Πεπεισμένη ότι το πλήρωμα τριών ανδρών του ελικοπτέρου γνώριζε ότι πήγαινε ουσιαστικά σε «αποστολή αυτοκτονίας» η σύζυγος του υποπλοίαρχου Χρήστου Καραθανάση

31 Ιανουαρίου του 1996, η «μαύρη» μέρα που 28 χρόνια μετά συγκλονίζει τον Ελληνισμό.

Οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Βλαχάκος, Χριστόδουλος Καραθανάσης και Έκτορας Γιαλοψός ήταν το μοιραίο πλήρωμα του ελικοπτέρου Augusta Bell 212, το οποίο απογειώθηκε ξημερώματα από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να πετάξει πάνω από την βραχονησίδα Ίμια, καταγράφοντας την τουρκική παρουσία στην περιοχή καθώς βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η αποκαλούμενη «κρίση των Ιμίων».

Τα Χριστούγεννα του 1995 το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσάραξε στα Ίμια, αρνούμενο την ελληνική βοήθεια, λέγοντας ότι βρίσκεται εντός τουρκικής περιοχής.

Ακολουθεί ένας αόρατος διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 1996, οπότε η ελληνική πλευρά καθιστά γνωστές τις τουρκικές αιτιάσεις, δηλαδή την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στα Ίμια, με τον τότε Δήμαρχο Καλύμνου, Δημήτρη Διακομιχάλη και τρία ακόμη άτομα να αποβιβάζονται στις 25 του μήνα στη βραχονησίδα, υψώνοντας την ελληνική σημαία.

Η έπαρση της ελληνικής σημαίας γίνεται το κατεξοχήν θέμα στον τουρκικό τύπο και δυο μέρες μετά Τούρκοι δημοσιογράφοι καταφθάνουν με ελικόπτερο στα Ίμια, υψώνοντας την τουρκική σημαία.

Την επομένη, στις 28 του μήνα περιπολικό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υποστέλλει την τουρκική σημαία και το ίδιο βράδυ βατραχάνθρωποι των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποβιβάζονται στη βραχονησίδα, προς φύλαξη της ελληνικής σημαίας.

Τις πρώτες ώρες της 31ης Ιανουαρίου του 1996, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων αποβιβάζονται στην Μεγάλη Ίμια. Τότε ξεκινούν τα τηλεφωνήματα στα σπίτια των τριών ηρώων και στις 5.30 το πρωί το ελικόπτερο απογειώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο», για να καταμετρήσει τους τούρκους κομάντος που είναι πάνω στη βραχονησίδα. Κάνει τέσσερις κύκλους πάνω από τα Ίμια και καταγράφει την τουρκική παρουσία, αλλά στη διαδρομή της επιστροφής προς τη φρεγάτα, το ελικόπτερο πέφτει.

Η συγκλονιστική αποκάλυψη για τις τελευταίες στιγμές των ηρώων

Ηχητικό ντοκουμέντο με τις τελευταίες συνομιλίες των τριών ηρώων μας, δείχνει την απόλυτη πράξη της θυσίας και του ηρωισμού. Ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Έκτορας Γιαλοψός και ο Χριστόδουλος Καραθανάσης τήρησαν τον όρκο προς το Έθνος και την Πατρίδα και επέλεξαν την θυσία από την ατίμωση.

Δείτε τι είχε αποκαλύψει ο τέως ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, για την αντίδραση των ηρώων μας, όταν οι τούρκοι προσφέρθηκαν να τους επιτρέψουν να προσγειωθούν στην τουρκική φρεγάτα.

Συγκλονίζουν οι γυναίκες των τριών ηρώων

«Το μόνο που είναι καλό είναι ότι οι Έλληνες θυμούνται ακόμη το γεγονός» τόνισε η Ειρήνη Ζωγραφάκη, τότε σύζυγος του υποπλοίαρχουν Χρήστου Καραθανάση, η οποία εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι το πλήρωμα τριών ανδρών του ελικοπτέρου γνώριζε ότι πήγαινε ουσιαστικά σε «αποστολή αυτοκτονίας». Η ίδια θυμάται πως του είχε πει «αυτή είναι η δουλειά σου και πρέπει να πας» αν και όπως ανέφερε «ήταν κάποιος άλλος υπηρεσία και επειδή βούιζε το σταθερό του (σ.σ. άλλου) πήραν τον Χρήστο».

Σε ταξίδι ήταν και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός και «δεν έπρεπε να πάει ξανά» σύμφωνα με την τότε σύζυγό του, Λεμονιά Κότογλου.

Η Ματίνα Αναγνωστοπούλου, τότε σύζυγος του υποπλοίαρχου, Παναγιώτη Βλαχάκου,ανέφερε πως δεν του είπε ποτέ να μην πάει. Ωστόσο, η ίδια ανακαλεί πάντα στην μνήμη της τη φράση του τότε πεθερού της: «ήταν ανάγκη να σκοτωθεί το παιδί το δικό μου για να γκριζαριστεί το Αιγαίο;».

Η Ειρήνη Ζωγραφάκη ετοιμαζόταν για δουλειά, όταν χτύπησε το τηλέφωνο από τον πατέρα της, ρωτώντας την σε ποιο πλοίο ήταν ο άνδρας της εκείνη την νύχτα. Ο ίδιος την επισκέφτηκε στην δουλειά και της είπε τα νέα που δεν τα είχε μάθει από κανέναν άλλο.

«Από την τηλεόραση έμαθα το συμβάν» θυμάται και η Λεμονιά Κότογλου, συμπληρώνοντας πως «δεν χρειαζόταν καν να ακούσω το όνομά του».

Η Ματίνα Αναγνωστοπούλου υποψιασμένη από τον πρώην πεθερό της δεν είχε διαφορετική μεταχείριση, καθώς «μέσα στο ταξί, άκουσα και το όνομα» επισημαίνει, οδεύοντας εκείνο το πρωί και μετά τα γεγονότα, προς τον Πειραιά.

Την επόμενη ημέρα η σωρός του Χριστόδουλου Καραθανάση, η οποία εντοπίστηκε πρώτη, φτάνει στην Αθήνα και την παραλαμβάνει η σύζυγός του, Ειρήνη Ζωγραφάκη, στην οποία ειπώθηκε ότι «μέχρι εδώ είναι τα έξοδα του Ναυτικού, από εδώ και πέρα είναι δικά σας». Τις επόμενες ώρες η κρίση αποκλιμακώνεται και μεσολαβεί μια εβδομάδα μέχρι να εντοπιστούν τελικά οι σωροί του Παναγιώτη Βλαχάκου και του Έκτορα Γιαλοψού.

Μετά το μνημόσυνο των 40 ημερών, ο τότε Αρχηγός ΓΕΝ, Λεωνίδας Παληογιώργος καλεί τις τρεις συζύγους στο Πεντάγωνο και τις διαβεβαιώνει πως το ελικόπτερο «δεν το ρίξανε» και ότι «δεν υπήρχε πουθενά καμία σφαίρα».

Σύμφωνα με την Ματίνα Αναγνωστοπούλου, «το ελικόπτερο δεν έπεσε ούτε με λάθος, ούτε με τον καιρό. Θεωρώ ότι οι κομάντος φοβηθήκανε και το πυροβόλησαν με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς να έχουν λάβει σχετική εντολή από την Τουρκία».

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις