Όλο το παρασκήνιο πίσω από την στάση της Σακελλαροπούλου
Ως μάνα εξ ουρανού υποδέχτηκαν στην Προεδρία της Δημοκρατίας στην Ηρώδου του Αττικού την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην αποστείλει πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να παραστεί στον φετινό εορτασμό για την Κυριακή της Ορθοδοξίας εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την διχαστική στάση της στο θεμα του γάμου των ομοφύλων.
- του Μανώλη Κοττάκη
Με τον ίδιο τρόπο υποδέχτηκαν και την απόφαση του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκτάριου να κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα από τις Εκκλησίες του νησιού δύο Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν το σχετικό νομοθέτημα.
Τα φιλικά σάιτ της Προέδρου ταυτίζουν τον δυναμικό Ιεράρχη με την Θοεκρατία τύπου Ιράν, χωρίς να λένε βεβαίως κάτι αντίστοιχο για την παρέμβαση της Καθολικής Εκκλησίας στις γερμανικές ευρωεκλογές με συστάσεις κατά του AFD. Οι δραματικές εξελίξεις που οδηγούν για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά σε σύγκρουση την Αρχηγό του Κράτους με την Εκκλησία της Ελλάδος θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η Εκκλησία κρατούσε ψύχραιμη στάση και δεν έπεφτε στην παγίδα του ακτιβισμού αλλά αυτό δεν αναιρεί το βασικό γεγονός.
Χειρών αδίκων ήρξατο για πολλοστή φορά έναντι της Εκκλησίας η ίδια η Πρόεδρος, η οποία θεωρεί τον γάμο ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ και κομματίζεται ασυστόλως. Κομματίζεται διότι με την συμμετοχή της στα περίφημα επινίκια έλαβε ανεπίτρεπτη θέση υπέρ πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων που ψήφισαν τον γάμο και κατά τεσσάρων κομμάτων και 52 Βουλευτών της πλειοψηφίας που τον καταψήφισαν ή απείχαν.
Κομματίζεται γιατί όπως πληροφορείται η «Εστία της Κυριακής» αμέσως μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου ευρίσκεται εν διαρκή συσκέψει με γνωστούς δικαιωματιστές ( κατά μόνας κυρίως αλλά και εν συνόλω σύμφωνα με πληροφορίες) όπως η στενή συνεργάτις της και άλλοτε συνεργάτις του Σταύρου Θεοδωράκη Λίνα Παπαδάκη, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Τσιόδρας καθώς και πρόσωπα που υποστηρίζουν ότι απηχούν τις σκέψεις του Έλληνα δικαστή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ιωάννη Κτιστάκι (ο οποίος όμως μετά την έκθεση του σε εσωτερικά ζητήματα (μειονοτικά σωματεία) σε προ διετίας ημερίδα είναι εξαιρετικώς προσεκτικός και δεν δίδει δημοσίως τουλάχιστον δικαιώματα περί εμπλοκής του . Όπως και να έχει ο κύκλος των δικαιωματιστών που περιστοιχίζει την Πρόεδρο με την χαμηλότερη δημοτικότητα από καταβολής του θεσμού ( δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ σε μέτρηση η προσωπική της δημοτικότητα η οποία ανιχνεύεται σε μυστικές μετρήσεις στο 26% μόλις – μόνο ως θεσμός μετράται η Προεδρία) αναθάρρησε μετά τις τελευταίες εξελίξεις και βλέπει την κρίση ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ προκειμένου να «ξεπλυθεί» από τις κατά καιρούς προκλήσεις της έναντι της Εκκλησίας αλλά και εθνικών συμβόλων όπως η σημαία και ο εθνικός ύμνος .
Μπορεί η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος να μην κατάφεραν να συγκρατήσουν την ψυχραιμία τους στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και με την γραμμή που χαράσσουν θα μετατραπούν σε μέρος του προβλήματος ( βλέπε σελίδα 16) αλλά ποιος ξεχνά ότι αυτή η κρίση άρχισε από μια άλλη Κυριακή της Ορθοδοξίας το 2021 με πρωταγωνίστρια πάλι την ασεβή κυρία Σακελλαροπούλου; Τότε που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε με σκαιό τρόπο να ασπαστεί το Ιερό Ευαγγέλιο το οποίο της πρότεινε στα σκαλιά της Μητροπόλεως ο προπέμψας αυτήν Αρχιεπίσκοπος ;
Δεδομένου ότι η Κυριακή της Ορθοδοξίας θεωρείται αναπαράσταση των τελετών του Βυζαντίου μετά το τέλος των εικονομαχιών όπου ο Πατριάρχης πρότεινε το Ευαγγέλιο στον Αυτοκράτορα όπως σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος στην Πρόεδρο, η προσβολή της Προέδρου που στεκόταν αμήχανη και αδιάφορη μπροστά στο Ιερό Ευαγγέλιο θεωρήθηκε τότε μεγίστη προσβολή για την Εκκλησία και την Ορθοδοξία ως «επικρατούσα θρησκεία» με βάση το Σύνταγμα.
Όπως μεγίστη προσβολή θεωρήθηκε ότι βολιδοσκόπησε την Βουλή να ορκιστεί στο αξίωμα της το 2020 με πολιτικό όρκο παρά τα οριζόμενα στο Σύνταγμα που αναφέρουν ρητώς και μέχρι τυχόν αναθεωρήσεως του την υποχρεωτικότητα του θρησκευτικού όρκου. Το επεισόδιο εκείνο στα σκαλιά της Μητροπόλεως προκάλεσε την οργή του Αρχιεπισκόπου ο οποίος διαμαρτυρήθηκε τηλεφωνικά στον πρωθυπουργό. Πριν υπάρξει δημόσια ανάφλεξη ο πρωθυπουργός δρασκέλισε νύκτωρ τα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής για να εξευμενίσει τον Αρχιεπίσκοπο. «¨Ηθελα να της φέρω το Ευαγγέλιο στο κεφάλι κύριε Πρόεδρε όση ώρα το κοιτούσε!» σχολίασε με χιούμορ αλλά και δηκτικότητα ο Προκαθήμενος της Ελλαδικης Εκκλησίας. «Μην την παρεξηγείτε Μακαριώτατε, της λείπουν οι κοινωνικές δεξιότητες» ειρωνεύτηκε την Πρόεδρο ο πρωθυπουργός. Το μέτωπο για λίγο έκλεισε. Και η Πρόεδρος η οποία έλαβε το μήνυμα φρόντισε να ανοίξει γραμμή επικοινωνίας με την Αρχιεπισκοπή με στόχο να αποφύγει άλλα επεισόδια.
Έγραψε άλλωστε στο μεταξύ άλλες λαμπρές σελίδες ιστορίας όπως με την απαίτηση της να αντικατασταθεί το άγημα των Ευελπίδων που παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο έξω από την Μητρόπολη κατά τις δοξολογίες με ένα άλλο κατά πολύ μικρότερο ! Και για λίγο το πέτυχε. Ωστόσο η φιλόδοξη κυρία Σακελλαροπούλου γρήγορα επέστρεψε στις παλαιές της συνήθειες.
Το βράδυ της ψήφισης του γάμου των ομοφύλων έκανε τα πάντα για να προκαλέσει τον ελληνικό λαό με την διχαστική παρουσία της στα επινίκια που οργάνωσαν οι κύριοι Πατέλης και Σκέρτσος σε οινοπωλείο αλλά και την ίδια την Εκκλησία. Η οποία έλαβε τις αποφάσεις της. Το πλέον ενδιαφέρον μετά ταύτα είναι ότι η Πρόεδρος που κατά το Σύνταγμα καλείται να απέχει από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων κινείται δραστήρια στο παρασκήνιο για να εμφανιστεί στα σημερινά κυριακάτικα φύλλα ή στα προσεχή ως «θύμα απηνούς εκκλησιαστικού διωγμού» με στόχο να περιβληθεί την στέφανο της μεταρρυθμιστού Προέδρου της οποίας η θητεία αξίζει να ανανεωθεί.
Στο πλαίσιο αυτό πρόσωπα που ανήκουν στον κύκλο των συνομιλητών της προτείνουν να αναλάβουν δράση κατά της Εκκλησίας και υπέρ αυτής και των Βουλευτών που κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι από τον Μητροπολίτη Κέρκυρας ,Βουλευτές της «Νέας Αριστεράς» και του «ΣΥΡΙΖΑ». Και να χαρακτηρίσουν όλα όσα συμβαίνουν «απειλή για την δημοκρατία». Ενώ η αλήθεια είναι η εξής : «Προσβολή» για την Δημοκρατία είναι ο εγγυητής της εθνικής ενότητας και ρυθμιστής του πολιτεύματος να συμμετέχει σε πανηγυρισμούς για την ψήφιση νομοσχεδίου που εισηγήθηκε στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση και καατψήφισε τμήμα της αντιπολίτευσης και 52 Βουλευτές της πλειοψηφίας. Ο κανών της μεταπολίτευσης είναι ότι οι Πρόεδροι ούτε πολιτεύονται, ούτε κομματίζονται.
Πολλώ δε μάλλον υπέρ του εαυτού τους. Οι Πρόεδροι παρεμβαίνουν χάριν της προστασίας του πολιτεύματος ακόμη και στα απώτατα όρια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων τους ως ρυθμιστές. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουν προσωπική ιδεολογική ατζέντα . Αν επιμένουν μπορούν να παραιτηθούν και να διεκδικήσουν την εκλογή τους στο Κοινοβούλιο. Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή για την Εκκλησία με την οψιγενή αντίδραση του στο θέμα του γάμου αλλά αν η κυρία Σακελλαροπούλου συνεχίσει στην ίδια ρότα θα αναδειχθεί μετά βεβαιότητος σε μοιραίο πρόσωπο για την Δημοκρατία μας. Οι εξελίξεις θα είναι πυκνές.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις