Συνεχίζεται η αμφισβήτηση για τη διανοητική κατάσταση του Τζο Μπάιντεν και ήδη ορισμένοι αναζητούν τον αντικαταστάτη του.

Ο εξονυχιστικός έλεγχος του προέδρου Μπάιντεν μετά την επιζήμια έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χουρ έδωσε νέα πνοή στην πεποίθηση ότι οι Δημοκρατικοί θα τον αντικαταστήσουν τελικά ως υποψήφιο του κόμματος ενόψει των γενικών εκλογών του 2024.

Χτίζοντας το επιχείρημά του για τον λόγο για τον οποίο δεν προτάθηκε η απαγγελία κατηγοριών έπειτα από έρευνα σχετικά με τον κακό χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Μπάιντεν, ο Χουρ ανέφερε λεπτομερώς εν μέρει ότι η υπεράσπιση του Μπάιντεν σε ενδεχόμενες κατηγορίες θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ότι ο κ. Μπάιντεν πιθανότατα «θα παρουσιάσει τον εαυτό του στους ενόρκους, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας μαζί του, ως έναν συμπαθή, καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνθρωπο με κακή μνήμη».

Η έκθεση ανέφερε παραδείγματα στα οποία οι ερευνητές είπαν ότι η μνήμη του προέδρου έπεσε, μεταξύ άλλων όταν πέθανε ο μεγαλύτερος γιος του, ο Μπο, και προκάλεσε αυξημένη ανησυχία στους Δημοκρατικούς που προηγουμένως υποστήριζαν τον πρόεδρο παρά τις επιθέσεις των Ρεπουμπλικάνων για την ικανότητά του να υπηρετεί.

Ακολουθούν πέντε από τα κορυφαία ονόματα που αναφέρονται ως πιθανοί αντικαταστάτες του Μπάιντεν σε περίπτωση που αποφασίσει – ή πιεστεί – να μην θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία:

O Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom

Gavin_Newsom_32679.jpg

Ο Newsom ήταν ίσως το όνομα που αναφέρθηκε περισσότερο ως πιθανός υποψήφιος για την προεδρία, δεδομένης της ειλικρινούς κριτικής που άσκησε σε εθνικούς Ρεπουμπλικάνους, καθώς και της σύγκρουσής του υψηλού προφίλ με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις σε ένα ντιμπέιτ που διοργάνωσε το Fox News πέρυσι.

Διαμορφωτές της στρατηγικής των Δημοκρατικών και μέλη των μέσων ενημέρωσης τον αναφέρουν συνεχώς ως μελλοντικό υποψήφιο για την προεδρία, αλλά αυτό το μέλλον θα μπορούσε να έρθει μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, εάν τα σχέδια του Μπάιντεν αλλάξουν.

Ο Douglas Schoen, πρώην σύμβουλος του προέδρου Κλίντον, έγραψε σε άρθρο του το περασμένο καλοκαίρι ότι ο Gavin Newsom «θέλει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024», αλλά υποστήριζε τον Μπάιντεν για επανεκλογή για να συγκεντρώσει υποστήριξη για τον εαυτό του.

«Ο Gavin Newsom θέλει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια δεν θα έκανε εκστρατεία για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε κόκκινες πολιτείες με 16 μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές, αν δεν προσπαθούσε να αποδείξει τη δική του πολιτική αξιοπιστία και να χτίσει μια μελλοντική βάση εθνικής υποστήριξης για τον εαυτό του», έγραψε.

Ένας αρθρογράφος της Washington Post επαίνεσε πέρυσι τον Newsom για τη διεξαγωγή μιας «σκιώδους εκστρατείας» για την προεδρία, χαρακτηρίζοντάς την «πατριωτική» κίνηση, αν και ο Newsom έχει αρνηθεί οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. Έχει, ωστόσο, πραγματοποιήσει πολλά διεθνή ταξίδια και έχει συνεργαστεί με ξένους ηγέτες.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις

Harris_4d91c.jpg

Οι προεδρικές φιλοδοξίες της Κάμαλα Χάρις είναι γνωστές από την πρώτη της αποτυχημένη υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2020, όταν δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη των Δημοκρατικών αντιπάλων της στις προκριματικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν.

Παρά το χαμηλό ποσοστό αποδοχής της και τις συχνές γκάφες της ως αντιπρόεδρος, συνεχίζει να επιμένει ότι είναι «έτοιμη να υπηρετήσει» ως αρχηγός, αν χρειαστεί.

Στελέχη των μέσων ενημέρωσης την έχουν επίσης αναφέρει ως πιθανή αντικαταστάτρια του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων των παρουσιαστών του ημερήσιου talk show του ABC, «The View», οι οποίοι πρότειναν ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη υποψήφια από τον Μπάιντεν στον απόηχο της έκθεσης Χουρ.

«Γιατί όχι ο αντιπρόεδρος; Γιατί οι Δημοκρατικοί να μην προτείνουν τον αντιπρόεδρο;», δήλωσε ένας παρουσιαστής.

Η Πρώην πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα

obama_308cc.jpg

Η Μισέλ Ομπάμα ήταν ένα από τα πιο αναπάντεχα ονόματα που ακούστηκαν ως πιθανός αντικαταστάτης του Μπάιντεν, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας της, αν και το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τον πρώην πρόεδρο Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο.

Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Vivek Ramaswamy, ένας από τους πρώτους που διατύπωσε τη θεωρία ότι η Μισέλ θα αντικαθιστούσε τον Μπάιντεν, διπλασίασε τις απόψεις του μετά τη δημοσίευση της έκθεσης Χουρ. Μαζί του προσχώρησαν και άλλες προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης και πρώην αξιωματούχοι.

«Το κύριο εμπόδιο που σταματά το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ότι έχουν πρόβλημα με την Κάμαλα Χάρις, δηλαδή αν παραμερίσουν τον Μπάιντεν, το φυσικό πρόσωπο που κανονικά θα ήταν υποψήφιος θα μπορούσε να είναι ο αντιπρόεδρος του ίδιου εν ενεργεία προέδρου. Αλλά αυτή η αντιπρόεδρος δεν είναι σε θέση, νομίζω, να συνεχίσει αποτελεσματικά αυτή τη δουλειά», δήλωσε ο Ramaswamy στο Fox News Digital.

«Εάν η φυλή και το φύλο είναι η βάση σας για την επιλογή κάποιου για μια θέση εργασίας, και η ταυτότητα του κόμματός σας είναι συνδεδεμένη με αυτόν τον ναό της πολιτικής ταυτότητας, τότε θα κινδυνεύσουν να φανούν υποκριτές εάν την παραγκωνίσουν αφού παραγκωνίσουν τον Μπάιντεν. Και νομίζω ότι η Μισέλ Ομπάμα τους προσφέρει μια βολική διέξοδο από αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Ένας παρουσιαστής σημείωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι αποδόσεις του Λας Βέγκας δίνουν στην Ομπάμα περισσότερες πιθανότητες να γίνει πρόεδρος από τον Newsom, τη Χάρις, την πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι και τον ανεξάρτητο υποψήφιο πρόεδρο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ.

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Gretchen Whitmer

Gretchen_Whitmer_952f7.jpg

Παρά την άρνησή της να διεκδικήσει φέτος τον Λευκό Οίκο, η Whitmer φάνηκε να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για μια μελλοντική προεδρική υποψηφιότητα μετά την πειστική επανεκλογή της στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, μια χρονιά που αναμενόταν δύσκολη για τους Δημοκρατικούς.

Η Whitmer απέκτησε για πρώτη φορά δημοτικότητα κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19, η οποία αργότερα μετατράπηκε σε έντονο διχασμό για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τα lockdown στην πολιτεία της. Παρ’ όλα αυτά, την έβαλε στους πίνακες ως εθνικό παίκτη στην πολιτική των Δημοκρατικών.

Τον Νοέμβριο, ο οικοδεσπότης της εκπομπής «Real Time» Bill Maher επιτέθηκε στην Whitmer, κατηγορώντας την ότι διεξάγει μια «σκιώδη εκστρατεία» για την προεδρία κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον διεκδικητή του Μπάιντεν, Dean Phillips, αλλά ο Maher δεν είπε τι τον έκανε να το πιστέψει αυτό.

Ο Phillips είπε στον Maher ότι πριν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος εναντίον του Μπάιντεν, προσπάθησε ανεπιτυχώς να προσελκύσει την Whitmer, λέγοντας ότι θα γινόταν «εξαιρετική πρόεδρος».

Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Andy Beshear

andy_dfef8.jpg

Ο Beshear θεωρείται ανερχόμενο αστέρι εντός του κόμματος, δεδομένου ότι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς κυβερνήτες της χώρας, παρά το γεγονός ότι είναι Δημοκρατικός και ηγείται μιας κόκκινης πολιτείας. Το καθεστώς αυτό αυξήθηκε μετά τη μεγάλη νίκη του στην επανεκλογή του πέρυσι επί του τότε Γενικού Εισαγγελέα του Κεντάκι Ντάνιελ Κάμερον, ο οποίος θεωρούνταν ανερχόμενο αστέρι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Πολλοί πρώην αξιωματούχοι και άνθρωποι που γνωρίζουν την άνοδο του Beshear δήλωσαν στο Fox News Digital μετά την εκλογική του νίκη πέρυσι ότι θα είναι κάποιος που θα πρέπει να παρακολουθείται ως εθνικός πολιτικός παίκτης για τους Δημοκρατικούς και δεν απέρριψε μελλοντικές φιλοδοξίες.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν την ικανότητα του Beshear να συνδέεται πέρα από τις κομματικές γραμμές και να φέρνει Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς στην πολιτική του, ως κάτι που αναζητούσε το έθνος εν μέσω ενός σταθερού πολιτικού χάσματος.

Τα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρη τη χώρα έπλεξαν επίσης το εγκώμιο του Beshear μετά τη νίκη του, υποδηλώνοντας ότι το μέλλον του ήταν λαμπρό.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις