Ως παταγώδης αποτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην διαχείριση των διπλωματικών σχέσεων, μπορεί να χαρακτηριστεί η επικίνδυνη εξέλιξη που αφορά τη συνεργασία της Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Η Άγκυρα παραχωρεί προνόμια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη» αποκαλύπτει το nordicmonitor και όπως αποδεικνύεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κληρονόμησε στρατηγικές συμμαχίες κατά της Τουρκίας, όπως η Αίγυπτος, τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, αποδεικνύει ότι κατάφερε να τις «γκρεμίσει» όλες.
«Η Άγκυρα παραχωρεί προνόμια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη» αποκαλύπτει το nordicmonitor και αναφέρεται στη συμφωνία στην αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Τουρκία η ενεργειακή συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι παραχωρεί προνόμια με αντάλλαγμα οικονομική στήριξη.
Η συμφωνία, η οποία θα ισχύει για 10 χρόνια, καλύπτει την κατασκευή έργων αιολικής, ηλιακής ενέργειας, υδροηλεκτρικών σταθμών και σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Ενώ η τουρκική πλευρά διευκολύνει την κατανομή της γης, τη ρυθμιστική ευκολία και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές, η πλευρά των ΗΑΕ θα παράσχει χρηματοδότηση.
«Η συμφωνία συμβάλλει στη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον ενεργειακό τομέα μεταξύ των δύο χωρών, στην αύξηση των αμοιβαίων επενδύσεων και στην ενίσχυση της συνεργασίας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με το nordicmonitor που παραθέτει και σχετικά έγγραφα, η συμφωνία αφορά επίσης τους φυσικούς πόρους και τις νέες τεχνολογίες, με έργα που επικεντρώνονται σε μέταλλα σπάνιων γαιών, άλλες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το υδρογόνο και δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα.
Το Επιμελητήριο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επικρίνει τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως διαδικασία χορήγησης προνομίων χωρίς διαγωνισμούς. Η συμφωνία δίνει προτεραιότητα στην κατανομή των φυσικών πόρων και των περιοχών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χωρίς να επιβάλλει καμία υποχρέωση, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να αποκομίσουν κέρδη. Το επιμελητήριο υποστηρίζει επίσης ότι μια άλλη διεθνής συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες, προτείνει συνεργασία σε κρίσιμα ορυκτά απαραίτητα για τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Αυτό περιλαμβάνει ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα και ηλιακούς συλλέκτες, εγείροντας ανησυχίες για τον έλεγχο των στρατηγικών πόρων της Τουρκίας.
Οι επαφές Ερντογάν στον Κόλπο
Τον Ιούλιο ο Ερντογάν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντιπροσωπεία 200 επιχειρηματιών. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο Ερντογάν είχε συζητήσεις με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και τον ηγέτη των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Το επίκεντρο της βαριάς ατζέντας του Ερντογάν ήταν οι αναμενόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις και έργα κοινοπραξίας που η Τουρκία αναμένει από τις χώρες του Κόλπου. Μετά την επίσκεψη Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τα ΗΑΕ θα παράσχουν δάνεια 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν στις ζημιές που προκλήθηκαν από τους καταστροφικούς σεισμούς στις 6 Φεβρουαρίου 2023.
Έκθεση του Bloomberg είχε προηγουμένως υποδείξει ότι η Τουρκία θα λάβει 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια μέσω πωλήσεων και ιδιωτικοποιήσεων εταιρειών από χώρες του Κόλπου. Το Reuters, από την άλλη, τόνισε μια προσδοκία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων βραχυπρόθεσμα και συνολικά 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άμεσες επενδύσεις μακροπρόθεσμα. Οι αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ξεπέρασαν αυτά τα στοιχεία, υποδηλώνοντας μια επένδυση στην Τουρκία που θα ξεπερνούσε σημαντικά τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις