Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία η οποία αναπτύσσεται ταχύτερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua, την οποία παραχώρησε από το Νταβός όπου βρίσκεται για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

O κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι οι οικονομίες της Ευρωζώνης.

«Τα ελληνικά spreads είναι κοντά στα ισπανικά ποιος το περίμενε μετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι, υπάρχει και το θέμα της ακρίβειας αλλά είμαι αισιόδοξος» συμπλήρωσε.

«Είμαι σίγουρος ότι θα περάσει το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών» είπε επίσης ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Θα γίνει νόμος τους πρώτους μήνες του Φεβρουαρίου».

«Αυτά είναι σημαντικά θέματα για πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό και δεν επέβαλα κομματική πειθαρχία. Δεν πρέπει να διχάσει την κοινωνία, γι’ αυτό έχουμε και έναν υγιή διάλογο. Αλλά πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη υπάρχουν. Και νομίζω ότι θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο» συμπλήρωσε.

Αφού τόνισε το πόσο σημαντική είναι η πορεία της οικονομίας επισήμανε ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους Έλληνες. Υπάρχει ένα ζήτημα ακρίβειας στην Ελλάδα και θέλουμε να στηρίξουμε κυρίες τις νέες οικογένειες με παιδιά σε σχέση και με το ζήτημα του δημογραφικού. Είναι προτεραιότητα για εμάς το πώς θα στηρίξουμε τις οικογένειες, όσους ενοικιάζουν σπίτια και να περιμένετε μέτρα που θα ανακοινωθούν σύντομα για τη στήριξή τους.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN σημείωσε ότι η απόφαση για τα 50 δισ. στην Ουκρανία πρέπει να ληφθεί λέγοντας ακόμη ότι θα ξεπεράσουμε το ουγγρικό εμπόδιο και θα προχωρήσουμε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια εναλλακτική να κάνουμε τη συμφωνία οι 26 μας, δηλαδή χωρίς την Ουγγαρία, αλλά αυτό «θα είναι πιο σύνθετο και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο». Πάντως επισήμανε ότι «υπάρχει ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις ουγγρικές επιφυλάξεις και να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε, επίσης, για το μεταναστευτικό ότι «η Ελλάδα το διαχειρίστηκε πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γι’ αυτό και δεν ήταν σημαντικό θέμα στις εκλογές μας. Το αντιμετωπίσαμε με σκληρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική». Πρόσθεσε ότι «ανοίξαμε νόμιμες οδούς για όσους θέλουν να έρθουν να εργαστούν στην Ευρώπη. Το κρίσιμο είναι ποιος αποφάσιζε για το ποιος θα έρθει στην Ευρώπη, δεν είναι οι λαθροδιακινητές που είναι υπεύθυνοι». «Προστατεύουμε τα σύνορά μας, ανοίγουμε όμως και οδούς για όσους θέλουν να έρθουν. Πρέπει να χτίσουμε φράχτες αλλά χρειαζόμαστε και πόρτες κι αυτό θέλουμε να κάνουμε», επισήμανε. Ακόμη είπε ότι «αυτοί που δεν παίρνουν άσυλο, πρέπει να επιστρέφονται για να σταλεί ένα μήνυμα ότι, αν έρθεις στην Ευρώπη και δεν παίρνεις άσυλο, πρέπει να γυρίσεις πίσω».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN

Richard Quest: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μου είπε ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει το εμπόδιο της Ουγγαρίας όσον αφορά την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Η επόμενη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Μίλησα νωρίτερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μου είπε ότι η Ευρώπη έχει επίγνωση του επείγοντος της κατάστασης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα το πετύχουμε. Υπάρχει κατανόηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί την 1η Φεβρουαρίου. Και είμαι αρκετά βέβαιος ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει και ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο της Ουγγαρίας και να πετύχουμε τη συμφωνία.

Richard Quest: Αυτό σημαίνει ότι η Ουγγαρία θα βρει έναν διπλωματικό τρόπο να το υποστηρίξει και να προχωρήσουν και οι 27 ή θα καταλήξετε σε ένα είδος σχεδίου Β, διμερούς στήριξης, βάζοντας στην άκρη τα χρήματα και προχωρώντας διαφορετικά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν υπάρχει σχέδιο Β, είναι πάντα πιο εύκολο να φτάσεις στο σχέδιο Α. Επομένως, ξέρουμε ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση. Αν χρειαστεί, θα καταλήξουμε σε συμφωνία μόνο οι 26. Θα είναι πιο περίπλοκο, θα πάρει περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν ορισμένες από τις ανησυχίες των Ούγγρων και μια γενική κατανόηση ότι η συμφωνία πρέπει να γίνει τώρα και θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου.

Richard Quest: Η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει πολύ δυναμικά κατά μία έννοια. Θέλω να πω, θα υπάρξουν κάποιοι που θα πουν ότι υπάρχει ακόμα πολλή ζημιά και πολλές πληγές από την οικονομική κρίση αλλά, σε γενικές γραμμές, έχει ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, τώρα δέχεστε πλήγμα εξαιτίας του μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο σας κοστίζει ακριβά. Είναι δύσκολο και δεν υπάρχει προφανής εύκολη λύση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα ίσως καλύτερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, το μεταναστευτικό δεν αποτέλεσε κύριο θέμα στις εκλογές στη χώρα μας. Πετύχαμε μια ηχηρή νίκη εν μέρει επειδή καταφέραμε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό μέσω μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει νόμιμες οδούς μετανάστευσης για όσους ενδιαφέρονται να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.

Στο τέλος της ημέρας, Richard, το θέμα είναι ποιος καθορίζει ποιος εισέρχεται στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να είναι οι διακινητές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι απερίσκεπτοι και ευθύνονται για πολυάριθμους θανάτους. Πρέπει εμείς να το καθορίζουμε. Επομένως, μπορείς να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, αλλά χρειάζεσαι επίσης μια μεγάλη πόρτα. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

Richard Quest: Δεν τους βάζετε σε αεροπλάνα με προορισμό τη Ρουάντα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν τους βάζεις σε αεροπλάνα για τη Ρουάντα. Όμως, όσοι δεν λαμβάνουν άσυλο πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους, ώστε να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι αν έρχεσαι στην Ευρώπη και δεν γίνεσαι δεκτός και δεν σου χορηγείται άσυλο, πρέπει να επιστρέψεις.

Richard Quest: Για το ζήτημα του πού θα πάει η Ευρώπη στη συνέχεια, υπάρχει η διεύρυνση στην ατζέντα για έναν αρκετά μεγάλο αριθμό χωρών που τώρα έχουν κατά κάποιο τρόπο ξεκινήσει τη διαδικασία. Η Ουκρανία προφανώς είναι τώρα σε θέση να ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις. Αναρωτιέμαι όμως αν οι υπάρχουσες δομές της ΕΕ είναι κατάλληλες για μια πολύ μεγαλύτερη ΕΕ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γνωρίζουμε ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερα μέλη. Ταυτόχρονα, παρά την πολυπλοκότητα του να έχουμε 27 μέλη γύρω από το τραπέζι, τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Richard Quest: Ωστόσο, δεν τα έχετε πάει όσο καλά θα μπορούσατε. Θέλω να πω, είναι αυτό που ο Alex Stubb περιγράφει πάντα ως αυτή την «υπο-βέλτιστη απόδοση».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά όταν έχεις 27 χώρες που διαπραγματεύονται και πρέπει να καταλήξουν σε μια απόφαση με ομοφωνία, είναι δύσκολο να φανταστείς ποιο είναι το βέλτιστο αποτέλεσμα, επειδή είναι διαφορετικό για πολλά κράτη μέλη. Ωστόσο, δείτε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Next Generation EU. Για την Ελλάδα πρόκειται για 36 δισ. ευρώ πρόσθετης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, στη μετά-Covid εποχή, ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση. Αυτή ήταν η Ευρώπη στα καλύτερά της.

Richard Quest: Διαλέξτε χρώμα μαρκαδόρου (για να γράψετε στον πίνακα).

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το χρώμα μπορεί να είναι μόνο το μπλε, που είναι το χρώμα της Ελλάδας, της σημαίας μας και φυσικά του κόμματός μας. Επομένως, δεν έχω πολλές επιλογές.

Richard Quest: Συνεχίστε στον πίνακα, κύριε. Είμαστε έτοιμοι για τεχνητή νοημοσύνη; Τώρα, μπορείτε να το ορίσετε όπως επιθυμείτε. Μπορείτε και να σημειώσετε δύο ή τρεις επιλογές, αν θέλετε να πείτε κατά πόσον είναι έτοιμοι οι πολιτικοί, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία. Εσείς επιλέγετε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, αναφορικά με τους πολιτικούς, πιστεύω ότι οι πολιτικοί είναι μάλλον πιο απροετοίμαστοι γι’ αυτό που έρχεται, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του επιπέδου πολυπλοκότητας αυτού που πραγματικά συμβαίνει στην τεχνητή νοημοσύνη και της κατανόησής μας γι’ αυτό. Και συνήθως όταν δεν καταλαβαίνουμε κάτι, ως πολιτικοί, τείνουμε να παρεμβαίνουμε ρυθμιστικά σε υπερβολικό βαθμό.

 

thestival.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις