Νόμος που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022 με στόχο την ενίσχυση του δικαιώματος στην άμβλωση, περιλαμβάνει το νέο μέτρο που δοκιμάστηκε για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο σε 26 πιλοτικά νοσοκομεία.

Όπως οι γιατροί, έτσι και οι μαίες θα μπορούν να διενεργούν αμβλώσεις στη Γαλλία μέχρι την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με διάταγμα που θα δημοσιευθεί το αργότερο έως την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, γεγονός που θα συμβάλει στην καταπολέμηση “των δυσκολιών πρόσβασης” στη μέθοδο αυτή σε ορισμένες περιοχές, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση.

Νόμος που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022 με στόχο την ενίσχυση του δικαιώματος στην άμβλωση, περιλαμβάνει το νέο μέτρο που δοκιμάστηκε για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο σε 26 πιλοτικά νοσοκομεία.

“Πηγαίνει καλά όπου κι αν πάω”, δήλωσε στο AFP η Μπερανζέρ Κουγιάρ, η Γαλλίδα υπουργός Ισότητας.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης της σε ένα από τα πρώτα πιλοτικά νοσοκομεία, το Pitié Salpêtrière στο Παρίσι, η υπουργός δήλωσε ότι οι επαγγελματίες της υγείας “είναι έτοιμοι”.

“Θα δώσουμε το δικαίωμα σε όλες τις εκπαιδευμένες μαίες (…) Ελπίζω να είναι πολλές, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες”, πρόσθεσε η Κουγιάρ.

“Υπάρχουν ορισμένες περιοχές όπου η άμβλωση δεν είναι σήμερα δυνατή, επειδή υπάρχει έλλειψη επαγγελματιών”, τόνισε η υπουργός, αναφέροντας συγκεκριμένα την περιοχή της Μαγιέν.

«Οι τελικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τις λεπτομέρειες του διατάγματος, το οποίο πρέπει να προσδιορίζει κυρίως την απαιτούμενη κατάρτιση και τις προϋποθέσεις άσκησης των αμβλώσεων», είπε. Το κείμενο θα δημοσιευθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, οπότε και λήγει το πειραματικό στάδιο.

Έκτρωση έως τις 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης

Οι μαίες, όπως και οι γιατροί, θα μπορούν να πραγματοποιούν αμβλώσεις έως τις 16 εβδομάδες αμηνόρροιας, δηλαδή τις 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όπως είχαν ψηφίσει οι βουλευτές, υποσχέθηκε ο υπουργός. Ένα αρχικό σχέδιο του διατάγματος, που μείωνε αυτό το χρονικό όριο επικρίθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από τα συνδικάτα των μαιών.

“Εξετάζω γυναίκες που θέλουν να προσφύγουν σε άμβλωση εδώ και δέκα χρόνια και συχνά με ρωτούν “θα είσαι την ημέρα της επέμβασης;”” δηλώνει η μαία Ντελφίν Ζιρό, που συντονίζει το “κέντρο γυναικών” στο νοσοκομείο Pitié Salpêtrière.

“Είμαι πολύ χαρούμενη που θα μπορώ να τους πω “θα είμαι εγώ”, επειδή υπάρχει συνολική υποστήριξη”, λέει η μαία.

Στο παρελθόν, όταν ο γιατρός που ήταν συνήθως υπεύθυνος για τις αμβλώσεις πήγαινε διακοπές, “ήταν περίπλοκο, έπρεπε να κινητοποιήσουμε άλλους γιατρούς και να αποδυναμώσουμε άλλους τομείς”, εξηγεί ο καθηγητής Μαρκ Ντομεργκές, , επικεφαλής του τμήματος γυναικολογίας και μαιευτικής.

Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε επίσης να αυξήσει κατά 25% το κόστος που καταβάλλεται στα νοσοκομεία για τη διενέργεια αμβλώσεων, «το οποίο δεν έχει αναθεωρηθεί από το 2016 και ήταν σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος που επωμίζονται τα νοσοκομεία για τη δραστηριότητα αυτή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Πηγή: real.gr

 

thestival.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις