Οι μάρτυρες Παναγιώτης Παπαδέας και Αντώνης Αντωνιάδης που «έκαψαν» την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Το πάρτι με τις λογιστικές αλχημείες και ο ελεγκτής που είχε εμπιστοσύνη (!) σε ότι του έλεγαν από την εταιρεία και υπέγραφε.
Μπορεί ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος με τη σύζυγό του, Καίτη, και τον γιο τους, Τζώρτζη, να έκαναν γιορτές χωρίς πολλές δικαστικές σκοτούρες, όμως η ώρα να ξανακαθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ήλθε.
Έτσι, χθες, η οικογένεια Κουτσολιούτσου πήγε στο δικαστήριο, αφού η δίκη ξεκίνησε μετά την περιπέτεια με τις απανωτές αποχές των δικηγόρων.
Όμως, φαίνεται ότι τώρα τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία κι επιτέλους κάποια στιγμή θα έχουμε πρωτόδικη απόφαση.
Το edolio5 ήταν εκεί για να παρακολουθήσει τη δίκη και να σας μεταφέρει το κλίμα και όσα έγιναν την πρώτη ημέρα σε εκτενές ρεπορτάζ.
Πάντως, οι Κουτσολιούτσοι μια χαρά άνετοι ήταν.
Χαμογελαστοί, ήσυχοι, άκουγαν τον μάρτυρα που κατέθετε, δεν αντέδρασαν όταν τους «χρέωσε» τις τεράστιες οικονομικές ατασθαλίες στους ισολογισμούς της Folli Follie.
Μόνο ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θέλησε κάποια στιγμή να πάρει τον λόγο και να κάνει ερώτηση, αλλά το δικαστήριο τον έκοψε λέγοντάς τους ότι μπορεί να επανέλθει αν δεν καλυφθεί από τις απαντήσεις του μάρτυρα.
Η κυρία Καίτη, η άλλοτε σιδηρά κυρία της αλυσίδας, η οποία κάποτε περπατούσε με τη σιγουριά των «κλεμμένων εκατομμυρίων» και σχεδόν δεν μιλούσε σε κανένα, επέλεξε να καθίσει πιο πίσω από τους άλλους, ενώ ο «πατριάρχης» Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος χαίρει άκρας υγείας, μοιράστηκε το εδώλιο με τον γιο του.
Τίποτε βέβαια δεν θύμιζε τα «πάρτι» της χλιδής που έκαναν οι Κουτσολιούτσοι με τα λεφτά των άλλων…
Ένας ακόμη μάρτυρας στη δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie, ήταν κόλαφος για τους βασικούς κατηγορούμενους, δηλαδή την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Στην δεύτερη ημέρα της δίκης που ξεκίνησε, αφού εξαιρείται από την αποχή των δικηγόρων, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) Παναγιώτης Παπαδέας, τόνισε ότι είχε κρούσει το καμπανάκι για τη δυσανάλογη κερδοφορία που εμφάνιζαν οι θυγατρικές της Folli Follie στην Ασία, σε σχέση με την υπόλοιπη εικόνα του ομίλου.
Όπως είπε, επιβλήθηκε το μεγαλύτερο πρόστιμο τότε, 50 χιλιάδες ευρώ στον ελεγκτή της Folli Follie γιατί δεν είχε προχωρήσει σε επαρκείς επαληθεύσεις από αμέλεια, γιατί όπως είχε υποστηρίξει, “είχε εμπιστοσύνη στους ιδιοκτήτες του ομίλου αλλά παραπλανήθηκε”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου που εκδικάζεται η υπόθεση υπήρξε η πρώτη αντιπαράθεση, αφού η πλευρά των κατηγορουμένων ζήτησε να μη γίνει δεκτή η κατάθεση του μάρτυρα της πρώτης ημέρας, του ελεγκτή, Αντώνη Αντωνιάδη, χαρακτηρίζοντάς τον αναξιόπιστο.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρώτος μάρτυρας έριξε τα βάρη του σκανδάλου στον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.
Ο ορκωτός ελεγκτής Αντώνης Αντωνιάδης από την PricewaterhouseCoopers (PwC) που είχε διενεργήσει διπλό έλεγχο στο άλλοτε πανίσχυρο όμιλο της Folli Follie, καταδεικνύοντας το «πάρτι» των λογιστικών ατασθαλιών και των εικονικών συναλλαγών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο «κράχ» η εταιρεία και να βυθιστούν στην απελπισία χιλιάδες μικρομέτοχοι της, κατέθεσε την πρώτη ημέρα της δίκης.
Η κατάθεση του μάρτυρα θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς τα συμπεράσματα των ελέγχων του, αποτελούν τον κύριο «κορμό» του κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζουν οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου.
Για το λόγο αυτό, είχε εξαιρετική βαρύτητα, η βεβαιότητα που εξέφρασε ο κ. Αντωνιάδης, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τους ελέγχους, ότι όχι μόνο ο Δημήτρης αλλά και ο γιος του, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γνώριζαν για τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, εξαπατώντας με αυτό τον τρόπο τους επενδυτές, με μία επίπλαστη εικόνα ευρωστίας.
Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας απέδωσε ευθύνη σε τρία στελέχη του ομίλου στην Κίνα αλλά και στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, λέγοντας πως στην Ελλάδα ήταν εκείνοι που «ήξεραν ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης του 2017 που είχαν δημοσιευτεί», αν και, πως είπε, δεν θα ήταν σε θέση η εταιρεία ούτε να πληρώσει τους πιστωτές της».
Να σημειωθεί πάντως πως στην απολογία του ο Δημ. Κουτσολιούτσος είχε αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, επιχειρώντας να απαλλάξει τόσο το γιο του όσο και τη σύζυγό του, λέγοντας ότι εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα.
Σύμφωνα με το μάρτυρα, η PwC, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη τακτικό έλεγχο στα οικονομικά του ομίλου, μετά τις αλλαγές που είχαν γίνει και την αποχώρηση του Δημ. Κουτσολιούτσου, ανέλαβε, το καλοκαίρι του 2019, με απόφαση του Πρωτοδικείου να διενεργήσει και τον έκτακτο έλεγχο, παραδίδοντας τελικά την ενδιάμεση έκθεσή του στην ανακρίτρια στις 5 Νοεμβρίου του 2020.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις