Εκατοντάδες είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις αναφορικά με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που ζητούν υπαγωγή στην προστασία του περίφημου Νόμου Κατσέλη (από το 2010) και για τις οποίες δεν έχει ακόμη αποφανθεί το Ειρηνοδικείο Βόλου.
Στο μεταξύ έχει λήξει από τις 31 Ιουλίου η διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, βάσει του οποίου ρυθμίστηκαν πολλά δάνεια και στη Μαγνησία με τις τράπεζες, ενώ το μοναδικό «εργαλείο» που παραμένει σε ισχύ, είναι το πρόγραμμα επιδότησης δανείων «Γέφυρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου, οι εκκρεμείς υποθέσεις αιτήσεων υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη υπολογίζονται σε 400, ενώ οι υποθέσεις που έχουν συζητηθεί ήδη στο δικαστήριο, αλλά ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις, υπολογίζονται σε 240. Παράλληλα 24 δανειολήπτες έχουν καταθέσει αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο Βόλου, ώστε να συζητηθούν οι υποθέσεις τους, καθώς απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα επιδότησης δανείων, η ηλεκτρονική «πλατφόρμα» του οποίου έκλεισε στις 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με τη δικηγόρο Βόλου Κωνσταντίνα Ευσταθίου, το ενδιαφέρον υπαγωγής στο πρόγραμμα που έληξε, ήταν μεγάλο και ρυθμίστηκαν αρκετά δάνεια, καθώς η συνεισφορά του Δημοσίου κυμαινόταν από 20 μέχρι 50%, ανάλογα με τα εισοδήματα των ενδιαφερομένων. Με τον τρόπο αυτό ματαιώθηκαν πλειστηριασμοί, που επρόκειτο να διενεργηθούν τον Σεπτέμβριο.
Το «Γέφυρα»
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Γέφυρα» (νόμος 4714/20) με την ηλεκτρονική «πλατφόρμα» να παραμένει ανοιχτή μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, για όσους έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία και έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Όπως σημειώνει η κ. Ευσταθίου, μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τύχουν επιδότησης της δόσης του δανείου τους, η οποία φτάνει έως και το 90%. Οι δανειολήπτες μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet και να δηλώνουν, ποια είναι η πρώτη τους κατοικία. Τα υπόλοιπα στοιχεία το σύστημα τα αντλεί από την ΑΑΔΕ και σε συνεργασία με τις τράπεζες πραγματοποιείται έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων, προκειμένου να καθοριστεί, αν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι. Εντός του Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των δανειοληπτών και θα αρχίσουν οι σχετικές πληρωμές. Στο πρόγραμμα «Γέφυρα» μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα – εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη και ελεύθεροι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται σε πληγέντες κλάδους. Η επιδότηση των κόκκινων δανείων είναι για 9 μήνες. Το ενδιαφέρον από τους Βολιώτες είναι μεγάλο, τονίζει η κ. Ευσταθίου, καθώς εντάσσονται στο πρόγραμμα και τα «πράσινα» δάνεια, αυτά δηλαδή που εξυπηρετούνται από τους δανειολήπτες, που έχουν πληγεί ωστόσο κι αυτοί από την πανδημία. Για τους συνεπείς δανειολήπτες η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης αρχίζει από 90% για το πρώτο τρίμηνο, 80% για το δεύτερο και 70% για το τρίτο τρίμηνο και το ανώτατο όριο της επιδότησης ορίζεται σε 600 ευρώ. Για τους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια η κρατική επιδότηση αρχίζει από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Οι δανειολήπτες ωστόσο θα πρέπει να πληρώνουν όλη τη δόση τους, για να διατηρήσουν την κατοικία τους, αφού παρέλθουν οι 9 μήνες. Ένα ακόμη πλεονέκτημα, αναφέρει η κ. Ευσταθίου, είναι ότι επιδοτείται και η αμοιβή του πληρεξούσιου συμβούλου, είτε αυτός είναι δικηγόρος, είτε οικονομολόγος.
Ο νέος Πτωχευτικός
Εξάλλου, σύμφωνα με την κ. Ευσταθίου, προετοιμάζεται η «πλατφόρμα» που θα αναδεικνύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές στο διάστημα που θα είναι ενεργές οι αιτήσεις τους σε ό,τι αφορά στον νόμο Κατσέλη. Στην πλατφόρμα αυτή, όπως θα προβλέπει το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, θα μετέχουν οι τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η έλευση του καινούργιου πτωχευτικού (το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αυτόν τον μήνα και να εφαρμοστεί από 1/1/2021) θα διακόπτει την ισχύ των προηγούμενων πτωχευτικών νομοθετημάτων για καινούργιες αιτήσεις. Ωστόσο, θα συνεχίζεται η διαδικασία για όσους έχουν ήδη πραγματοποιήσει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη. Και επειδή πρόκειται για πολλές αιτήσεις, θα ζητηθεί από τους δανειολήπτες να τις επικαιροποιήσουν. Σε άλλη περίπτωση οι αιτήσεις θα πάψουν να ισχύουν. Η ηλεκτρονική επικαιροποίηση των στοιχείων θα τύχει των σχετικών διασταυρώσεων και έτσι θα καταστεί ευκρινές, αν οι κόκκινοι δανειολήπτες πληρούν τους όρους, βάσει των οποίων είναι ενταγμένοι στον νόμο Κατσέλη.
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις