Απ’ όλους τους θησαυρούς της θάλασσας που επιτρέπεται να καταναλώσουμε την Καθαρά Δευτέρα και σε όλη τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής, το χταπόδι είναι το πιο περιζήτητο. Καταναλώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ψητό στα κάρβουνα για εκείνους που διαθέτουν ψησταριά, ξιδάτο, με ρύζι ή με ζυμαρικά. Όμως, η εκδοχή που αγαπάμε περισσότερο για το σπίτι είναι το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι.
Είναι μια συνταγή που αξιοποιεί στο έπακρο την πολύτιμη ουσία του κεφαλόποδου, αφού, εκτός από τη σάρκα του, όλα τα πεντανόστιμα ζουμιά που ξεχύνονται στο μαγείρεμα είναι η βάση της σάλτσας στην οποία μαγειρεύεται το μακαρόνι. Είναι επίσης μια συνταγή εξασφαλισμένης επιτυχίας. Το σκληρό χταπόδι γίνεται λουκούμι όταν το μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους που απαιτούν μαστοριά και εμπειρία, και η μελωμένη γεύση του αρέσει στα παιδιά.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι του σεφ Νίκου Λαγού.
Υλικά για 4 άτομα:
1/4 κούπα ελαιόλαδο
1 1/2 κιλό χταπόδι
2 κρεμμύδια
6 γαρύφαλλα καρφωμένα σε 1/2 πορτοκάλι
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κούπα κόκκινο κρασί
2 ντομάτες
1/2 κουτ. σούπας μέλι
400 γρ. κοφτό μακαρονάκι
Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε μεγαλούτσικες μπουκιές, έχοντας στο μυαλό μας ότι τα κεφαλόποδα χάνουν μεγάλο μέρος του όγκου τους όταν μαγειρεύονται.
Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Όταν γίνει διάφανο και πριν αρχίσει να παίρνει χρώμα, προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα και να αρχίσει να «πετάει» τα ζουμιά του. Τότε προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός του μακαρονιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί.
Θα χρειαστεί περίπου μία ώρα για να γίνει. Δοκιμάζουμε λίγο πριν από το τέλος και ρίχνουμε αλάτι.
Όταν το χταπόδι είναι πρακτικά έτοιμο, ρίχνουμε 2 κούπες ζεστό νερό και όταν φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού, ρίχνουμε μέσα το κοφτό μακαρονάκι και ανακατεύουμε.
Προσοχή: Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο να έχουμε ζεστό νερό έτοιμο σε μπρίκι ή στον βραστήρα για να προσθέσουμε ανάλογα με το πόσο χρειάζεται και το πόσο ζουμερό θέλουμε το φαγητό μας.
ieidiseis.gr
Photo by RDNE Stock project
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις