Με αιχμές προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης κατά την Σύσκεψη Στελεχών της Νέας Αριστεράς. Όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, «δεν μας πείθει η λογική του ηγέτη που είναι σε «αδιαμεσολάβητη» σχέση με την κοινωνία. Γιατί ξέρουμε ότι υποκρύπτει τις χειρότερες εκδοχές του αρχηγισμού», «φωτογραφίζοντας» τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη.

«Ναι» στον διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων

Την ίδια ώρα, «η πρόταση της Νέας Αριστεράς είναι συγκεκριμένη: το πολιτικό περιεχόμενο μετράει. Ένα περιεχόμενο που εκκινεί πάντα από το έδαφος της αριστεράς. Και πάνω σε αυτό θα μετρηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης. Και πρόσθεσε: «όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες κορυφής. Αλλά με κοινωνικές και προγραμματικές συγκλίσεις». «Η Νέα Αριστερά θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που ενδιαφέρονται για την πρότασή μας», συνέχισε.

Όπως τόνισε με νόημα ο Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, «είμαστε η Αριστερά του «εμείς», όχι η Αριστερά του «εγώ», ενώ αναφερθείς στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατήρησε πως «η κρίση της αριστεράς στη χώρα μας είναι και κρίση αξιοπιστίας. Αυτή πληρώσαμε στις εκλογές του 2023 και αυτή ζήσαμε με ιδιαίτερη ένταση στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια και κυρίως μετά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής». «Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ένα κόμμα που μεταλλάσσεται γοργά, φεύγοντας από το πεδίο της Αριστεράς. Φεύγοντας όμως και από το πεδίο της σοβαρότητας. Ένα κόμμα υπό μια νέα ηγετική ομάδα που μιλά για «ατζέντα Ισλαμαμπάντ», κάνει αντιπολίτευση στην εξωτερική πολιτική από τα δεξιά, επιμένει στην ανέξοδη και απολίτικη πολλές φορές καταγγελία», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

«Οι αήθεις επιθέσεις δεν θα μένουν αναπάντητες»

«Και δυστυχώς, είναι πλέον σαφές, ότι όποιος δεν παράγει πολιτική, παράγει τοξικότητα. Με δολοφονίες χαρακτήρων, σκοτεινές διαρροές και υπονοούμενα για υπονομευτές και βαρίδια. Το λέμε για μία ακόμη φορά, ελπίζουμε τελευταία: καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται. Οι αήθεις επιθέσεις εναντίον στελεχών μας δεν θα μένουν αναπάντητες. Τελεία και παύλα», συνέχισε.

Στην ίδια κατεύθυνση, «και το λέμε αυτό, αναγνωρίζοντας και τις δικές μας ευθύνες. Στο όνομα της ενότητας, ανεχτήκαμε φαινόμενα εκφυλισμού. Ανεχτήκαμε την διείσδυση ενός ισχυρού ρεύματος εθνο-λαϊκισμού στις γραμμές μας, τη λογική του μέσου όρου αντί για σαφείς θέσεις. Και το πληρώσαμε αυτό. Όχι μόνο εμείς. Ένας ολόκληρος πολιτικός χώρος με ιστορικές παραδόσεις εκφυλίζεται και απαξιώνεται». «Η ίδρυση της Νέας Αριστεράς ήταν μια δήλωση ανυπακοής σε αυτόν τον εκφυλισμό και στην απαξίωση», κατέληξε.

Σημειωτέον ότι στην πανελλαδική σύσκεψη στελεχών της Νέας Αριστεράς, που ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων έδωσαν το παρόν πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συνδικαλιστικά στελέχη, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέλη της Νεολαίας, προχωρώντας σε πανελλαδική συν διάσωση στα τέλη Φεβρουαρίου, η οποία θα αποφασίσει τη διακήρυξη του κόμματος για τις Ευρωεκλογές.

Αναλυτικά, η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση:

Συντρόφισσες και σύντροφοι! Φίλες και φίλοι! Η Νέα Αριστερά είναι εδώ!

Είμαι πολύ περήφανος που βρίσκομαι ανάμεσα σε πρόσωπα αγαπημένα, σε αξιόλογα στελέχη που έχουμε δώσει μάχες μαζί και που είμαστε έτοιμοι, πιο ώριμοι από ποτέ, για τη μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας: να φέρουμε την Αριστερά, τη φωνή των πολλών, τους οραματισμούς και τις αγωνίες της νέας γενιάς στο προσκήνιο της πολιτικής.

Να δείξουμε ότι υπάρχει και οδικός χάρτης και πρόταση απέναντι στην ηγεμονία της Δεξιάς. Να δείξουμε και να αναδείξουμε την ισχυρή, ζωντανή, προοδευτική προοπτική στη χώρα. Με τη Νέα Αριστερά κάνουμε μια νέα αρχή. Για το δίκιο των πολλών, για το αύριο του τόπου.

Η σημερινή μας σύσκεψη δεν είναι το πρώτο, είναι όμως ένα αποφασιστικό βήμα για τη συγκρότηση της Νέας Αριστεράς. Θέλουμε η Νέα Αριστερά να είναι το σημείο συνάντησης των πιο δυναμικών, των πιο ανήσυχων, των πιο δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας. Και σήμερα, το επιβεβαιώνουμε αυτό. Με τη συμμετοχή και την παρουσία ανθρώπων από τον ΣΥΡΙΖΑ που αναμετρήθηκαν με τη μεγάλη πρόκληση της αριστεράς στην κυβέρνηση.

Με τη συμμετοχή και παρουσία ανθρώπων από διαφορετικά ρεύματα της αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Με τη συμμετοχή και την παρουσία ανθρώπων από τα κινήματα, τους κοινωνικούς χώρους, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εργατικούς αγώνες. Με τη συμμετοχή και την παρουσία νέων ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στα κινήματα της νέας εποχής: για την ειρήνη, για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενάντια στους κάθε λογής αποκλεισμούς και διακρίσεις, για το σύγχρονο δημόσιο πανεπιστήμιο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, για την κλιματική δικαιοσύνη ενάντια στην καταστροφή του πλανήτη μας.

Η Νέα Αριστερά δεν έχει συμπληρώσει καν ενάμιση μήνα ζωής. Και ήδη έχει καταφέρει κάτι εξαιρετικά σημαντικό: να αναστρέψει το κλίμα της ιδιώτευσης, της αποστράτευσης, της απογοήτευσης που ακολούθησε τις βουλευτικές εκλογές του 2023. Ξαναγεννιέται διάθεση δράσης και συμμετοχής στο νέο εγχείρημα. Το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή: έχουμε επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε όμως την ίδια στιγμή μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες. Στις δικές μας δυνατότητες και κυρίως στις δυνατότητες της εποχής μας και των ανθρώπων της. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Με την αριστερά στο τιμόνι, υπάρχει και άλλος δρόμος: ο δρόμος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κλιματικής δικαιοσύνης, της επανεκκίνησης της Δημοκρατίας μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι!

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να συζητήσουμε τον οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει στη μάχη των Ευρωεκλογών και στη συγκρότηση του νέου φορέα της αριστεράς. Τα βασικά σημεία θα τα παρουσιάσει στη συνέχεια ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Η προσπάθεια μας ξεκίνησε από το Κοινοβούλιο. Συγκροτήσαμε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που ήδη σε αυτό το σύντομο διάστημα έχει δώσει σημαντικά δείγματα γραφής: στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, για το φορολογικό, στις επιτροπές και στην ολομέλεια της Βουλής, στην ανάληψη πρωτοβουλιών -όπως αυτή για το δικαίωμα στο γάμο για κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Να φέρνουμε τεκμηριωμένες, ριζοσπαστικές και ταυτόχρονα ρεαλιστικές, προτάσεις που συνδέονται με τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας- δείγματα μιας διαφορετικής λογικής της προοδευτικής κυβερνησιμότητας. Θέλουμε να μετατρέψουμε τη Βουλή σε χώρο έκφρασης των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων. Να σπάσουμε το μονοπώλιο της ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας. Να φέρουμε στη Βουλή τη φωνή της κοινωνίας. Να δώσουμε παραδείγματα προοδευτικής και Αριστερής διακυβέρνησης. Η Νέα Αριστερά να είναι μια χρήσιμη δύναμη για την κοινωνία. Το λέμε δυνατά και καθαρά: η κοινωνία θα προχωρήσει!

Δεν θέλουμε λοιπόν σε καμία περίπτωση να περιορίσουμε τις πρωτοβουλίες μας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Οφείλουμε να δράσουμε, πρωτίστως, μέσα και μαζί με την κοινωνία. Τις τελευταίες ημέρες αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που δείχνουν τον τρόπο που θέλουμε να κάνουμε πολιτική:

Συναντήσαμε συλλογικότητες και συνδικαλιστικούς φορείς για να οργανώσουμε τη μάχη μας. Μιλήσαμε για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό -στη βαριά «βιομηχανία» της Ελλάδας της φτηνής ανάπτυξης- που δεν πήραν καν δώρο Χριστουγέννων και νιώθουν ότι δεν υπάρχει πια Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για να το καταγγείλουν αυτό. Έτσι ραγίζει η ηγεμονία της Δεξιάς. Έτσι σπάει η μιντιακή της υπεροπλία. Όταν τα προβλήματα, οι συνθήκες, οι αγωνίες των ανθρώπων έρχονται στην πρώτη γραμμή.

Συναντήσαμε τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής, καταγγείλαμε το έγκλημα στη Γάζα, καταθέσαμε αίτημα για να προσκληθεί ο Μαχμούντ Αμπάς να μιλήσει στην ελληνική Βουλή. Για να σπάσει το τείχος της σιωπής και της συνενοχής. Για να μιλήσουμε για την ανάγκη της ειρήνης και της σταθερότητας στη γειτονιάς μας.

Συμμετείχαμε στην εκδήλωση μνήμης για τον δολοφονημένο αγωνιστή Νίκο Τεμπονέρα. Γιατί δεν ξεχνάμε τίποτα. Δεν ξεχνάμε τις παρακρατικές συμμορίες της ΟΝΝΕΔ, το μεγάλο κίνημα του 1990-91, τους διαχρονικούς αγώνες των φοιτητών και των φοιτητριών για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Και σήμερα, αυτή η μάχη είναι ξανά επίκαιρη. Ιδεολογικά και κοινωνικά. Για να μη γίνει η χώρα μας μια βιομηχανία παραγωγής πτυχίων αμφιβόλου αξίας. Για να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να σπουδάζουν με αξιοπρέπεια και κυρίως με προοπτικές.

Κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη, κάθε μικρό ή μεγάλο κοινωνικό μέτωπο, αφορά εντέλει το μέλλον της χώρας. Και για αυτό επιλέξαμε την πρώτη μέρα του νέου χρόνου να βρεθούμε στη Θεσσαλία.

Εκεί όπου η κυβερνητική ολιγωρία, οι επιχειρησιακές αστοχίες και οι συνθήκες της κλιματικής κρίσης οδήγησαν σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Ακούσαμε τους πολίτες. Ακούσαμε το παράπονο του πιτσιρικά που δεν έχει γυρίσει στο σχολείο του, του αγρότη που είδε τα μηχανήματά του να καταστρέφονται και τα χωράφια του να βαλτώνουν, του εργάτη που δεν μπορεί να ζήσει με επιδόματα, του συνταξιούχου που είπε για την κυβέρνηση «σταματήστε να κοροϊδεύετε τον κόσμο», τους ανθρώπους της γενιάς μας που δεν θέλουν να φύγουν από τον τόπο τους. Φέραμε αυτήν την κραυγή αγωνίας στη Βουλή.

Αλλά αυτό δεν μας αρκεί. Θέλουμε με δράσεις και πρωτοβουλίες να μετατρέψουμε την αγωνία σε νέα πολιτική δύναμη. Μιλάμε για την ανάγκη του παραγωγικού μετασχηματισμού, την ανάγκη θωράκισης των κοινωνιών μας από τα φυσικά φαινόμενα, για την ανάγκη και τη δυνατότητα οι πόλεις, τα χωριά, οι περιφέρειές μας να είναι τόποι δίκαιης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Να πείσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα για μια άλλη, καλύτερη, ζωή. Μια ζωή δημιουργική, ποιοτικά αναβαθμισμένη, ασφαλής.

Ξέρουμε ότι για να το καταφέρουμε αυτό πρέπει να πείσουμε. Και πάνω από όλα να πείσουμε ότι πιστεύουμε αυτά που λέμε και λέμε αυτά που πιστεύουμε. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η κρίση της αριστεράς στη χώρα μας είναι και κρίση αξιοπιστίας. Αυτή πληρώσαμε στις εκλογές του 2023 και αυτή ζήσαμε με ιδιαίτερη ένταση στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια και κυρίως μετά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ένα κόμμα που μεταλλάσσεται γοργά, φεύγοντας από το πεδίο της Αριστεράς. Φεύγοντας όμως και από το πεδίο της σοβαρότητας. Ένα κόμμα υπό μια νέα ηγετική ομάδα που μιλά για «ατζέντα Ισλαμαμπάντ», κάνει αντιπολίτευση στην εξωτερική πολιτική από τα δεξιά, επιμένει στην ανέξοδη και απολίτικη πολλές φορές καταγγελία. Και δυστυχώς, είναι πλέον σαφές, ότι όποιος δεν παράγει πολιτική, παράγει τοξικότητα. Με δολοφονίες χαρακτήρων, σκοτεινές διαρροές και υπονοούμενα για υπονομευτές και βαρίδια. Το λέμε για μία ακόμη φορά, ελπίζουμε τελευταία: καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται. Οι αήθεις επιθέσεις εναντίον στελεχών μας δεν θα μένουν αναπάντητες. Τελεία και παύλα.

Και το λέμε αυτό, αναγνωρίζοντας και τις δικές μας ευθύνες. Στο όνομα της ενότητας, ανεχτήκαμε φαινόμενα εκφυλισμού. Ανεχτήκαμε την διείσδυση ενός ισχυρού ρεύματος εθνο-λαϊκισμού στις γραμμές μας, τη λογική του μέσου όρου αντί για σαφείς θέσεις. Και το πληρώσαμε αυτό. Όχι μόνο εμείς. Ένας ολόκληρος πολιτικός χώρος με ιστορικές παραδόσεις εκφυλίζεται και απαξιώνεται. Η ίδρυση της Νέας Αριστεράς ήταν μια δήλωση ανυπακοής σε αυτόν τον εκφυλισμό και στην απαξίωση. Είμαστε περήφανες και περήφανοι για αυτό. Το λέμε ξεκάθαρα: στόχος μας είναι να κερδίσουμε τη μάχη για την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία των ιδεών της αριστεράς, για την ηγεμονία των σύγχρονων προοδευτικών λύσεων. Στην κάλπη βεβαίως, αλλά όχι μόνο εκεί. Πάνω από όλα στη ζωή των πολιτών.

Γιατί η κοινωνία θα προχωρήσει. Σε τι καλούμαστε να απαντήσουμε σήμερα; Καταρχήν στο οργανωτικό μας ζήτημα. Θα ξεκινήσω με ορισμένες παραδοχές. Πρώτη: ο παραδοσιακός τρόπος οργάνωσης των πολιτικών κομμάτων είναι, διεθνώς, σε κρίση. Αυτό δεν αναιρεί την αξία του πολιτικού κόμματος – και ειδικά της αριστεράς. Κάθε άλλο. Ενισχύει όμως την ανάγκη να σκεφτούμε δημιουργικά, πρωτότυπα και πάνω από όλα κοινωνικά. Δεύτερη: εμείς δημιουργούμε έναν νέα φορέα από την αρχή.

Δεν έχουμε έτοιμη την οργανωτική μας δομή. Την φτιάχνουμε εν κινήσει. Και αυτό έχει δυσκολίες, αλλά δημιουργεί και δυνατότητες. Τρίτη: στόχος μας είναι η κοινωνική γείωση. Και αυτό απαιτεί το να αντιλαμβανόμαστε τις κοινωνικές πραγματικότητες. Τις διαθεσιμότητες των ανθρώπων, τον ελεύθερο χρόνο τους, την απουσία παραδοσιακών ταυτίσεων που παλαιότερα είχαν ως αυτονόητο συμπλήρωμα της κοινωνικής ζωής την οργάνωση σε ένα πολιτικό κόμμα. Η Νέα Αριστερά θέλει να δημιουργήσει οργανώσεις, κύτταρα δουλειάς και πολιτικής, σε κάθε σημείο της επικράτειας. Οργανώσεις που θα είναι ευέλικτες στη δράση, θα έχουν υψηλό αίσθημα πρωτοβουλίας, θα έχουν ως πρώτιστη έγνοια την εξωστρέφεια και την αυτενέργεια.

Έχουμε έναν πολύτιμο σύμμαχο. Το περιεχόμενο της πολιτικής μας. Αυτό ο ικανός καταλύτης για την κινητοποίηση και την ενεργοποίηση των ανθρώπων. Αυτό δείχνει η διεθνής εμπειρία- το παράδειγμα του Μπέρνι Σάντερς και της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, το υπόδειγμα του momentum στη Μεγάλη Βρετανία, η επίπονη διαδικασία αναγέννησης της ιταλικής αριστεράς. Τα κόμματα παίρνουν ζωή από την κοινωνία. Όχι το αντίστροφο. Και εμείς θέλουμε η Νέα Αριστερά να είναι η φωνή της κοινωνίας. Από αύριο καλούμε, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε σημείο που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι, σε ένα ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής. Να συνομιλήσουμε με επιστήμονες, με ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών, με εργαζόμενους και εργαζόμενες. Να ακούσουμε τους αόρατους για το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα: τους νέους της επισφάλειας, τους μετανάστες και τις μετανάστριες, τους πολλαπλά αποκλεισμένους. Να μιλήσουμε για την πρότασή μας με τους εκατοντάδες χιλιάδες αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες -ενταγμένους και ανένταχτους- που νιώθουν και ξέρουν ότι βρισκόμαστε σε μια στρατηγική καμπή για τον χώρο μας. Και να πούμε εντέλει κάτι απλό: η Νέα Αριστερά είναι δική σας υπόθεση.

Να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής. Μακριά από ανέξοδους παραγοντισμούς, παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και τη λογική ότι εμείς ξέρουμε και η κοινωνία δεν ξέρει. Θέλουμε οι οργανώσεις μας να δοκιμάζουν μοντέλα δράσης και να αλλάζουν, να παράγουν πολιτική, να δημιουργούν γεγονότα. Και η εμπειρία τους να φτάνει στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, στα συντονιστικά μας όργανα, στο οργανωτικό μας γραφείο. Πιστεύουμε στην αξία του πολιτικού κόμματος. Δεν μας πείθει η λογική του ηγέτη που είναι σε «αδιαμεσολάβητη» σχέση με την κοινωνία. Γιατί ξέρουμε ότι υποκρύπτει τις χειρότερες εκδοχές του αρχηγισμού.

Ανοιχτή λοιπόν πρόσκληση. Θεματικές εκστρατείες. Πρωτοβουλία και εξωστρέφεια. Εκδηλώσεις διαλόγου με τη συμμετοχή ανθρώπων πέραν ημών. Εμπλοκή στο εγχείρημά μας των πολλών που ενδιαφέρονται και μπορούν να προσφέρουν και να ανανεώσουν αυτό που είμαστε. Συνδιαμόρφωση και δημοκρατικός διάλογος. Μεταβατικά συντονιστικά όργανα που θα συντονίζουν και θα τροφοδοτούν τη δράση μας. Περιοδείες που δεν θα περιορίζονται στην επαφή με θεσμικούς φορείς, αλλά κυρίως στην οργάνωση συναντήσεων και συζητήσεων με αυτούς που θέλουμε μαζί μας: τους νέους, τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τους νέους επιστήμονες, τους ανθρώπους που με τη δράση τους σε τοπικό επίπεδο δείχνουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Έτσι και μόνο έτσι θα πείσουμε ότι εννοούμε αυτό που λέμε: ότι η Νέα Αριστερά ιδρύθηκε για να φέρει μια δημιουργική επανάσταση στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ξεκινήσαμε κυριολεκτικά από το μηδέν. Δεν έχουμε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα να μας στηρίζουν. Δεν έχουμε μια έτοιμη κομματική δομή. Δεν έχουμε έτοιμες απαντήσεις για κάθε ερώτημα της κομματικής μας οικοδόμησης. Έχουμε όμως τον ενθουσιασμό της αρχής, την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, τη δική σας κρίσιμη παρουσία εδώ σήμερα, τη διάθεση χιλιάδων ανθρώπων να φτιάξουν κάτι καινούριο. Κάτι διαφορετικό. Κάτι που θα εμπνέει και θα ενθουσιάζει. Αυτό που θα απαντά στο κάτι που λείπει από τις ζωές μας και την πολιτική ζωή της χώρας: το περιεχόμενο, το νόημα, της πολιτικής.

Θα πρέπει και εμείς να αλλάξουμε. Όχι στα λόγια. Στην πράξη. Να είμαστε γενναιόδωροι με τους εαυτούς μας και τους συντρόφους μας, να αφήσουμε πίσω τη λογική του παράπονου και της γκρίνιας, να επιμένουμε στις δυνατότητες και όχι στα προβλήματα. Να αντιληφθούμε ότι κανένας μας δεν περισσεύει, αλλά και κανένας μας δεν είναι αναντικατάστατος. Ο καθένας και η καθεμία είναι παραγωγός πολιτικής. Όχι κάτοχος της μόνης αλήθειας. Είμαστε η Αριστερά του «εμείς», όχι του «εγώ». Προφανώς έχουμε πολλά θέματα να λύσουμε. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Έτσι είναι το νέο. Μια ανοιχτή πρόσκληση και πρόκληση: να φτιάξουμε τη Νέα Αριστερά από την αρχή.

Το δεύτερο είναι το πολιτικό ζήτημα που έχουμε μπροστά μας. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω πάλι από μερικές βασικές παραδοχές. Πρώτο: βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη που το πολιτικό εκκρεμές κινείται προς τα δεξιά και προς την άκρα δεξιά. Αυτό τονίζει την υπαρξιακή ανάγκη να απαντήσουμε με πειστικό και λαϊκό τρόπο στον πυρήνα της κοινωνικής εκμετάλλευσης που οδηγεί τις κοινωνίες σε φοβικές και αντιδραστικές κατευθύνσεις. Δεύτερο: ο χώρος μας, ο χώρος της αριστεράς, βρίσκεται σε στρατηγική κρίση.

Από αυτήν την κρίση δεν θα εξέλθει με τεχνητές συγκολλήσεις, αλλά με μια βαθιά, προγραμματική επανεκκίνηση. Τρίτο: αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχει πολιτικό κενό. Η ηγεμονία της Δεξιάς δεν έχει ακόμα αντίπαλο. Αλλά θα αποκτήσει. Και ο δικός μας ρόλος είναι αυτός ακριβώς: από αύριο το σύστημα εξουσίας του κυρίου Μητσοτάκη να ξέρει ότι υπάρχει ένα πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα που αμφισβητεί την πολιτική του και ανοίγει το δρόμο για μια νέα εποχή για τη χώρα μας.

Ξέρουμε από που ερχόμαστε. Οι δικές μας αφετηρίες ανάγονται στις καλύτερες εκδοχές της αριστεράς. Στην αριστερά που έπειθε, που οργάνωνε, που έδινε τη μάχη των απελευθερωτικών ιδεών και της ταξικής χειραφέτησης των παραγωγών του πλούτου. Την αριστερά της διαρκούς ανανέωσης, της αμφισβήτησης του δογματισμού, της κινηματικής ζωντάνιας που ανέτρεπε συσχετισμούς και δημιουργούσε ρωγμές στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Την αριστερά της οργάνωσης από τα κάτω, της ενίσχυσης της πρωτοβουλίας των πολλών, του πρωταγωνιστικού ρόλου στα νέα κοινωνικά κινήματα. Την αριστερά που με σαφές ιδεολογικό στίγμα συνομιλούσε με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Και αυτήν την παράδοση την χρειαζόμαστε. Όχι ως νοσταλγική αναπόληση, αλλά ως σημείο αναφοράς και έμπνευσης για την νέα αριστερά του 21ου αιώνα. Που θα εκφραστεί με άλλη γλώσσα, αλλά θα πρεσβεύσει τη σύγχρονη δυνατότητα για μια κοινωνία δίχως εκμετάλλευση, για μια κοινωνία ελευθερίας και δημοκρατίας, για έναν σοσιαλισμό που δεν θα παραπέμπει στο παρελθόν, αλλά στην ανάγκη που έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που μας περιβάλλουν. Και αυτές έχουν όνομα: κοινωνικές ανισότητες, κλιματική κρίση, υπονόμευση της δημοκρατίας. Η δική μας δουλειά είναι να δείξουμε στην πράξη ότι μπορούμε να μετατρέψουμε τα αδιέξοδα σε δυνατότητα: για μια κοινωνία ισότητας, κλιματικής δικαιοσύνης, αναγέννησης της δημοκρατίας.

Ξέρουμε τι κάνει η Νέα Δημοκρατία. Εκφράζει ένα ταξικό μπλοκ εξουσίας που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα μιας διευρυμένης οικονομικής ελίτ. Εμπεδώνει την ιδεολογική της ηγεμονία μέσα από την πειθάρχηση, τον εκφοβισμό, την πελατειακή διαφθορά και εν τέλει την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών. Στηρίζει την εξουσία της στην πεποίθηση ότι ο κόσμος που ζούμε είναι ο καλύτερος δυνατός. Και δυστυχώς, όπως φάνηκε στις εκλογές του 2023, πείθει για αυτό.

Από το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάζεται ως η νέα κανονικότητα για τη χώρα. Και ως κανονικότητα εμφανίζει την επιστροφή κάθε πολιτικού απωθημένου της ελληνικής δεξιάς ως «κοινό νου». Από την αστυνομία στα πανεπιστήμια μέχρι τα ναυάγια με παιδιά και αδύναμους ανθρώπους στο όνομα της προστασίας των συνόρων μας.

–Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίχθηκε σε ένα σύστημα συναινέσεων και κάλυψης από το εγχώριο σύστημα των μέσων ενημέρωσης. Σύστημα όμως που το μονιμοποίησε μέρα τη μέρα, καμπάνια την καμπάνια, λίστα τη λίστα. Που στηρίζεται και σε μια αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών και των συστημάτων παρακολούθησης για να διαγιγνώσκει τις τάσεις του εκλογικού σώματος, αλλά και το τι σκέπτονται οι πολιτικοί της αντίπαλοι. Έξω, αλλά και μέσα στην Κυβέρνηση και στην Νέα Δημοκρατία.

Που έμαθε να θεμελιώνει την εντύπωση ότι εκφράζει το πολιτικό κέντρο, την ώρα που χαϊδεύει την ακροδεξιά και τις ιδέες της. Πάνω από όλα όμως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μια κυβέρνηση φύλακας-άγγελος των ελίτ της χώρας. Που εκμεταλλεύτηκε τις αλλεπάλληλες κρίσεις ως μια ευκαιρία αναδιανομής εισοδήματος από τα κάτω προς τα πάνω. Αρχικά, με την ολομέτωπη επίθεση ιδιωτικών συμφερόντων απέναντι σε κάθε τι το δημόσιο.

‘Έπειτα, με τον άνισο επιμερισμό του κόστους της υγειονομικής κρίσης. Στην συνέχεια, με τις ασύμμετρες και χωρίς ανταλλάγματα ενισχύσεις των ολιγοπωλιακών επιχειρήσεων επί πανδημίας. Έπειτα, μέσα από το παράθυρο ευκαιρίας του κορονοϊού που της επέτρεψε να καταστήσει τις απευθείας αναθέσεις κανόνα στη δημόσια διοίκηση. Ύστερα, μέσα από την ανοχή στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας ή την πριμοδότηση του πληθωρισμού με επιδοματικά ημίμετρα που αντί για να θέτουν όρια στην ασυδοσία της αγοράς πριμοδοτούσαν επί της ουσίας τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε τυχερή με τις ατυχίες της χώρας – και η πατρίδα μας εξαιρετικά άτυχη με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επειδή η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης της επιτρέπει να φτιάξει και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα τζάκια που εκπροσωπεί, να ορίσει μονομερώς τους όρους του παιχνιδιού, όπως δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα από την δεκαετία του 80.

-Και είναι δυστύχημα αυτό για την ελληνική κοινωνία γιατί αυτοί οι πόροι θα έπρεπε να επιδοτούν τον πράσινο μετασχηματισμό της ελληνική οικονομίας. Θα έπρεπε να διατίθενται για την απανθρακοποίηση του ελληνικού ενεργειακού συστήματος με συμπεριληπτικούς όρους. Θα έπρεπε να αποδίδονται για την αποκατάσταση των τόσο τραυματισμένων οικοσυστημάτων μας. Θα έπρεπε να ενισχύουν την ανθεκτικότητα των υποδομών μας. Θα έπρεπε να στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας και το δημόσιο σύστημα παιδείας, αναβαθμίζοντας και μετασχηματίζοντάς τα ταυτόχρονα.

Γιατί οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα έπρεπε να διατίθενται για την δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους ικανού να αποτρέψει την δημογραφική κατάρρευση της χώρας. Οι πόροι αυτοί όμως κατασπαταλώνται σε ένα σύστημα μικρόπνοων ολιγοπωλιακών συμφερόντων που έδωσε τα αιτήματα του στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και μετά ο κ. Μητσοτάκης μας παρουσίασε τα αιτήματα αυτά ως εθνικό σχέδιο.

Αυτό το σύστημα, αυτό τον συνασπισμό εξουσίας εμείς φιλοδοξούμε να τον ανατρέψουμε. Ξεκινάμε λοιπόν μια μεγάλη, ζωντανή και πρωτότυπη, εκστρατεία πάνω στα μεγάλα ζητήματα:

  1. Κοινωνική δικαιοσύνη.

Έχουμε μια κυβέρνηση που εργάζεται για τις ελίτ και όχι για τον λαό. Μόλις προχτές ο κύριος Μητσοτάκης μας είπε -σαν σχολιαστής- ότι υπάρχει πληθωρισμός της απληστίας. Συγχαρητήρια κύριε Μητσοτάκη. Καλωσήρθατε στην πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα που οι δικές σας πολιτικές δημιούργησαν. Εμείς λέμε ξεκάθαρα: η ακρίβεια είναι πολιτική επιλογή. Και η μάχη κατά της ακρίβειας είναι ο πρώτος κόμβος για την άμβλυνση των ανισοτήτων. Απαιτεί όμως σύγκρουση: με τα καρτέλ στην ενέργεια και στα καύσιμα, με τις ολιγοπωλιακές πρακτικές των πολυεθνικών στο λιανεμπόριο και στα τρόφιμα, με τις αθέμιτες πρακτικές που στραγγαλίζουν παραγωγούς και καταναλωτές. Δεύτερος κόμβος η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Χωρίς στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση της κρίσης. Τρίτος κόμβος η καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης και του ιδιωτικού χρέους. Αυτοί οι τρεις κόμβοι συγκροτούν το δικό μας πρόγραμμα για τους επόμενους μήνες.

  1. Κλιματική δικαιοσύνη:

Η κλιματική δικαιοσύνη απαιτεί άλλο παραγωγικό μοντέλο και μια άλλη οργάνωση της οικονομίας. Αλλιώς θα είναι εργαλείο υπέρ των λίγων και των ισχυρών. Εμείς δεν θα πάμε στη λογική του μέσου όρου και της δημιουργικής ασάφειας. Πιστεύουμε στην ενεργειακή μετάβαση με κοινωνικό πρόσημο: δημόσιος έλεγχος στις βασικές επιχειρήσεις της ενέργειας, ενεργειακές κοινότητες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην υπηρεσία των τοπικών κοινωνιών. Πιστεύουμε στη θωράκιση της χώρας μας από την μόνη -πραγματικά- ασύμμετρη απειλή: αυτή των φυσικών φαινομένων. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένας νέος τρόπος οργάνωσης της παραγωγής, των μεταφορών, της κατανάλωσης που δεν θα αναπαράγει το στρεβλό μοντέλο που υπονομεύει το δικαίωμα των πολλών σε μια ποιοτική καθημερινότητα. Και βεβαίως, στο θέμα των ορυκτών καυσίμων, η θέση μας δεν μπορεί παρά να είναι ξεκάθαρη: πλήρης απεξάρτηση, άρα ένα μεγάλο και καθαρό όχι σε νέες εξορύξεις! Μιλάμε για την κλιματική δικαιοσύνη, γιατί θέλουμε να αλλάξουμε -ριζικά!- τον κόσμο.

  1. Επανεκκίνηση της Δημοκρατίας:

Υπάρχει ένα βαθύ πολιτικό πρόβλημα. Όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά ΚΑΙ στη χώρα μας. Η Δημοκρατία μας, ΔΕΝ εμπνέει. Δεν εμπνέει γιατί δεν μιλά για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών. Τους θεωρεί δεδομένους. Και αυτοί εκδικούνται τη Δημοκρατία στρεφόμενοι στους εχθρούς της. Αυτόν τον φαύλο κύκλο θα πρέπει να τον σπάσουμε.

Με βάθεμα των δημοκρατικών θεσμών, με σεβασμό στην ανεξαρτησία τους, με κοινωνική πολιτική για τους πολλούς και τις πολλές, με πλήρη δικαιώματα για όλους, για όλες, για όλα, δίχως εξαιρέσεις. Με καθημερινή μάχη για να μην εμπεδώσουμε τη μιζέρια ως τη νέα κανονικότητα. Με αλληλεγγύη, πρωτοβουλίες και κινηματικές δράσεις που ανατρέπουν στην πράξη την ηγεμονία του ατομισμού και του κυνισμού. Αυτός είναι ο δικός μας οδικός χάρτης για το επόμενο διάστημα.

Ένας οδικός χάρτης που έχει έναν πρώτο μεγάλο σταθμό: τη μάχη των ευρωεκλογών. Ξέρουμε ότι η επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών θα μας βρει σε μια νέα κατάσταση. Και σε αυτήν την κατάσταση, η Νέα Αριστερά πρέπει να είναι ο καταλύτης θετικών και δημιουργικών εξελίξεων στο χώρο της αριστεράς και των προοδευτικών πολιτικών.

Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Γιατί αυτό απαιτεί η κρισιμότητα των στιγμών και η σοβαρότητα της Νέας Αριστεράς. Μας ενδιαφέρει το πώς θα κυβερνηθεί αυτή η χώρα. Όχι γενικώς και αορίστως. Αλλά πώς θα κυβερνηθεί από σύγχρονες ριζοσπαστικές και προοδευτικές πολιτικές. Μας ενδιαφέρει γιατί αυτή είναι η αγωνία των πολιτών και ειδικότερα των ανθρώπων εκείνων που είναι ο δικό μας κόσμος: ο κόσμος της εργασίας, της παραγωγής, της έρευνας, της δημιουργικότητας, της παραγωγής του πλούτου. Η πρόταση της Νέας Αριστεράς είναι συγκεκριμένη: το πολιτικό περιεχόμενο μετράει.

Ένα περιεχόμενο που εκκινεί πάντα από το έδαφος της αριστεράς. Και πάνω σε αυτό θα μετρηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες κορυφής. Αλλά με κοινωνικές και προγραμματικές συγκλίσεις. Η Νέα Αριστερά θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που ενδιαφέρονται για την πρότασή μας. Δική μας δουλειά να τους πείσουμε ότι το σύγχρονο περιεχόμενο της αριστεράς, ο νέος τρόπος άσκησης πολιτικής, η επιμονή στην προγραμματική και κοινωνικά μαχητική αντιπολίτευση, κερδίζει!

Ισχυρή Νέα Αριστερά λοιπόν σήμερα! Για ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών αύριο! Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το πιστεύω ακράδαντα. Η Νέα Αριστερά μπορεί να είναι η θετική έκπληξη των Ευρωεκλογών, ο φορέας της σύγχρονης αριστεράς στη χώρα μας, η φωνή των πολιτών εντός και εκτός Βουλής.

Συντρόφισσες και σύντροφοι!Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας! Με γεμίζει όμως αισιοδοξία το γεγονός ότι δεν βρεθήκαμε σήμερα εδώ για μιλήσουμε για το παρελθόν αλλά για το μέλλον! Η κοινωνία θα προχωρήσει! Και εμείς μαζί της! Για τους αγώνες που έρχονται! Για το μέλλον που δεν μπορεί να περιμένει!

thestival.gr

Φωτογραφία: Intime

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις