Ανάλυση του Politico για τη συμφωνία των 7,5 δισ .για το μεταναστευτικό μεταξυ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πλαισιωμένη από ομάδα ηγετών της ΕΕ – μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Αίγυπτο, σε μια συμφωνία που αποσκοπεί στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Με τις Ευρωεκλογές 2024 να πλησιάζουν τον Ιούνιο, η φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε στο Κάιρο με τους ηγέτες της Ιταλίας, της Ελλάδας, του Βελγίου, της Αυστρίας και της Κύπρου για να υπογράψουν συμφωνία – την τελευταία από μια σειρά συμφωνιών που αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τις χώρες της Ευρώπης να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές.

Πρόκειται για συμφωνίες που αντιμετωπίζουν επικρίσεις από ομάδες υπεράσπισης που λένε ότι δεν διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκθέτουν τους μετανάστες σε βάναυσες συνθήκες στους καταυλισμούς και δίνουν χρήματα στα χέρια αυταρχικών όπως ο Τυνήσιος πρόεδρος Κέις Σαΐντ.

Μετά την αύξηση της μετανάστευσης στα μέσα της δεκαετίας του 2010, η Ευρώπη μέσω της «στρατηγικής εξωτερίκευσης» του μπλοκ, η οποία επικεντρώνεται στην καταβολή χρημάτων σε τρίτες χώρες για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να περιορίσουν τις εισροές μεταναστών στην ΕΕ, έχει κερδίσει την ευρεία υποστήριξη των κυβερνήσεων του μπλοκ των 27 μελών.

Μετά τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών με την Τουρκία, την Τυνησία, τη Μαυριτανία και τώρα την Αίγυπτο, η ΕΕ αναμένεται να υπογράψει συμφωνία και με το Μαρόκο, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που μίλησε ανώνυμα, όπως αναφέρει το Politico.

Πώς θα εκταμιευθούν τα χρήματα

Η φον ντερ Λάιεν, η οποία διεκδικεί άλλη μια πενταετή θητεία ως επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, έχει πρωτοστατήσει στην οικονομική βοήθεια της Ευρώπης προς τις γειτονικές χώρες, μαζί με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Η φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας ύψους 7,4 δισ. ευρώ με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι.

Σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ που είδε το POLITICO, τα χρήματα του μπλοκ για την Αίγυπτο πρόκειται να εκταμιευθούν σε δόσεις μεταξύ 2024 και 2027 και θα χωριστούν σε επιχορηγήσεις και δάνεια. Μια επιχορήγηση ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ προορίζεται για τη μετανάστευση, ενώ άλλα κονδύλια προορίζονται για επενδύσεις, διμερή έργα και μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή.

Τα κονδύλια θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου και στην ενίσχυση της οικονομίας της, η οποία έχει πληγεί από την εκτίναξη του πληθωρισμού και την ανεργία. Οι πυραυλικές επιθέσεις των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη εναντίον εμπορικών πλοίων έχουν επίσης διαταράξει το εμπόριο μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, πλήττοντας περαιτέρω το εμπόριο στην Αίγυπτο.

«Χρηματοδοτούμε επενδύσεις ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε περισσότερη οικονομική δραστηριότητα στην Αίγυπτο, ώστε η νέα γενιά να παραμείνει εκεί», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

«Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει μια τεράστια μεταναστευτική κρίση με τους Σουδανούς, Σύρους και Παλαιστίνιους πρόσφυγες να καταφθάνουν μαζικά. Το αντιμετωπίζουν απεγνωσμένα. Στόχος μας είναι να τους βοηθήσουμε να το αντιμετωπίσουν», συμπλήρωσε.

Η συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου συμπίπτει με την αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης προς το μπλοκ των πλούσιων χωρών. Μετά από μια ύφεση το 2022, η ΕΕ αντιμετώπισε μια αύξηση των μεταναστών που έφτασαν μέσω της Μεσογείου κατά τη διάρκεια του 2023 και οι αριθμοί ανεβαίνουν και πάλι το 2024, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ.

Μια συμφωνία που υπεγράφη με την Τυνησία τον Ιούλιο και αυτή με την Αίγυπτο αποσκοπούν, εν μέρει, στον περιορισμό της πρόσβασης στη Λιβύη, όπου πολλοί μετανάστες πέφτουν θύματα των διακινητών ανθρώπων, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τι σηματοδοτεί η συμφωνία

Τα 7,4 δισ. ευρώ για την Αίγυπτο σηματοδοτούν την τελευταία πληρωμή για χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, μετά από παρόμοιες συμφωνίες επίσης με την Τουρκία, τη Μαυριτανία και, πιθανότατα τους επόμενους μήνες, το Μαρόκο. Επιπλέον, η ΕΕ έχει αυξήσει τους πόρους για τη Frontex για τα σύνορα, ο οποίος μετρά πλέον περισσότερους από 10.000 πράκτορες υπό τη σημαία του.

Ακόμα κι έτσι, τα δεξιά και συντηρητικά κόμματα της ΕΕ θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο. Στο προεκλογικό του μανιφέστο, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ζητά να τριπλασιαστεί το προσωπικό του Frontex σε 30.000 άτομα.

Η προσπάθεια για τον περιορισμό της μετανάστευσης έρχεται παρά την αυξανόμενη διαμάχη, με ορισμένους επικριτές να υποδηλώνουν μια ασυμφωνία μεταξύ της προσέγγισης του μπλοκ στους πρόσφυγες από την Ουκρανία και σε εκείνους που προέρχονται από πιο μακρινές περιοχές.

»Έχουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ. «Ο στόχος τους είναι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο είναι οικονομικοί μετανάστες – ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο».

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες δίνουν τεράστια ποσά σε αυταρχικούς ηγέτες που μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν καταχρηστικά, με ελάχιστη εποπτεία όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Τυνησία αρνήθηκε την είσοδο σε μια ομάδα νομοθέτων της ΕΕ που επεδίωκε να ελέγξει τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τυνησίας.

Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με την Τυνησία απλώς ανακατεύθυνε τους μετανάστες προς τη γειτονική Λιβύη, μια χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο και είναι γνωστή για τη σύγχρονη δουλεία, τους διακινητές ανθρώπων και τη φρικτή κακομεταχείριση των μεταναστών.

ieidiseis.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις