και διαμηνύει ότι μοναδική διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η κρίσιμη συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Αννα Μαρία Μπούρα θα υποδεχθούν τον Ρ.Τ. Ερντογάν, τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και τον διπλωματικό του σύμβουλο Ομέρ Τσελίκ. Η σύνθεση θα είναι ακριβώς ίδια με αυτή που υπήρξε στο Βίλνιουζ.

Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία θα ακολουθήσει θα λάβουν μέρος έντεκα υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης (Γ. Γεραπετρίτης, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Οικονόμου, Δ. Καιρίδης, Χρ. Στυλιανίδης, Λ. Μενδώνη, Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Πιερακάκης, Αλ. Παπαδοπούλου και Κ. Φραγκογιάννης) και αντιστοίχως 8 Τούρκοι υπουργοί. Θα προηγηθούν διμερείς συναντήσεις στο ΥΠΕΞ και σε άλλα υπουργεία.

Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν με την Ολομέλεια του ΑΣΣ υπό τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν η οποία θα έχει τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έως χθες, δεν είχε εκφραστεί επιθυμία από την τουρκική πλευρά για επίσκεψη του Τούρκου προέδρου σε μειονοτικά χωριά της Θράκης, όπως είχε κάνει κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2017. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται και γι αυτό το ενδεχόμενο όπως και για οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα ή στη συνέχεια. Άλλωστε, από το διπλωματικό-πολιτικό ραντάρ της κυβέρνησης δεν διαφεύγει το γεγονός ότι όλο το τελευταίο διάστημα, ο Ερντογάν θέτει στον πυρήνα του ελληνοτουρκικού διαλόγου τις συμμαχίες και τις στρατηγικές συνεργασίες της Αθήνας, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία χωρίς την παρέμβαση «τρίτων» μπορεί να λύσει κάθε πρόβλημα με την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like