Είκοσι χρόνια μετά τη δολοφονία του Χρ. Μάτη μπήκε η βόμβα στην ίδια τράπεζα στα Πετράλωνα. Γιατί ανησυχεί η ΕΛΑΣ.

Ήταν παραμονή Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου του 1984, όταν μέλη της 17 Νοέμβρη εισέβαλαν σε υποκατάστημα τράπεζας της οδού Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα με σκοπό τη ληστεία.

Ο 28χρονος αστυφύλακας, Χρήστος Μάτης, εκτελούσε χρέη φρουρού και στεκόταν κοντά στο ταμείο, κρατώντας το όπλο του. Ο ένας από τους τρεις δράστες, ο οποίος είχε μεταμφιεστεί σε αστυνομικό, πλησίασε τον 28χρονο κρατώντας ένα κουτί με γλυκά. «Χρήστο, αυτό είναι για τη γιορτή σου», του είπε.

Ο Μάτης κατάλαβε ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει και προσπάθησε να πιάσει το όπλο του. Ο τρομοκράτης αμέσως τον χτύπησε και του άρπαξε το πιστόλι. Ο 28χρονος προσπάθησε να αντιδράσει και τότε ένας άλλος από τους δράστες τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

χρηστοσ ματησ, 17ν, δολοφονια 17 νοεμβρη, τραπεζα πετραλωνα

Τα μέλη της 17 Νοέμβρη δεν δίστασαν να συνεχίσουν. Άρπαξαν μετρητά από τα ταμεία (συνολικά 30 εκατομμύρια δραχμές) και εξαφανίστηκαν. Πολλά χρόνια αργότερα το πιστόλι του Μάτη βρέθηκε μέσα στο σάκο του Σάββα Ξηρού κατά τον τραυματισμό του στο λιμάνι του Πειραιά, που έγινε αιτία για να αρχίσει το «ξήλωμα» της τρομοκρατικής οργάνωσης-«φάντασμα».

Η βόμβα στην ίδια τράπεζα

Είκοσι χρόνια μετά τη δολοφονία του Μάτη έμπειροι αξιωματικοί της Αστυνομίας ανέσυραν συνειρμικά από τη μνήμη τους την παραπάνω ιστορία. Και αυτό διότι στο υποκατάστημα τράπεζας που είχε λάβει χώρα τότε η τρομοκρατική επίθεση, τοποθετήθηκε βόμβα χθες τα ξημερώματα.

Την έρευνα ανέλαβε η Κρατική Ασφάλεια, ενώ με την υπόθεση ασχολείται αθορύβως και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οι αστυνομικοί δεν συσχετίζουν την τότε επίθεση της 17 Νοέμβρη με τη χθεσινή έκρηξη. Περιμένουν την ανάληψη ευθύνης για να διαπιστώσουν εάν οι δράστες θα κάνουν ή όχι κάποια αναφορά στην τότε ενέργεια της 17 Νοέμβρη. Εάν δηλαδή θα επιχειρήσουν να προσδώσουν σημειολογικό χαρακτήρα με «άρωμα» από το παρελθόν στην επίθεσή τους.

ATM1MESA_78af1.jpeg

Η βόμβα στην τράπεζα προκάλεσε ανησυχία στις Αρχές που «βλέπουν» το τελευταίο διάστημα μία πιο έντονη «δραστηριότητα» στο χώρο του αντάρτικου πόλης (το οποίο επί σειρά ετών είχε «σιγήσει»). Η ενέργεια που είχε κρούσει το «καμπανάκι» στην Αντιτρομοκρατική ήταν η τοποθέτηση βόμβας τον περασμένο μήνα στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί.

ATM2MESA_6a8a0.jpeg

Η βόμβα στην τράπεζα των Πετραλώνων είναι το δεύτερο κατά σειρά ιδιαίτερα ανησυχητικό «χτύπημα», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για τους ίδιους δράστες. Την ανάληψη ευθύνης για τη βόμβα στα ΜΑΤ είχε κάνει με προκήρυξή της η αυτοαποκαλούμενη «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη». Οι αστυνομικοί θεωρούν βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει προκήρυξη και για την έκρηξη στο υποκατάστημα τράπεζας των Πετραλώνων.

ATM3MESA_870b9.jpeg

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις