Βρετανία: Δικαστήριο επιδίκασε 820.000 λίρες σε γυναίκα αστυνομικό – Βίωσε σεξουαλική παρενόχληση και σεξισμό

9

Η αξιωματικός της Αστυνομίας των Δυτικών Μίντλαντς, Ρεβέκα Κάλαμ, οδήγησε την υπηρεσία της στα δικαστήρια με τις κατηγορίες της σεξουαλικής παρενόχλησης και του σεξισμού στον χώρο εργασίας. Κατάφερε να κερδίσει την αγωγή και της επιδικάστηκε το ποσό των 820.720 λιρών Αγγλίας, που αντιστοιχεί σε περίπου 950.000 ευρώ.

Η πρώην πλέον αξιωματικός, εντάχθηκε στο σώμα το 2012 και όνειρό της ήταν να γίνει αρχηγός της Αστυνομίας «για να προσπαθήσει να αλλάξει την κουλτούρα των διακρίσεων από μέσα».

Το δικαστήριο εργατικών διαφορών άκουσε την ιστορία της Κάλαμ, που μεταξύ άλλων εξαναγκάστηκε από τους ανωτέρους της να γδυθεί και να μείνει με το εσώρουχο κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής άσκησης.

Σε άλλη περίπτωση της είπαν ότι «επειδή έχεις στήθος δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις κάμψεις», την ώρα που συνάδελφός της την πίεζε το λαιμό με το πόδι του.

Η 40χρονη ήταν μία από τις μόλις επτά γυναίκες σε ομάδα κρούσης της τοπικής Αστυνομίας που αποτελούνταν από 250 άτομα. Η Ρεβέκα Κάλαμ ερχόταν καθημερινά αντιμέτωπη με «τοξική και γεμάτη διακρίσεις» συμπεριφορά, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι γυναίκα.

Η επίσημη Αστυνομία των Δυτικών Μίντλαντς επιβεβαίωσε το γεγονός και σημείωσε ότι «τρεις εν ενεργεία αξιωματικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και άλλοι δέκα βρίσκονται στη μέση της πειθαρχικής διαδικασίας».

Σε δήλωσή της μετά τη δικαστική μάχη, η Κάλαμ ανέφερε: «Είχα τη φιλοδοξία και τη θέληση να ανελιχθώ στις ανώτερες βαθμίδες του σώματος, να φτάσω μέχρι και στην αρχηγία της Αστυνομίας» και συμπλήρωσε πως «ήμουν σε καλό δρόμο για να το πετύχω. Ένας από τους λόγους για τους οποίους παρέμεινα στην υπηρεσία ήταν να προσπαθήσω να αλλάξω τα πράγματα εκ των έσω».

Η απόφαση να της επιδικαστεί η αποζημίωση του σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ, αφορά την απώλεια αποδοχών -μισθών και σύνταξης- ενώ ήταν «ομόφωνη από το σύνολο των δικαστών».

Η απάντηση της ΑστυνομίαςΟ Σκοτ Γκριν, αναπληρωτής διευθυντής της Αστυνομίας των Δυτικών Μίντλαντς δήλωσε: «Λυπάμαι που δεν έγιναν νωρίτερα περισσότερες ενέργειες για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος που έθεσε η κ. Κάλαμ και ζητώ συγγνώμη για τις σημαντικές επιπτώσεις που είχε στη ζωή της, όπως αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο Γκριν συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει χώρος στη βρετανική Αστυνομία για μεροληπτικές συμπεριφορές μισογυνισμού ή ασέβειας», υπογραμμίζοντας πως «έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος για τον καθορισμό και την ενίσχυση υψηλών προτύπων συμπεριφοράς και επαγγελματισμού και το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη μας τα παράπονα και τα πειθαρχικά ζητήματα που έθεσε η κ. Κάλαμ».

flash.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like