Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Να κλείσει το συντομότερο δυνατόν και όσο πιο αναίμακτα γίνεται τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά τόσο στο αγροτικό όσο και στον χώρο της Παιδείας επιθυμεί η κυβέρνηση χωρίς όμως να υποχωρήσει ειδικά στο θέμα των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Οι διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πυρετώδεις, από την στιγμή που έφτασε εκεί το υπόμνημα με τα αιτήματα των αγροτών, με το πρωθυπουργικό επιτελείο να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα προκειμένου να αποβεί επιτυχής η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία των αγροτών, η οποία θα πραγματοποιηθεί είτε τη Δευτέρα το απόγευμα (επιστρέφει από το Βελιγράδι), είτε μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι και αφού προηγουμένως λυθεί το θέμα της εκπροσώπησής τους
Στην κυβέρνηση αυτό που διαμηνύουν στον αγροτικό κόσμο είναι ότι διάλογος μπορεί να γίνει μόνο με ανοιχτούς δρόμους. Ταυτόχρονα δεν αγνοούν τις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν όσον αφορά στους χειρισμούς τους στο αγροτικό ένα ποσοστό μόλις 24% τους θεωρεί σωστούς και το συντριπτικό 62% τους θεωρεί λανθασμένους. «Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παρακώλυση των συγκοινωνιών και την παρεμπόδιση στη διέλευση των πολιτών» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ωστόσο: «θεωρούμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
«Σφυροκόπημα» για τα μη κρατικά ΑΕΙ
Στον απόηχο ενός πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου το οποίο είχε μαζική συμμετοχή και απ’ ότι φαίνεται δεν θα είναι και το τελευταίο, αλλά και των καταλήψεων που συνεχίζονται σε ορισμένες πανεπιστημιακές σχολές, η κυβέρνηση προχωρά σε ενός είδους επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να γίνουν κοινωνοί όλοι οι πολίτες των προθέσεών της όσον αφορά στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Το ομώνυμο νομοσχέδιο τέθηκε ήδη από χθες σε δημόσια διαβούλευση και αφού είχε προηγηθεί η λεπτομερής παρουσίασή του από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Στην κυβέρνηση δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και μιλούν για μια ιστορική μεταρρύθμιση, η οποία αφορά, κατά κανόνα, τα δημόσια πανεπιστήμια καθώς θα τους φέρει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ χρηματοδότηση, σημαντικές ελευθερίες και δυνατότητες που τις ζητάνε χρόνια, συμπράξεις με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επισημαίνουν ακόμα, ότι για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες θα κρίνει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, είναι οι πιο αυστηρές στην Ευρώπη.
Κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις φορέων κλπ που θα γίνουν με νηφάλιο και τεκμηριωμένο τρόπο και αν κάποιες βοηθήσουν στην βελτίωσή του τότε θα ενσωματωθούν. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο βασικός πυρήνας δεν θα αλλάξει γιατί η Ελλάδα πρέπει να συγκλίνει και εδώ με την Ευρώπη. Όσο αναφορά των οποίων οι σχολές τελούν υπό κατάληψης, ξεκαθαρίζεται ότι η εξεταστική θα διασφαλιστεί για τους φοιτητές, καθώς ο υπουργός Παιδείας έδωσε ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο, ενώ πέρασε παμψηφεί από τη σύνοδο των πρυτάνεων η ψηφιακή εξεταστική.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις