Ένα κανονικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν ο πρόεδρος συγκρούεται με το πολιτικό γραφείο. Αυτά στα κανονικά κόμματα. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ τα κάνουν όλα αλλιώς.

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην προχθεσινή διάλεξή του στο LSE ανέφερε ότι, αν οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαν αποτελεσματικά, ο ίδιος δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος. Έχει απόλυτο δίκιο. Ο Κασσελάκης ή οποιοσδήποτε άλλος σαν αυτόν, δεν θα είχε εκλεγεί:

  • αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υποστεί συντριπτική ήττα, κατρακυλώντας από το 31,53% το 2019 στο 17,83% το 2023,
  • αν δεν είχε διαρραγεί τα προηγούμενα χρόνια η αίσθηση της συλλογικότητας μεταξύ των στελεχών του κόμματος,
  • αν δεν είχε υπονομευθεί η σημασία της πολιτικής λειτουργίας του κομματικού οργανισμού στο όνομα του χαρίσματος του αρχηγού,
  • αν δεν είχε απαξιωθεί η στρατηγική ιδεολογική συζήτηση στο όνομα της επικοινωνιακής τακτικής,
  • αν δεν είχε συνδεθεί κάθε αναφορά στην Αριστερά με την οπισθοδρομικότητα και την περιθωριακότητα -πράγμα που όπως και να το δεις, δεν μοιάζει ορθολογικό για ένα κόμμα που αναφέρεται στην Αριστερά.

Ναι, ο Κασσελάκης θα μπορούσε να εκλεγεί μόνο σε ένα παραπαίοντα και βαριά άρρωστο πολιτικό οργανισμό, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η λύση χειρότερη από το πρόβλημα

Ωστόσο, η περίπτωση Κασσελάκη αποδεικνύει ότι ορισμένες φορές μια λύση μπορεί να είναι χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα -το είχαμε δει άλλωστε και στο Μνημόνιο που βάθυνε αντί να «θεραπεύσει» τη χρεοκοπία. Το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι τώρα η προεδρία Κασσελάκη είναι να παροξύνει όλα τα προβλήματα τα οποία υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε:

  • Το κόμμα συνεχίζει να κατρακυλάει δημοσκοπικά και βρίσκεται πια στη ζώνη του 10%.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια πολύ σοβαρή διάσπαση με την αποχώρηση των στελεχών που δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά.
    Πέρα από όσες-ους αποχώρησαν, πολλές χιλιάδες μέλη του κόμματος έχουν αποστασιοποιηθεί σιωπηρά.
  • Η Κουμουνδούρου δεν κάνει καμία πολιτική κίνηση που να στριμώχνει την κυβέρνηση. Το μόνο που κάνει είναι να γεννάει εικόνες για τα τηλεοπτικά πρωινάδικα και ειδήσεις για τις εσωκομματικές συγκρούσεις.
  • Αλλά πάνω απ’ όλα, το μεγάλο έλλειμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνθηκε περαιτέρω. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που ολοένα και λιγότεροι το παίρνουν στα σοβαρά.

Η εσωκομματική κρίση

Αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας αναδείχθηκε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια με την εσωκομματική κρίση των τελευταίων ημερών. Ξαφνικά έγινε γνωστό ότι ο Κασσελάκης έστειλε ηλεκτρονικά στα μέλη του κόμματος ένα ερωτηματολόγιο που έθετε υπό ερώτηση μείζονα ταυτοτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το όνομα και η ιδεολογία του. Ηγετικά στελέχη του κόμματος με προεξάρχουσα την Όλγα Γεροβασίλη αντέδρασαν έντονα, υποστηρίζοντας εύλογα ότι η αποστολή του ερωτηματολόγιου λίγες μάλιστα μέρες πριν το συνέδριο, καταργεί οποιαδήποτε θεσμική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης ανταπάντησε με πυγμή, ενώ είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ ότι επίκειται η ανατροπή του από τα ηγετικά στελέχη.

Χτες το βράδυ, στη συνεδρίαση της ΠΓ τα πράγματα έφτασαν στο όριο όταν ο Κασσελάκης ζήτησε από τα μέλη του οργάνου να δεσμευτούν ότι θα είναι αυτός επικεφαλής και στις εθνικές εκλογές, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών -ο «Κασσελάκης ζήτησε κλειστό τριετές συμβόλαιο» ήταν ο ευφυής τίτλος του News247. O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απείλησε μάλιστα τους συντρόφους του ότι αν δεν δεχόντουσαν το τελεσίγραφό του, θα ζήταγε την επανεκλογή του από τα μέλη. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα μέλη του οργάνου δεν έδωσαν στον πρόεδρο λευκή επιταγή για να παραμείνει στη θέση του ανεξαρτήτως αν χάνει ή κερδίζει.

Αδιανόητα πράγματα

Σε μια ανάλογη οριακή στιγμή σε οποιοδήποτε κανονικό κόμμα, υπάρχουν δυο εναλλακτικές: Είτε το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο ανοίγει τη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου είτε ο πρόεδρος ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης στο συνέδριο ή απευθείας από τα μέλη.

Μια ρήξη μεταξύ προέδρου και ηγετικής ομάδας δεν μπορεί να επιλυθεί αλλιώς. Ένα κανονικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν ο πρόεδρος συγκρούεται με το πολιτικό γραφείο.

Αυτά στα κανονικά κόμματα. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ τα κάνουν όλα αλλιώς. Χτες αργά το βράδυ μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, η ΠΓ και ο Κασσελάκης κατέληξαν στον εξής «συμβιβασμό»: Ο μεν πρόεδρος απέσυρε το τελεσίγραφο, η δε ΠΓ επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της προς το πρόσωπό του μέχρι τις ευρωεκλογές

Πρόκειται για ένα «συμβιβασμό» από τον οποίο χάνουν όλοι:

  • Ο Κασσελάκης βγαίνει «ψαλιδισμένος» αφού οι «ναπολεόντειες» κινήσεις του έπεσαν στο κενό και στην κορύφωση της σύγκρουσης «μάσησε».
  • Τα στελέχη της ΠΓ χάνουν σε αξιοπιστία αφού εμφανίζονται να δίνουν «προσωρινή» ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν πρόεδρο που καταφανώς δεν εμπιστεύονται.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιστεί στις ευρωεκλογές με τη χειρότερη δυνατή εικόνα, έχοντας έναν ηγέτη υπό εσωτερική αμφισβήτηση και μια χαοτική εσωκομματική διαδικασία. Πώς θα ζητήσει ο Κασσελάκης να τον εμπιστευτούν οι πολίτες όταν επί της ουσίας δεν τον εμπιστεύονται τα στελέχη του;

Ο «συμβιβασμός» της χτεσινής νύχτας το μόνο που διασφαλίζει είναι η συνέχιση και το βάθεμα της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ. Παιδιά, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις