Οι ΗΠΑ αδυνατούν να στείλουν άλλη βοήθεια στο Κίεβο και αναζητούν «χρήσιμους αντικαταστάτες»
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν o όποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα στις 6 Ιανουαρίου απέσπασε υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία εκ νέου με οπλικά συστήματα και πυρομαχικά όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik!
Μάλιστα όπως αναφέρει, δόθηκε στον Κ.Μητσοτάκη «τελεσίγραφο» λίγων ημερών για να αποφασίσει ποια οπλικά συστήματα θα παραδώσει στην Ουκρανία.
Εάν ισχύουν τα όσα λέει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, τότε αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν άμεσα την Ουκρανία και θέλουν να επιβάλλουν στους συμμάχους τους, να τους «αντικαταστήσουν» και απευθύνονται πρωτίστως στον πιο «αδύναμο κρίκο», δηλαδή στη Ελλάδα, μία χώρα που την θεωρούν δεδομένη και με καμία διάθεση να υπολογίσει πρώτα τα εθνικά της συμφέροντα.
«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν παρουσίασε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα ταπεινωτικό «τελεσίγραφο» όταν επισκέφθηκε την Αθήνα πρόσφατα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έλαβε μόλις λίγες ημέρες προθεσμία για να αποφασίσει για αποστολή νέων οπλικών συστημάτων στο καθεστώς του Κιέβου.
Ως έχει, η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των ΗΠΑ, ήταν από τις πρώτες που έστειλε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. « Η Ελλάδα έχει ήδη δώσει τα πάντα, έχει παραβιάσει την εθνική άμυνα, ειδικά στα νησιά, για να στηρίξει την Ουκρανία με αμυντικό υλικό », γράφουν τα δημοσιεύματα.
«Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έσπευσαν να παράσχουν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία για να επιβάλουν την τυραννία του Κιέβου στον ρωσόφωνο πληθυσμό του Ντονμπάς» , δήλωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD).
Πέρυσι, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος καυχιόταν για τη μεταφορά «απίστευτης ποσότητας » όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι.
Τον Αύγουστο, η Αθήνα επέλεξε να ενταχθεί σε έναν συνασπισμό χωρών που εκπαιδεύουν Ουκρανούς πιλότους να πετούν με μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Στρατός
Τον Αύγουστο, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα με τον Μητσοτάκη ότι οι δύο πλευρές είχαν επίσης υπογράψει μια κοινή δήλωση στην οποία ο Κ.Μητσοτάκης δεσμεύει την Ελλάδα να συνεχίσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Επιπλέον και ότι η Αθήνα δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Σε απάντηση, το μεγαλύτερο κόμμα της ελληνικής αντιπολίτευσης, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία (ΣΥΡΙΖΑ) επέκρινε τις κινήσεις, λέγοντας ότι ισοδυναμούν με «άμεση στρατιωτική ανάμειξη» της Ελλάδας στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα καταδικάσει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από δυτικές χώρες και κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να παρατείνει τη σύγκρουση.
Στις αρχές Ιουνίου 2023, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν παρά τις αποστολές ξένων όπλων στο Κίεβο, κάτι που αναμφίβολα θα προκαλούσε «περισσότερα δεινά» στην Ουκρανία».
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που προσέφεραν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία για να επιβάλλει την τυραννία του Κιέβου στους ρωσόφωνους πληθυσμούς της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, ανέφερε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΑΜ προ ολίγων ημερών.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι «τα ξένα εχθρικά κράτη παρείχαν στον ουκρανικό στρατό πάνω από 1.600 πακέτα πυραύλων και όπλων πυροβολικού, περισσότερα από 200 αντιαεροπορικά συστήματα, περισσότερα από 5.220 τεθωρακισμένα οχήματα και περισσότερα από 23.000 drones».
Από ελληνικής πλευράς παραδόθηκαν στους Ουκρανούς:
45-122 ΤΟΜΑ BMP-1 με όλα τα πυρομαχικά των πολυβόλων τους
15.000 βλήματα των 73 χλστ.
20.000 επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47 Καλάσνικοφ
3.200.000 φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών,
60 MANPAD FIM-92 Stinger,
1.100 αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18
Συγκεκριμένα 54 χώρες προσέφεραν όπλα, χρήματα και μισθοφόρους στην Ουκρανία.
«Η συνολική δαπάνη για να νικήσουν οι Ουκρανοί και να εξοντωθούν οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί της Ουκρανίας ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια» λένε οι Ρώσοι.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε επίσης ότι μια ομάδα περισσότερων από 500 δορυφόρων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ παρέχουν πληροφορίες στην Ουκρανία
Από αυτούς πάνω από 70 είναι δορυφόροι αναγνώρισης καθαρά στρατιωτικής χρήσης και οι υπόλοιποι είναι δορυφορικών επικοινωνιών.
Επιπλέον, περισσότερα από 20.000 δορυφορικά τερματικά του δορυφορικού συστήματος Starlink είναι διαθέσιμα για το Κίεβο.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, συνολικά 13.500 ξένοι μισθοφόροι -οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και Έλληνες- έφτασαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν για τον Ζελένσκι.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις