Ελλειμα στην «καρδιά» της αστυνόμευσης προκαλεί η αποδυνάμωση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Άμεσης Δράσης, με τους έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι συνεπάγεται η απουσία ενός ικανού αριθμού αστυνομικών πρώτης γραμμής από τους δρόμους της Αττικής.
Όταν το Μάρτιο του 2010 δημιουργήθηκε η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο σκοπός ήταν να βλέπει ο πολίτης στη γειτονιά του περιπολίες και κατ’ επέκταση να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στα περιστατικά. Πλέον οι πολίτες δεν βλέπουν -όπως συνέβαινε πριν από χρόνια- περιπολίες στις γειτονιές τους, διότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Το ίδιο συμβαίνει με τους αστυνομικούς των περιπολικών της Άμεσης Δράσης. Όσο για την ομάδα «Ζ», ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη φύλαξη στόχων και άλλα παρεμφερή καθήκοντα.
Και όλα αυτά ενώ το έγκλημα φαίνεται να αποκτά πολύ ανησυχητικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η εκτόξευση των σοβαρών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και εγκληματικότητας ανηλίκων, ενώ παράλληλα το οργανωμένο έγκλημα «σιγοβράζει». Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στο Γκάζι, την ίσως πιο πολυσύχναστη περιοχή της Αθήνας για νυχτερινή διασκέδαση. Ο πιστολέρο πυροβόλησε τρεις ανθρώπους στη μέση του δρόμου, μπήκε στο αυτοκίνητό του και διέφυγε, χωρίς να υπάρχει κάποια αντίδραση από κάποιο περιπολικό ή μηχανή της ΕΛ.ΑΣ.
Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι αιτία του παραπάνω αποτελέσματος είναι ότι η αιχμή του δόρατος της αστυνόμευσης «απουσιάζει». Οι αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν ότι μπορούν για να αξιοποιήσουν το διαθέσιμο προσωπικό, ωστόσο, κάποιες φορές ο όγκος των σημάτων είναι τέτοιος που μόνο με περισσότερους άντρες και γυναίκες θα μπορούσε να διεκπεραιωθεί καταλλήλως.
Υπολογίζεται από έμπειρους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. ότι η Άμεση Δράση έχει αποδεκατιστεί σε προσωπικό κατά 40% τα τελευταία πέντε χρόνια. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της, καθώς είναι ο πρώτος δέκτης των κλήσεων. Η Άμεση Δράση καλείται να διαχειριστεί σε ώρες αιχμής ακόμα και 15.000 κλήσεις. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που είχε εκδώσει η μεγαλύτερη ένωση αστυνομικών της Αττικής, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, η οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα των αστυνομικών. Η ΕΑΥΑ τόνιζε τον περασμένο μήνα ότι 550 αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες, ενώ σημείωνε ότι από την πολυδιαφημισμένη ενίσχυση τόσο στα περιπολικά όσο και στη ΔΙ.ΑΣ. έχουν επιστρέψει από τη φύλαξη ευπαθών στόχων μόλις 20 αστυνομικοί. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένοι εξ αυτών επέστρεψαν εκ νέου μετά από λίγες ημέρες.
Ελάχιστες είναι οι περιπολίες κατά τις βραδινές ώρες στον Πειραιά, στη δυτική Αττική και στη νοτιοανατολική Αττική, δηλαδή σε πολύ μεγάλες περιοχές με πολύ σημαντικές ανάγκες. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στα Τμήματα Ασφαλείας, με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών να υπολειτουργούν τις βραδινές ώρες ακόμα και σε περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς.
Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι η «απουσία» της Αστυνομίας από τους δρόμους δεν περνά απαρατήρητη από τις καλά οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, που γνωρίζουν πως να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις που «χαρτογραφούν» τις κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ. πριν προχωρήσουν στις επιθέσεις τους.
Όσον αφορά στη δέσμευση της κυβέρνησης για αποδέσμευση αστυνομικών από συνοδείες επισήμων, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Τα προσκόμματα ωστόσο φαίνεται ότι είναι πάρα πολλά. Ένα από αυτά σχετίζεται με τη συμπεριφορά αρκετών αστυνομικών οι οποίοι όταν πήραν φύλλο πορείας για μάχιμη υπηρεσία ζήτησαν αμέσως όλη την άδειά τους. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών αλλά και κάθε είδους «τρικ». Ένα άλλο «εμπόδιο» στη διαδικασία αφορά στα «τηλεφωνήματα» που πέφτουν «βροχή» στην Κατεχάκη από πρόσωπα που δεν θέλουν να χάσουν τη φρουρά τους. Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη εξηγούν ότι εάν τελικά η εξαγγελία για αποδέσμευση αστυνομικών από τους vip αποτύχει, αυτό δεν θα πρέπει να «χρεωθεί» αποκλειστικά στον υπουργό, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι τελικές αποφάσεις τον «ξεπερνούν».
Με πληροφορίες από:ieidiseis.gr
Eurokinissi | Γεωργία Παναγοπούλου
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις