Σε απόλυτο μέγεθος το χρέος είναι μεγαλύτερο από ποτέ
Σε απόλυτο μέγεθος, όπως αναφέρει η ελβετική UBS, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα «βουνό» δημόσιου και ιδιωτικού χρέους ύψους 657 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ανέρχεται στο 305,8% του ΑΕΠ!
Κι αυτό συμβαίνει παρά την… αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οικονομικούς οίκους, με πιο πρόσφατη αυτήν του οίκου Fitch.
Η UBS θεωρεί πως η κυβέρνηση παρουσίασε μία πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους κάνοντας παιχνίδια με τον πληθωρισμό, ο οποίος ονομαστικά αυξάνει το ΑΕΠ και λόγω ΦΠΑ και ΕΦΚ φέρνει «υπερέσοδα» στα δημόσια ταμεία.
Αυτό δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ, παρουσιάζει μείωση και άρα όλα πάνε καλά (αλλά δεν πάνε).
Ειδικότερα, όπως δείχνει η UBS, το συνολικό χρέος σε όλους τους τομείς (ιδιωτικός, δημόσιος και χρηματοοικονομικός τομέας) έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Από αυτό το 64% αφορά το κρατικό χρέος (422 δισ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο είναι ιδιωτικό χρέος.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει στο 196,5%, ενώ το ιδιωτικό χρέος αντιστοιχεί στο 96,6% του ΑΕΠ, έχοντας βρει ταβάνι στο 129,7% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Επίσης, το χρέος των νοικοκυριών ανέρχεται στο 43% του ΑΕΠ, του μη χρηματοοικονομικού τομέα στο 53,6% του ΑΕΠ και των χρηματοοικονομικών εταιρειών στο 12,7%.
Πλέον, λοιπόν, το ελληνικό χρέος έχει εκτιναχθεί, με την προοπτική να είναι ανοδική.
Ποτέ στην ιστορία δεν ήταν σε αυτά τα επίπεδα.
Καταπώς φαίνεται, η κυβέρνηση παρουσιάζει λογιστικά τρικ με τα οποία παρουσιάζει μία διαφορετική κατάσταση για το χρέος:
Λόγω της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού η σχέση χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται, ενώ το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται σε απόλυτα μεγέθη…
Η αλήθεια είναι πως η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται όσο παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός και το κοντέρ του ΑΕΠ γράφει αυξήσεις – πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης…
Όπως λέει η UBS, η απότομη άνοδος του πληθωρισμού ενίσχυσε το ονομαστικό ΑΕΠ και, μέσω του μεγαλύτερου παρονομαστή, μειώθηκε το χρέος της Ευρωζώνης προς το ΑΕΠ ακόμη και σε τομείς όπου το ονομαστικό χρέος (σε ευρώ) έχει αυξηθεί.
«Το β’ τρίμηνο του 2023, ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 6,3% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας αύξηση 0,1 π.μ. από το α’τρίμηνο του 2023 και το υψηλότερο επίπεδο από την κυκλοφορία του ευρώ – αλλά με μεγάλη απόκλιση μεταξύ των χωρών, γεγονός που αντανακλά διαφορετικούς ρυθμούς πληθωρισμού.
Το β’ τρίμηνο του 2023, η μεταβολή του αποπληθωριστή ήταν μικρότερη στην Ιρλανδία και το Βέλγιο (3,6/3,7%) και υψηλότερη στην Κροατία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία (9,3-9,7%).
Στην Ιταλία και την Ελλάδα, όπου το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ είναι υψηλότερο, οι αποπληθωριστές του ΑΕΠ ήταν σχετικά μέτριοι (4,0% και 5,4% ετησίως, αντίστοιχα).
Από τη βελτίωση κατά 22,5 π.μ. του χρέους προς το ΑΕΠ της ευρωζώνης το β’ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2023 (από 375% σε 352,5%), περίπου 22 π.μ. οφειλόταν στον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, 5 π.μ. στο πραγματικό ΑΕΠ, ενώ το υψηλότερο ονομαστικό χρέος αύξησε το χρέος προς το ΑΕΠ κατά σχεδόν 3 π.μ.».
Η Ελλάδα υποτίθεται ότι αναβαθμίστηκε και έρχονται 400 νέα funds.
Την ίδια στιγμή, το ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να αυξάνει το χρέος.
Το χρέος είναι πάντα σίγουρος θάνατος, όλοι το ξέρουν αυτό.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις