Ήταν σοκ ότι ένας υπουργός του Μητσοτάκη – με κυπριακή καταγωγή και θητεία στη κυπριακή πολιτική σκηνή – εκστόμισε ότι «η μισή Κύπρος είναι τουρκική».

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μετά το 1974 πορεύθηκε με το εθνικό αξίωμα: «Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

Από εκεί άρχιζε και εκεί τελείωνε η διαπραγματευτική στάση των κυβερνήσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το επικύρωσε ο κυπριακός λαός με το συνταρακτικό 75% «όχι» στο σχέδιο Ανάν – και την ιστορική τοποθέτηση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου: «παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα».

Οι πάγιες θέσεις της Ελλάδας άλλαξαν όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άρχισε κατευναστικές συζητήσεις με τον Ερντογάν.

Για να «τα βρούμε με την Τουρκία, κατά τις υποδείξεις εταίρων και συμμάχων», όπως σημείωσε εύστοχα ο Κ. Καραμανλής. Πρακτικά, εγκατέλειψε το Κυπριακό.

Ο Κύπριος εκδότης Κώστας Χατζηκωστής στο βιβλίο του «7 προεδρικά πορτρέτα» – εκδόσεις Γερμανός – αποκαλύπτει ότι ο – επί δεκαετία πρόεδρος της Κύπρου και ομοϊδεάτης του Μητσοτάκη – Νίκος Αναστασιάδης, του είπε: «η Κύπρος δεν είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» του Μητσοτάκη.

Ο οποίος τον βολιδοσκόπησε για το «εάν θα ήταν διατεθειμένος να διακόψει το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου, χάριν της επανέναρξης του διαλόγου» – Ελλάδας και Τουρκίας.

Δηλαδή, ο Μητσοτάκης θυσιάζει συμφέροντα της Κύπρου για να βαθύνει τον κατευνασμό του προς την Τουρκία.

Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί – και κυρίως οι εταιρίες τους, που ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην περιοχή – δεν θέλουν να υπάρχει αυτή η «εκκρεμότητα».

Υπάρχει όμως. Και ας αξιοποίησε η σημερινή Κυβέρνηση, ούτε καν με την αντίστοιχη περίπτωση της Ουκρανίας, για να την αναδείξει.

Πριν τη δικτατορία και στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης το Κυπριακό ήταν «τα άγια των αγίων» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής – και των αθηναϊκών εφημερίδων – που, αργότερα, το υποβάθμισαν επειδή «δεν πουλάει».

Σήμερα ο Μητσοτάκης το εγκαταλείπει. Δεν βολεύει στις υποχωρητικές πολιτικές του έναντι των Τούρκων.

Σ’ αυτό το κλίμα ήταν σοκ ότι ένας υπουργός του – με κυπριακή καταγωγή και θητεία στη κυπριακή πολιτική σκηνή – εκστόμισε ότι «η μισή Κύπρος είναι τουρκική».

Η αλήθεια είναι άλλη: το 40% της Κύπρου κατέχεται από τον στρατό της Τουρκίας, που επιβουλεύεται και την υπόλοιπη.

Μετά τις αντιδράσεις έβαλε στη φράση του εισαγωγικά – αναφέροντας ότι «έχει διατυπωθεί πολλές φορές στην κυπριακή Βουλή».

Για να το λέει έτσι θα είναι. Αλλά ο ίδιος, ως υπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, γιατί έπρεπε να τη μεταφέρει και στην ελληνική Βουλή; Στην πολιτική αθώες δεν είναι ούτε οι πέτρες.

Ο Στυλιανίδης με τα εύσημα που έχει από τη θητεία του στην Κομισιόν – προτίθεται να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2026.

Θα προσφέρει υπηρεσίες στο Κυπριακό, στη χώρα που υπηρετεί σήμερα και στον εαυτό του, αν διορθώσει με σαφήνεια ότι η Κύπρος – που ενδεχομένως κυβερνήσει μια μέρα – τελεί υπό την κατοχή του «Αττίλα».

Και προϋπόθεση για λύση είναι η αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων…

Τόσο απλό…

ieidiseis.gr

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις