Ο Λευκός Οίκος όχι μόνο κατηγορεί ευθέως την Τεχεράνη, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να απαντήσει με τρόπο που θα επιλέξει

Πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι το Ιράν στηρίζει με όλο και περισσότερους τρόπους τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη που τον τελευταίο μήνα εξαπολύουν επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, σε αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, όμως, οι ΗΠΑ βάζουν ευθέως στο στόχαστρο το Ιράν. Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι «εμπλέκεται βαθιά στον σχεδιασμό» των επιθέσεων καθώς παρέχει στους Χούτι πληροφορίες αλλά και σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Άντριεν Γουάτσον σε ανακοίνωσή της είπε ότι οι πληροφορίες που παρείχε η Τεχεράνη ήταν κρίσιμης σημασίας ώστε οι Χούτι να βάλουν στο στόχαστρο τα πλοία. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι το Ιράν προσπαθεί να αποτρέψει αυτήν την επικίνδυνη συμπεριφορά των Χούτι» πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ, που έχουν συγκροτήσει έναν διεθνή συνασπισμό για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, διεξάγουν «εντατικές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους τους» όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτές τις επιθέσεις, ανέφερε εξάλλου η εκπρόσωπος.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι οι Χούτι για να εξαπολύσουν τις επιθέσεις τους βασίζονται σε συστήματα επιτήρησης που παρέδωσε το Ιράν. Οι Χούτι έχουν χρησιμοποιήσει ιρανικά drone και βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς για τις επιθέσεις τους.

Το πώς οι ΗΠΑ θα κλιμακώσουν τις ενέργειές τους παραμένει ακόμη ανοιχτό ερώτημα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο πόλεμος από τη Λωρίδα της Γάζας και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Η Τεχεράνη αρνείται, φυσικά, τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι εμπλέκεται στις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών Χούτι.

«Η αντίσταση [ενν. οι ένοπλες οργανώσεις που μάχονται το Ισραήλ] διαθέτει τις δικές της δυνάμεις και ενεργεί με βάση τις δικές της αποφάσεις και δυνατότητες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, μιλώντας στο πρακτορείο Mehr. Αφορμή ήταν οι «ισχυρισμοί των Δυτικών» (όπως είπε) ότι η Τεχεράνη «ενημέρωνε» τους Χούτι για τη θέση των αμερικανικών πλοίων στην περιοχή.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Χούτι έχουν αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 15 επιθέσεις εναντίον πλοίων που, σύμφωνα με αυτούς, συνδέονται με το Ισραήλ, αν και πολλά από αυτά δεν έχουν παρά ελάχιστη σχέση με το κράτος. Παράλληλα, μεγάλες εταιρείες δηλώνουν ότι θα αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσας, κάνοντας αναγκαστικά ένα ταξίδι άνω των 5.000 χιλιομέτρων γύρω από την Αφρική.

Χτύπημα στον Ινδικό Ωκεανό

Εν τω μεταξύ μια πληροφορία από το ισραηλινό Channel 12 δείχνει ότι και το ίδιο το Ιράν κλιμακώνει τις επιθέσεις, αυτή τη φορά κατά ισραηλινού στόχου και πολύ μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα.

Κατά το Ισραήλ το drone που επιτέθηκε το Σάββατο το μεσημέρι κατά δεξαμενοπλοίου, 200 μίλια ανοιχτά των δυτικών ακτών της Ινδίας, εξαπολύθηκε απευθείας από το Ιράν.

Το πλοίο, που φέρεται να είναι τάνκερ μεταφοράς χημικών με σημαία Λιβερίας, υπέστη ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν θύματα, δήλωσαν δύο ναυτιλιακές εταιρείες. Μία από τις εταιρείες ανέφερε ότι το πλοίο είναι ισραηλινών συμφερόντων, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί..

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα, αλλά η απόσταση και το σημείο κάνει απίθανο το ενδεχόμενο να πρόκειται για χτύπημα των Χούτι.

Το Ιράν έχει απειλήσει μάλιστα ότι μπορεί να κλείσει τη Μεσόγειο Θάλασσα στο Γιβραλτάρ αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν τα «εγκλήματα στη Γάζα». Πάντως δεν εξήγησαν πώς μπορεί να γίνει αυτό.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις