Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στην ανακρίτρια ανηλίκων ο 16χρονος που μαχαίρωσε τον πατέρα του στο σπίτι τους στα Καλύβια, την περασμένη Παρασκευή., γεγονός σχετικά σπάνιο, να μην υπάρχει ούτε προσωρινή κράτηση ούτε αυστηροί περιοριστικοί όροι, σε περίπτωση δολοφονίας την οποία έχει ομολογήσει ο δράστης.

Ορίστηκε μόνο επιμελητής για να επιβλέπει την πορεία του, όπως προβλέπεται για ανήλικους κατηγορούμενους.

«Αυτό που έκανα είναι κακό. Το μετανιώνω σαν πράξη. Αισθάνομαι ανακούφιση, απελευθερώθηκα. Πλέον δεν φοβάμαι εγώ και η οικογένεια μου» φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του ενώ αναφέρθηκε σε ακραία περιστατικά βίας κατά του ίδιου και κατά άλλων μελών της οικογένειας του.

Ο ανήλικος φέρεται να ισχυρίσθηκε στην πρώτη του κατάθεση ότι «όλα έγιναν εν βρασμώ ψυχής» ενώ μάλιστα, «υπήρχαν συχνοί διαπληκτισμοί λόγω της αυταρχικότητας του πατέρα. Τον κατακρεούργησε με ένα μαχαίρι», σύμφωνα με τον ειδικό αστυνομικό αναλυτή, Σταύρο Μπαλάσκα.

Νωρίτερα, είχαν καταθέσει η μητέρα και ο αδερφός του και ένα στενό συγγενικό πρόσωπο.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγγενείς του κατέθεσαν επιστολή του διευθυντή του σχολείου ο όποιος έκανε λόγο για σημάδια κακοποίησης του παιδιού σε τέτοιο βαθμό που το παιδί και το καλοκαίρι κυκλοφορούσε με μακρυμάνικες μπλούζες.

Η μη προφυλάκιση καθ’ ομολογίαν δολοφόνου, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι κάτι σπάνιο στα νομικά χρονικά και για να γίνει, πρέπει να ισχύουν ορισμένες προϋποθέσεις, η βασικότερη εκ των οποίων, είναι η ανηλικότητα του δράστη.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Δρα Νέστορα Κουράκη, πανεπιστημιακό και συγγραφέα, ομότιμος καθηγητής εγκληματολογίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, ο οποίος έχει ειδικότητα μεταξύ άλλων και στο Ποινικό Δίκαιο,προκειμένου να μας εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση.

«Από τη νομική εμπειρία, και μελετώντας σχετικές αποφάσεις, μπορούμε να πούμε ότι τόσο ο νομοθέτης όσο και οι δικαστές είναι πολύ «φειδωλοί» στο να κλείνουν ανηλίκους στη φυλακή. Για αυτό μάλιστα ο νόμος έχει αλλάξει – ενώ κάποτε αυτό ήταν εύκολο από την ηλικία μόλις των 12 ετών, τώρα το πήγανε στα 15 έτη.

Το σκεπτικό είναι ότι η Πολιτεία θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεχτική, διότι έχει παρατηρηθεί ότι μετά τον εγκλεισμό, οι ανήλικοι όταν αποφυλακίζονται γίνονται χειρότεροι. Ο λόγος για αυτό είναι προφανής κι έχει να κάνει κυρίως με τις συναναστροφές με τους άλλους κρατουμένους, οι οποίοι συχνά είναι ενεργά εγκληματικά στοιχεία, κι εκεί λοιπόν ο ανήλικος μπορεί εύκολα να μάθει το «modus operandi» για το έγκλημα – διαφόρων τύπων έγκλημα»,εξηγεί ο νομικός.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση του 16χρονου», συνεχίζει ο καθηγητής, «μεγάλο ρόλο έπαιξε η κακοποιητική συμπεριφορά, που αποδεδειγμένα υπέστη ο ανήλικος και η οικογένειά του, από τον πατέρα. Αυτή η βάναυση κακοποίηση ελήφθη υπόψη από εισαγγελέα και ανακριτή».

Ήταν μάλιστα τόσο σίγουροι για την απόφασή τους, που η απολογία του 16χρονου κράτησε μόλις 15 λεπτά, ενώ εισαγγελέας και ανακριτής «ήταν βέβαιοι ότι δεν κρίνεται επικίνδυνος για να επαναλάβει το έγκλημα, και για αυτό δεν του επέβαλλαν καν περιοριστικούς όρους», όπως σχολιάζει ο Νέστορας Κουράκης.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε», συνεχίζει, «ότι το σωφρονιστικό μας σύστημα είναι αναμορφωτικό, δηλαδή στόχο δεν έχει την τιμωρία, αλλά τον σωφρονισμό, όπως λέει και το όνομά του,του δράστη. Όταν λοιπόν προφυλακίζεται ένας ανήλικος εγκληματίας, αυτό γίνεται με σκοπό όχι να προφυλαχθεί η κοινωνία από τη δράση του, αλλά να αποβάλει ο ίδιος εγκληματικά στοιχεία του χαρακτήρα του. Αυτό ωστόσο, όπως σας ανέφερα και γνωρίζουν και οι δικαστές καλά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά δε όταν το παιδί έχει μεγαλώσει σε ένα νοσηρό περιβάλλον»…

Ωστόσο, όπως μας ενημερώνει ο εγκληματολόγος, η ραγδαία αύξηση της παιδικής παραβατικότητας -και βαριάς εγκληματικότητας- που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, οδηγεί τον νομοθέτη αναγκαστικά στην αναστροφή της παραπάνω λογικής, της έμφασης δηλαδή στην προστασία του ανηλίκου, παρά πλέον στην προστασία της κοινωνίας.

Για αυτό, ο νέος νόμος, η διαβούλευση του οποίου τελειώνει αύριο, προβλέπει την αλλαγή του άρθρου 127 του Ποινικού Κώδικα, κι ενώ μέχρι τώρα ήταν πολύ συγκεκριμένες οι κατηγορίες των εγκλημάτων που μπορούσαν να δικαιολογήσουν τον εγκλεισμό του ανηλίκου, από εδώ και πέρα θα γίνει πολύ πιο εύκολο ο ανήλικος, σε περίπτωση κακουργήματος, να προφυλακιστεί μέχρι τη δική του.

«Ο νομοθέτης προσπαθεί να βρει τη μέση οδό, μεταξύ της ανήλικης παραβατικότητας, και της προστασίας του ανηλίκου και της κοινωνίας», καταλήγει ο Νέστορας Κουράκης.

thestival.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις