Το τέλος της νεο-αποικιοκρατίας είναι ηχηρό και οφείλεται στο ρωσικό εθελοντικό σώμα
Το εθελοντικό σώμα της Wagner επιστρέφει μετά από βαθιά αναδιοργάνωση, νέο στελεχικό δυναμικό, νέο εξοπλισμό, αλλά υπαγόμενη πλέον στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας μετά την ανταρσία του καλοκαιριού που έπληξε ότι μόνο την εικόνα του σώματος, αλλά και της ίδιας της Ρωσίας.
Εκατοντάδες στελέχη της μεταφέρονται αεροπορικώς κάθε μήνα στις αφρικανικές χώρες που έχουν αποτινάξει την γαλλική νεο-αποικιοκρατία: Μπουρκίνα Φάσο, Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μοζαμβίκη, Νίγηρας, Λιβύη και Μάλι, πλέον ελέγχονται από το ρωσικό εθελοντικό σώμα, μερικώς ή ολικώς.
Και το πιο πολιτικά πιο σημαντικό: Οι Ρώσοι δεν συμπεριφέρονται ως «κατακτητές» αλλά ως «εταίροι».
Εξασφαλίζουν στις τοπικές κυβερνήσεις την βιωσιμότητά τους έναντι των δυτικών παρεμβάσεων και πραξικοπημάτων και παίρνουν σε αντάλλαγμα συμβόλαια εξόρυξης πολύτιμων λίθων, πετρελαίου κλπ. Όχι «αποικιακά συμβόλαια», αλλά εμπορικά με win-win άρθρα.
Το Αφρικανικό Σώμα της Wagner πλέον ελέγχεται απευθείας από το ρωσικό υπουργείο Αμύνης και είναι στην ευθύνη του υφυπουργού Yunus-bek Yevkurov, ενός επιχειρησιακού αξιωματικού με μεγάλη πολεμική εμπειρία
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μάχιμο ειρηνευτικό σώμα που εξοντώνει τις ακραίες ισλαμικές ομάδες με σεβασμό στις τοπικές ευαισθησίες και ανάγκες: Δεν ήταν ποτέ επικυρίαρχοι άποικοι και δεν θα γίνουν, αλλά έχουν γίνει δεκτοί ως «απελευθερωτές» σε Νίγηρα, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο και η Σενεγάλη, το Τσαντ, η Γκαμπόν, το Τζιμπουτί και η Ακτή Ελεφαντοστού ζητούν να έρθουν στα εδάφη τους.
Ακόμα οι ανάγκες στο ουκρανικό μέτωπο δεν επιτρέπει την αποστολή μεγάλου αριθμού στελεχών της Wagner (υπολογίζονται σε 9.000 περίπου στην Αφρική, σήμερα), αλλά ο κάθε ένας έχει δείξει ότι αξίζει… για δέκα ισλαμιστές αντάρτες.
Μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ή αν επιταχυνθεί η προσέλευση εθελοντών, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 30.000 στελέχη της Wagner θα σταλούν στην Αφρική.
Ο Γ.Πριγκόζιν παρά το άδοξο τέλος του, κατάφερε να μετατρέψει μια μικρή ομάδα στρατιωτικών εκπαιδευτών στο Σουδάν το 2017 σε μια σοβαρή στρατιωτική δύναμη σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.
Γιατί ο Γ,Πριγκόζιν ίδρυσε ένα εθελοντικό σώμα (οι δυτικοί το αποκαλούν «μισθοφορικό», ξεχνώντας τους δικούς τους «συμβασιούχους» της Blackwater, του βρετανικού Olive Group κλπ.) που από την αρχή έδειξαν αξιόπιστοι και «παραγωγικοί».
Με αποτέλεσμα να γίνουν περιζήτητοι για τις υπηρεσίες τους την ίδια στιγμή που οι δυτικές στρατιωτικές δήθεν «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις, ακόμη και εκείνες που υποστηρίζονται από τις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, απέτυχαν παταγωδώς στην αντιμετώπιση των ισλαμιστών τρομοκρατών.
Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με την επιχειρησιακή δράση τους από τα τέλη του 2017 έως το 2023, περίπου 2.000 στελέχη της Wagner επανέφεραν τις μεγάλες πόλεις στον κυβερνητικό έλεγχο και τελείωσαν τον εμφύλιο, ενώ στο Μάλι το 2021, αναχαίτισαν το ISIS και διατήρησαν τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, όταν οι Γάλλοι έφυγαν κυνηγημένοι!
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις