O υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε ένθερμα το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε χθες σίγουρη ότι το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά ο ευφυής και επικοινωνιακός υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει αρκετές φορές κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Αριστοτέλους, ότι οι λίστες θα δημοσιεύονται κι αν το μέτρο δεν λειτουργήσει, δεν θα διστάσει να το παραδεχτεί και να κάνει διορθώσεις…

Ας μην ξεχνάμε ότι το ίδιο έπραξε προ ημερών και με τη διόρθωση στη διαφορά τιμής αναφοράς και λιανικής στα γενόσημα φάρμακα θέτοντας πλαφόν 3 ευρώ στη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Οι αντιδράσεις ωστόσο καλά κρατούν, παρά τη βεβαιότητα της ηγεσίας του ΥΥΚΑ ότι πράττει το σωστό, δεδομένου ότι σε όλες τις δυτικές χώρες το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι «ξεκάθαρα» και «αποκλειστικά» δημόσιο, με τους γιατρούς να μην απολαμβάνουν μεν μονιμότητα, αλλά να έχουν τη δυνατότητα άσκησης και ιδιωτικού επαγγέλματος.

Όλα θα κριθούν τελικώς από το αποτέλεσμα αλλά και τις μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για το αμέσως επόμενο διάστημα και μένει να δούμε…
Μέχρι τότε, οι αντιδράσεις καλά κρατούν…

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας -Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει προαναγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις στις 22 και 28 Φεβρουαρίου με αιτήματα την αύξηση των μισθών των γιατρών, την πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία, την ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ειδικά η πρόεδρος, Ματίνα Παγώνη, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους το τελευταίο διάστημα τη διαφωνία της με την εισαγωγή των απογευματινών χειρουργείων, τονίζοντας ότι για να λειτουργήσουν χρειάζεται προσωπικό και άδειες αίθουσες, την ώρα που πολλά πρωινά χειρουργεία διαρκούν ως αργά το απόγευμα.

«Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής μας, εκτίμησε ότι οι λίστες αναμονής θα μειωθούν με τα απογευματινά χειρουργεία που θα πραγματοποιούνται εντός των δημόσιων νοσοκομείων από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Προφανώς, συμφωνούμε να μειωθούν οι λίστες αναμονής, αλλά εμείς απαντήσαμε ότι δεν έχουμε γιατρούς και νοσηλευτές, ότι τα χειρουργικά τραπέζια είναι συγκεκριμένα όπως και οι αίθουσες, επομένως, με τις ελλείψεις που υπάρχουν δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν», σημειώνει η κυρία Παγώνη.

Αντιδράσεις και από τα κόμματα

Σε ανακοίνωσή του ο Ιωάννης Τσίμαρης, βουλευτής Ιωαννίνων και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Υγείας και του Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τα απογευματινά χειρουργεία αναφέρει:

«Η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για τη θέσπιση λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ενώ κυβέρνηση και υπουργός αναγνωρίζουν ότι στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας είμαστε πρωταθλητές στην Ε.Ε., ορίζουν ότι οι πολίτες θα καταβάλουν από την τσέπη τους 300 εως 2.000 ευρώ για απογευματινό χειρουργείο.

Συγχρόνως, αναγνωρίζουν ότι το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργούν σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού. Αποτελεί μέγιστη παραπληροφόρηση η σύνδεση της μεταρρύθμισης του 2001 με τα απογευματινά χειρουργεία και το κόστος, που καλούνται να καταβάλουν οι ασθενείς.

Με ποιους γιατρούς θα εφαρμοστεί το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων, όταν σήμερα δεν επαρκούν οι ίδιοι γιατροί να διεκπεραιώσουν τα υφιστάμενα χειρουργεία;

Προ ημερών, ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει για τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων, ότι δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί από πολλά νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι το επόμενο βήμα θα είναι να παραχωρήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ιδιώτες γιατροί τις δομές του δημόσιου νοσοκομείου.

Πλανάται πλάνην οικτράν, αν θεωρεί ότι με τέτοιες αλχημείες το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής θα συναινέσει στην αλλοίωση του ΕΣΥ ως δημόσιου αγαθού. Το κοινωνικό κράτος είναι η ταυτότητά μας και δεν την παζαρεύουμε. Θα είμαστε απέναντι υπερασπίζοντας τις ανάγκες των πολλών.

ΚΚΕ: Ο «τιμοκατάλογος» του υπουργείου Υγείας νομιμοποιεί το «φακελάκι»

«Ο «τιμοκατάλογος» για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, που ανακοίνωσε σήμερα περιχαρής ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης, αποτυπώνει με τον πιο κυνικό τρόπο τι σημαίνει για τους ασθενείς και όλον τον λαό η εμπορευματοποίηση της υγείας, την οποία έχουν προωθήσει βήμα-βήμα όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και απογειώνει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ» επισημαίνει σε σχόλιό του, το ΚΚΕ.

«Φτάνουν στο σημείο να βάζουν ταρίφα στην κάθε επέμβαση, νομιμοποιώντας το «φακελάκι» και ωθώντας τον ασθενή να πληρώνει υπέρογκα ποσά, ώστε να μην περιμένει ολόκληρους μήνες» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

«Αυτό το αίσχος δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από κανέναν! Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλον τον λαό και για πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ. Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 22 Φλεβάρη».

ieidiseis.gr

pixabay

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις