Για τη «λίστα Λαγκάρντ» παραμένουν εκκρεμείς έλεγχοι για εκατοντάδες πρόσωπα. Για τη «λίστα Μπόργιανς» δεν έχουν ταυτοποιηθεί χιλιάδες φοροφυγάδες
Τέσσερις χιλιάδες υποθέσεις -αριθμός «μαμούθ»- έχουν στοιβαχτεί στα συρτάρια της Οικονομικής Εισαγγελίας και περιμένουν τη σειρά τους για να ελεγχθούν! Είναι απίστευτα μεγάλος ο όγκος υποθέσεων που διαχειρίζεται η Οικονομική Εισαγγελία, ορισμένες από τις οποίες εκκρεμούν από χρόνια. Από τις παλαιότερες, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι η υπόθεση της περιβόητης «λίστας Λαγκάρντ» με τους 1.991 λογαριασμούς καταθετών, μεταξύ των οποίων περίπου 350 ανήκουν σε γνωστές ελληνικές οικογένειες.
Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, που εισηγείται μέσω των νέων Ποινικών Κωδίκων ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, δεν φαίνεται να «γιατρεύει» -ούτε καν ασχολείται- με τον τεράστιο όγκο υποθέσεων που έχουν στοιβαχτεί στα ντουλάπια της Οικονομικής Εισαγγελίας, την οποίας -από τον Νοέμβριο του 2023- ηγείται ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Καψιμάλης. Το πρόβλημα της υπερπληθώρας υποθέσεων στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος προϋπήρχε. Εγινε ωστόσο αξεπέραστο μετά την κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και τη συγχώνευσή της με την Οικονομική Εισαγγελία, που επέβαλε με νόμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αποτέλεσμα ήταν να συσσωρευτούν στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος όχι μόνο άπειρες σοβαρότατες υποθέσεις, τις οποίες χειριζόταν μέχρι τότε η Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά να προστεθούν σε αυτές και όλες οι υποθέσεις της Θεσσαλονίκης και γενικά της βόρειας Ελλάδας. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα, καθώς με τον ίδιο νόμο καταργήθηκε και η Υπηρεσία Οικονομικής Εισαγγελίας της συμπρωτεύουσας, η οποία πλέον υπολειτουργεί, με δύο επίκουρους οικονομικούς εισαγγελείς, που απλά συλλέγουν τις υποθέσεις και τις στέλνουν «πακέτο» στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, στην Αθήνα.
Τι να πρωτοκάνουν τρεις τακτικοί εισαγγελείς, σύνολο τέσσερις με τον προϊστάμενό τους κ. Καψιμάλη, και επτά επίκουροι εισαγγελείς, οι οποίοι μάλιστα κάθε τόσο εναλλάσσονται; Μεταξύ των υποθέσεων που έχουν… στοιχειώσει στην Οικονομική Εισαγγελία είναι και η έρευνα για την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ», που μάλιστα είχε οδηγήσει στην καταδίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η ογκώδης δικογραφία αποτυπώνει την κίνηση λογαριασμών από το 1997 έως το 2007 και απαιτεί ελέγχους και στοιχεία μέσω δικαστικής συνδρομής, που καθυστερούν, καθώς εμπλέκονται ξένες δικαστικές υπηρεσίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έλεγχοι για τη «λίστα Λαγκάρντ», που είχαν ξεκινήσει το 2012 από τον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, εισαγγελέα Εφετών ε.τ. Γιάννη Διώτη, και αφορούσαν τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, εκκρεμούν ακόμη για περίπου 200 πρόσωπα!
Στα συρτάρια της Οικονομικής Εισαγγελίας παραμένει ακόμη η έρευνα για άλλη μία γνωστή λίστα με μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού, η γνωστή «λίστα Μπόργιανς», η οποία παραδόθηκε στην ελληνική Εισαγγελία Διαφθοράς στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 από το υπουργείο Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ως
λίστα πιθανών φοροφυγάδων. Σε αυτήν φέρεται ότι βρίσκονταν και τρία ονόματα γνωστών Ελλήνων πολιτικών, ωστόσο ακόμη εκκρεμεί η ταυτοποίηση πολλών ονομάτων, καθώς το πρώτο αρχείο περιείχε 10.588 λογαριασμούς Ελλήνων, το οποίο, σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές, βρέθηκε στα αρχεία της ελβετικής τράπεζας UBS και αφορούσε φοροδιαφυγή. Οι Ελληνες εισαγγελείς είχαν καταφέρει να συσχετίσουν τους λογαριασμούς της UBS με πρόσωπα και να σχηματίσουν περίπου 1.000 δικογραφίες, στις οποίες πρωταγωνιστές είναι από απλοί αγρότες έως τραγουδιστές, που ενδέχεται να είναι παρένθετα πρόσωπα κρυφών εκατομμυριούχων.
Οι λίστες με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού δεν είναι οι μοναδικές υποθέσεις που στοιβάζονται στα εισαγγελικά γραφεία. Κατά πληροφορίες, η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, σχεδόν 12 χρόνια μετά, εξακολουθεί να ελέγχει τα 65 cds με τα ονόματα όλων των φορολογουμένων, τα οποία είχαν κατατεθεί από τον πρώην ειδικό γραμματέα κ. Διώτη. Αλλες υποθέσεις που «μπουκώνουν» τα γραφεία της Οικονομικής Εισαγγελίας αφορούν ετήσιους ελέγχους σε όλα τα ΚΤΕΛ της χώρας και σε όλους τους υποθηκοφύλακες που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα.
Στους καταλόγους των οικονομικών εισαγγελέων εκκρεμούν επίσης υποθέσεις που πριν από τη συγχώνευση αποτελούσαν υλικό προς διερεύνηση από την Εισαγγελία Διαφθοράς, όπως απιστίες και απάτες σε βάρος του Δημοσίου σε συνδυασμό με φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Δικαστικές πηγές θέτουν ένα εύλογο ερώτημα: εάν ο στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, πώς γίνεται να επιτευχθεί αυτό με τη συγχώνευση δύο εισαγγελιών σε μία, με όγκο υποθέσεων που βαίνει συνεχώς αυξανόμενος;
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις