Η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να μιλήσει σήμερα στη Βουλή για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται αύριο, είναι ενδεικτική των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση από τον πολυπληθή και μέχρι πρόσφατα ιδιαίτερα φιλικό προς τη ΝΔ κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών. Παρ ότι το τελευταίο διάστημα προέβησαν σε αρκετές διορθωτικές κινήσεις και θα ακολουθήσουν και κάποιες ακόμα πριν την ψήφισή του, με προφανή στόχο να αμβλύνουν τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν επουδενί το μήνυμα ότι υπαναχωρούν μπροστά στον κίνδυνο να καταγραφούν εκλογικές απώλειες.
Γι αυτό και σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη βούληση του να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει καθώς και το εν λόγω νομοσχέδιο, που κατά την κυβέρνηση, θα συνεισφέρει δραστικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, μάλιστα, προσέρχεται στη βουλή αποφασισμένος να συγκρουστεί μετωπικά με την αντιπολίτευση, την οποία θα καλέσει να διαλέξει «στρατόπεδο». Εάν, δηλαδή, είναι με όσους φοροδιαφεύγουν ή με τους πολλούς και την κοινωνία που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους, όπως αναμένεται να πει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διεγείρει και τον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό, αναφερόμενος στα οφέλη που θα έχει το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών στους υπόλοιπους εργαζόμενους, αφού τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία θα κατευθυνθούν στην Υγεία, την Παιδεία κα.
Μετωπική με το «κίνημα της γραβάτας»
Στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου, πάντως, επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός για τις συνέπειες της μετωπικής σύγκρουσης της κυβέρνησης με το λεγόμενο «κίνημα της γραβάτας» που υπήρξε προνομιακό ακροατήριο της ΝΔ από το 2019 και μετά, όπως επίσης και με τις πολυπληθείς τάξεις των υπολοίπων ελευθέρων επαγγελματιών, όπως πχ οι ταξιτζήδες, οι οποίοι, πέραν των άλλων, διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό το κλίμα στην κοινωνία.
«Θα το βρούμε μπροστά μας» λένε γαλάζιοι βουλευτές και στελέχη που αφουγκράζονται το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών, θυμίζοντας την μεταρρύθμιση του 2016, που σημαδεύτηκε από τον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου.
Μνημονεύουν, παράλληλα, και τις παρατηρήσεις τις οποίες διατύπωσε χθες το επιστημονικό συμβούλιο της βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο, με επίκεντρο τις διατάξεις για την εισαγωγή τεκμαρτού εισοδήματος στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, επισημαίνοντας, ανάμεσα στα άλλα, πως «οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος». Άφησε, δε, εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι μπορεί να προκύψουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, εκφράζοντας προβληματισμό αναφορικώς με το κατά πόσο η βάση προσδιορισμού για το τεκμήριο συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ότι οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος.
Επιπροσθέτως, αναφέρει πως το Σύνταγμα δεν αποκλείει τη θέσπιση, κατά τρόπο γενικό και απρόσωπο, τεκμηρίων προς σύλληψη της φοροδιαφυγής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα τεκμήρια ανταποκρίνονται στα δεδομένα της κοινής πείρας και ότι είναι μαχητά.
«Συνεπώς, η επίκληση των διδαγμάτων της κοινής πείρας για τη συναγωγή τεκμηρίου ως προς το ύψος του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά ένα φυσικό πρόσωπο βάσει του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή, πολύ περισσότερο, των αποδοχών του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, παρίσταται, ενδεχομένως, προβληματική», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Μέσα σε αυτό το κλίμα, καλά ενημερωμένες πηγές, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι επίκεινται κάποιες τελευταίες αλλαγές σε διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες θα αφορούν δύο κοινωνικά πολύ ενεργές κατηγορίες, τους ιδιοκτήτες περιπτέρων και ταξί, οι οποίοι μπορεί να έχουν μεγάλο τζίρο, αλλά ταυτόχρονα απολαμβάνουν πολύ χαμηλά κέρδη.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις