Το Νεπάλ είχε ζητήσει από τη Μόσχα να μην στρατολογεί πολίτες του και να στείλει κάθε Νεπαλέζο στρατιώτη πίσω στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας των Ιμαλαΐων
Η αστυνομία του Νεπάλ συνέλαβε δέκα Νεπαλέζους, οι οποίοι χρέωναν σε άνεργους νέους τεράστια χρηματικά ποσά για ταξιδιωτικές βίζες και στη συνέχεια τους έστελναν για παράνομη στρατολόγηση στον ρωσικό στρατό, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος.
Το Νεπάλ είχε ζητήσει από τη Μόσχα αυτή την εβδομάδα να μην στρατολογεί πολίτες του για τον ρωσικό στρατό και να στείλει κάθε Νεπαλέζο στρατιώτη πίσω στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας των Ιμαλαΐων, αφότου έξι πολίτες του που υπηρετούσαν στον ρωσικό στρατό σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.
Ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας του Κατμαντού, Μπουρεντρά Κχάτρι, δήλωσε ότι 10 άτομα τέθηκαν υπό αστυνομική κράτηση αφού συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες μετά από πληροφορίες.
«Συζητάμε με τους δικηγόρους της κυβέρνησης την υπόθεση και θα τους παραπέμψουμε σε δίκη», δήλωσε ο Κχάρτι στο πρακτορείο Reuters, χωρίς να πει πότε θα εμφανισθούν ενώπιον του δικαστηρίου.
Ο Κχάρτι είπε ότι οι συλληφθέντες χρέωναν παρανόμως σε κάθε άτομο το ποσό των 9.000 δολαρίων για να το στείλουν στη Ρωσία με «τουριστική βίζα», κυρίως μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μόλις έφθαναν τα άτομα αυτά στη Ρωσία, τα στρατολογούσαν στον ρωσικό στρατό.
«Πρόκειται για υπόθεση διακίνησης ανθρώπων, οργανωμένο έγκλημα», πρόσθεσε ο Κχάρτι. Οι συλληφθέντες δεν κατέστη δυνατόν να εντοπισθούν για να κάνουν δηλώσεις.
Το Νεπάλ, που εκτείνεται μεταξύ Κίνας και Ινδίας, ζήτησε από τη Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και συνεχίζει τον πόλεμο από τότε, να καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των Νεπαλέζων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι Νεπαλέζοι στρατιώτες, που λέγονται Γκούρκας, και είναι γνωστοί για τη γενναιότητα και τις πολεμικές τους δεξιότητες, υπηρετούσαν στον βρετανικό και στον ινδικό στρατό το 1947 κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των τριών χωρών. Δεν υπάρχει παρόμοια συμφωνία με τη Ρωσία.
Εκατομμύρια Νεπαλέζοι εργάζονται σήμερα, κυρίως ως εργάτες σε βιομηχανίες και κατασκευαστικές εταιρείες στη Νότια Κορέα, στη Μαλαισία και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις