Ο μίνι ανασχηματισμός έδειξε ότι η χώρα πάσχει στον τομέα της Ασφάλειας, της Ασφάλισης και της ασφαλούς διαβίωσης…
Αν και η υπουργική… ανακύκλωση προκλήθηκε με αφορμή την ανασφάλεια στις γειτονιές, τη δράση των συμμοριών στο κέντρο, τους εξτρεμισμούς των χούλιγκαν και τις εκκαθαρίσεις μεταξύ μαφιόζων, πεδία από τα οποία απουσιάζει η Αστυνομία και τη διαρρύθμιση της… λείας έχουν αναλάβει διάφορα αποβράσματα, ωστόσο ανέδειξε και ακόμα δύο προβλήματα: Ασφάλισης και ασφαλούς υγείας.
Πρώτον, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετακινήθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος θεωρείται κάτι σαν ειδικός επί θεμάτων Αστυνομίας και όχι κατ’ ανάγκην ικανός για την εμπέδωση της ασφάλειας των πολιτών (όπως λέει και ο τίτλος του Υπουργείου). Δεν έκανε, όμως, και απολύτως τίποτε εδώ και έξι μήνες στο Υπουργείο Υγείας, απ’ όπου μετακινήθηκε, με το καταρρέον ΕΣΥ.
Δεύτερον, στο Υπουργείο Υγείας, όπου επιστρέφει μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος από την προηγούμενη θητεία έχει μείνει στην μνήμη των ασθενών σαν τον άνθρωπο που εισήγαγε το… 5ευρω εισιτήριο για κάθε επίσκεψη σε νοσοκομείο.
Τρίτον, στο Υπουργείο Εργασίας επανέρχεται, ως υπουργός αυτή τη φορά, η κυρία Δόμνα Μηχαηλίδου, η οποία μετακλήθηκε το 2017 στην Ελλάδα και αποσπάστηκε στο γραφείο του – τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης – κ. Μητσοτάκη ως ειδική για τις μεταρρυθμίσεις. Και η κυβέρνηση έχει ακόμα δρόμο στις «μεταρρυθμίσεις» σε ασφαλιστικό και εργασιακό…
Εκκρεμότητες
Αυτή η μετακίνηση μάς απασχολεί πρόσθετα, πέραν των «μεταρρυθμίσεων» και λόγω των πολλών εκκρεμοτήτων. Και η αλλαγή του πολιτικού προσωπικού είναι μιας πρώτης τάξης αφορμή να μην υλοποιηθούν δεσμεύσεις ή να καθυστερήσουν αποφάσεις.
1. Μένει να εκδοθεί σειρά εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου. Τι θα γίνει με την έκδοση επικουρικής σύνταξης με 15ετία, την εργασία των συνταξιούχων, την απόδοση κύριας σύνταξης με οφειλές έως 10.000 ευρώ για τους αγρότες και 30.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
2. Ερώτημα παραμένει τι θα ισχύσει και πότε αναφορικά με την τροποποίηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Μέχρι σήμερα, η αύξηση των συντάξεων οδηγεί σε… μείωση των καταβαλλομένων ποσών καθώς, πάνω από ένα όριο αποδοχών (1.400 ευρώ για κύρια και 300 για επικουρική), επεμβαίνει η ΕΑΣ επί όλου του ποσού και οδηγεί σε μείωση των πραγματικών συντάξεων.
3. Ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να καταβάλει σύνταξη χηρείας στο 70% σε όσους εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται εξ ιδίου δικαιώματος και μετά την 3ετία (αφορά στον ιδιωτικό τομέα). Κατά αυτόν τον τρόπο, χιλιάδες δικαιούχοι εμφανίζονται να είναι οφειλέτες στο Ταμείο με ποσά 20.000 και 25.000 ευρώ.
Για τα δύο αυτά θέματα, ο μετακινούμενος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε δεσμευτεί να καταθέσει σχέδιο νόμου αρχές Φεβρουαρίου. Ο μίνι ανασχηματισμός ίσως αποδειχτεί μια καλή δικαιολογία για συνεχείς… ενημερώσεις, αναβολές και ανατροπές.
4. Σε εκκρεμότητα μένει η εφαρμογή διάταξης του νόμου 4387/16 αναφορικά με την καταβολή μιας και μόνο εθνικής σύνταξης και όσον αφορά τις συντάξεις λόγω θανάτου. Σε μια τέτοια εξέλιξη, όμως, οι συντάξεις χηρείας (σε περίπτωση σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος), θα ξεπέσουν, σε πολλές περιπτώσεις, σε ποσά κάτω των 30 ή 40 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, προ διετίας, η σχετική εγκύκλιος του αρμόδιου υφυπουργού Π. Τσακλόγλου, η οποία εξειδίκευε τον τρόπο εφαρμογής της διάταξης, «πάγωσε» λόγω των ευρύτερων αντιδράσεων.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις