Το συγκεκριμένο πλοίο είχε εμπλακεί και σε υπόθεση παραβίασης των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν
Το Ιράν με ανακοίνωσή του, ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν, τονίζοντας πως προέβη στην κίνηση αυτή επειδή το «St. Nikolas», «δούλευε υπέρ των ΗΠΑ».
Πρόκειται για το τάνκερ «St. Nikolas» (πρώην Suez Rajan), σημαίας νησιών Μάρσαλ, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation.
Στο τάνκερ ανέβηκαν ένοπλοι το πρωί της Πέμπτης, οι οποίοι σύμφωνα με την Τεχεράνη ανήκουν στο Ναυτικό της. Η εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey δήλωσε ότι «έξι μαυροντυμένοι ένοπλοι» επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Οι άνδρες είχαν κάλυψαν τις κάμερες παρακολούθησης κατά την εισβολή.
Το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, κοντά στην πόλη του Ομάν, Σοχάρ, σε μια περιοχή από την οποία περνούν πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο IRNA στο Telegram μεταφέροντας την ανακοίνωση του Στρατού του Ιράν:
«Σύμφωνα με την έκθεση δημοσίων σχέσεων του Πολεμικού Ναυτικού, φέτος το πετρελαιοφόρο Suez Rajan είχε κλέψει το φορτίο πετρελαίου που ανήκε στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών και το μετέφερε στα λιμάνια της χώρας αυτής και το έκανε διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό το πετρελαιοφόρο, που μετονομάστηκε σε Nicholas ST, μετέφερε πετρέλαιο στη Θάλασσα του Ομάν, το οποίο κατασχέθηκε σήμερα το πρωί με δικαστική απόφαση και έγκριση του Οργανισμού Λιμένων και Ναυτιλίας από το Στρατηγικό Ναυτικό του Στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ως αντίποινα για κλοπή πετρελαίου από το αμερικανικό καθεστώς. Μεταφέρεται στα λιμάνια της Ισλαμικής Δημοκρατίας για παράδοση στις δικαστικές αρχές».
Η προηγούμενη ονομασία του πλοίου ήταν «Suez Rajan» και είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.
Μετά την κατάσχεση του τάνκερ πέρυσι, το Ιράν είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι κάτι τέτοιο «δεν θα μείνει αναπάντητο».
Δεν είναι σαφές γιατί τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν το τάνκερ ως αμερικανικό σκάφος.
Έλληνας ναυτικός ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος
Τουλάχιστον ένα από τα μέλη του πληρώματος είναι Έλληνας. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας ο Έλληνας ναυτικός είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.
Η διαμάχη ΗΠΑ – Ιράν για το τάνκερ
Η προηγούμενη ονομασία του πλοίου ήταν «Suez Rajan» και είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.
Το συγκεκριμένο πλοίο είχε εμπλακεί και σε υπόθεση παραβίασης των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν. Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει μονομερώς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ενώ παράλληλα έχουν και νομοθεσία σε ισχύ που επιβάλλει περιουσιακά στοιχεία οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές να χρησιμοποιούνται για αποζημίωση θυμάτων τρομοκρατίας, όπως π.χ. τα θύματα της 11/09/2001.
Τον Φεβρουάριο του 2022, η ομάδα United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν, τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.
Οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν την πλοιοκτήτρια εταιρεία ότι παραβίαζε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ενώ παράλληλα υπήρξε και αίτημα κατάσχεσης του φορτίου του συγκεκριμένου πλοίου, επειδή θεωρήθηκε ότι τα χρήματα από την πώλησή του θα κατέληγαν στους Φρουρούς της Επανάστασης που θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από την αμερικανική κυβέρνηση.
Ως αποτέλεσμα αυτής της δικαστικής διαμάχης το πλοίο καθηλώθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης για μήνες. Τελικά, η πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation θα δηλώσει ένοχη στη βάρος της κατηγορία, θα πληρώσει πρόστιμο 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα συμμορφωθεί στο αίτημα κατάσχεσης του φορτίου, που τελικά θα μεταφορτωθεί τον περασμένο Αύγουστο. Οι αμερικάνικες αρχές είχαν θεωρήσει την υπόθεση μια μεγάλη επιτυχία τους.
Στη συνέχεια το πλοίο θα μετονομαστεί από Suez Rajan σε St Nikolas και θα αναχωρήσει από το Χιούστον του Τέξας.
Έτσι η τρέχουσα εξέλιξη με την κατάληψη του πλοίου ενώ αυτό μετέφερε πετρέλαιο από την Μπάσρα του Ιράκ προς την Τουρκία και την ανακατεύθυνσή του προς ιρανικό λιμάνι, αποτελεί ένα είδος απάντησης της Τεχεράνης
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις