Η σύγκρουση με τον Σαμαρά και η δύσκολη ονομαστική ψηφοφορία την Τετάρτη για τους μετανάστες.

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η σύγκρουση στο εσωτερικό της Ν.Δ. με φόντο την τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες, με τον Αντώνη Σαμαρά να στέλνει νέο μήνυμα στην κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά και τη Ντόρα Μπακογιάννη να αποκαλεί από το βήμα της Βουλής «λαϊκιστή» τον πρώην πρωθυπουργό..

Όλα αυτά, ενώ κορυφώνεται απόψε (17/12) η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης του νέου προϋπολογισμού και αύριο (18/12) εισέρχεται προς συζήτηση και ψήφιση την Τετάρτη (20/12) το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, στο οποίο έχει ενσωματωθεί η διάταξη για τους μετανάστες.

Οι περισσότεροι στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι η εν λόγω τροπολογία ήταν είτε η αφορμή είτε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των διαφωνιών του Αντώνη Σαμαρά και της δεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ., με την ασκούμενη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολιτική σε μία σειρά από θέματα που θεωρούν ότι αποκλίνουν από την ιδεολογία του κόμματος. Άλλωστε, είναι νωπή ακόμα η διαφωνία – προειδοποίηση του Αντώνη Σαμαρά για τους κινδύνους που ελοχεύουν από τη δρομολογηθείσα επαναπροσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών κ.ά.

Αυτό που προκαλεί εγρήγορση έως και ανησυχία στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ότι για πρώτη φορά από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας, οι διαφωνίες εκδηλώνονται δημόσια, με ένταση και με μία συγκρουσιακή διάθεση εκατέρωθεν.

«Είναι σαν να συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι, οι οποίοι μέχρι σχετικά πρόσφατα συμπορεύονταν, συχνά με δυσκολίες αλλά πάντως συμπορεύονταν» παρατηρούν βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι θεωρούν ότι ένα σημαντικό κομμάτι του στελεχικού δυναμικού του κόμματος, αλλά και των ψηφοφόρων του, διαφωνεί με την ξεκάθαρη στροφή του γαλάζιου «καραβιού» προς το κέντρο και τις πολιτικές επιλογές που χαράσσουν αυτή τη ρότα.

Μπροστά σε αυτό το τοπίο, το πρώτο ερώτημα είναι τι θα γίνει την Τετάρτη (20/12), αν όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος θα υπερψηφίσει την τροπολογία για τους μετανάστες – ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Το δεύτερο και πιο ευρύ ερώτημα είναι αν η τωρινή σύγκρουση τερματιστεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου ή πρόκειται για ένα «ρήγμα» το οποίο θα δώσει και στο μέλλον «σεισμικές δονήσεις».

Το χθεσινό νέο επεισόδιο

Χθες, ένα 24ωρο μετά την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και την αποσαφήνιση από την κυβέρνηση ότι δεν θα κάνει πίσω, ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε. Μέσω συνεργατών του, και αντί άλλων σχολίων, υπενθύμισε τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν από τρεις μήνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ειδικότερα, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ανέφεραν: «Αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου, παρατίθεται, επί λέξει, η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στους πολιτικούς συντάκτες, πριν από τρεις μήνες, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023:

Δημοσιογράφος: “Το ερώτημά μου αφορά τις ελληνοποιήσεις μεταναστών. Υπήρξε μια σύγχυση με κάποιες δηλώσεις που έκανε ο κ. Καιρίδης. Τι ισχύει; Το διαψεύσατε, από ό,τι είδα χθες. Θα ήθελα και εδώ μια επίσημη απάντηση. Και δεύτερον, αν εξακολουθεί ο κ. Καιρίδης να έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού”.

Παύλος Μαρινάκης: “Ευχαριστώ για το ερώτημα. Να το πούμε και από την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την κυβέρνηση”».

Νέα απάντηση από το Μαξίμου

«Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή», σχολιάζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, μετά τη νέα αντίδραση συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά.

Υψηλών τόνων απάντηση Ντόρας Μπακογιάννη

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή (16/12) παρέμβαση της πρώην υπουργού, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, λίγο μετά τη νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, έλαβε τον λόγο στην συζήτηση του προϋπολογισμού για να απαντήσει χωρίς μεν να κατονομάζει τον κ. Σαμαρά αλλά σε υψηλούς τόνους.

«Έχω όλη μου τη ζωή πολεμήσει τον λαϊκισμό και ακούω πολλά επιχειρήματα τα οποία στερούνται αναγνώρισης της πραγματικότητας» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Για να υπάρξει μια πολιτική αποτελεσματική πρέπει πρωτίστως να αναγνωρίζει την πραγματικότητα. Λένε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεις ποια είναι η πραγματικότητα και με ρεαλισμό προσπαθείς να επιλύσεις τα προβλήματα».

Μάλιστα, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Η πραγματικότητα, σήμερα, είναι ότι οι βουλευτές επαρχίας ξέρουμε ότι το πρώτο θέμα το οποίο απασχολεί όλους είναι η ανάγκη ευρέσεως θέσεων εργασίας. Δεν υπάρχουν εργάτες γης, εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στην εστίαση, στα δημόσια έργα. Έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι κάποιος, ο οποίος δεν έχει νομιμοποιήσει τα χαρτιά του, δηλαδή περιπλανιέται και ή δουλεύει “μαύρα” ή δεν δουλεύει καθόλου και ρέπει προς την παραβατικότητα ή ζει από επιδόματα ή από τη βοήθεια και την φιλανθρωπία της κοινότητάς του, αυτός έχει δικαίωμα να νομιμοποιηθεί να δουλέψει. Και είναι όρος το να δουλέψει. Και το λέμε αυτό, διότι γίναμε σοφότεροι από αυτά που συμβαίνουν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, καθώς υπάρχει μια κατηγορία μεταναστών, η οποία δεν θέλει καθόλου να δουλέψει και θέλει να ζει μόνο από τα επιδόματα. Για εμάς, είναι όρος το να δουλέψει, να φέρει το συμβόλαιο εργασίας και εργόσημο – όπως σε αγροτικές καλλιέργειες – και από εκεί και πέρα να είναι νόμιμος αλλά και το κράτος να εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές και κυρίως να ξέρει το κράτος ποιος είναι, πού είναι και πού εργάζεται».

Και κατέληξε στην παρέμβασή της η κ. Μπακογιάννη ως εξής: «Έχω όλη μου τη ζωή πολεμήσει τον λαϊκισμό και ακούω πολλά επιχειρήματα τα οποία στερούνται αναγνώρισης της πραγματικότητας. Διότι η σημερινή πραγματικότητα είναι πολύ συγκεκριμένη»

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις