Σκορδαλιά: Το κόλπο για να μην μυρίζει και μην είναι βαριά

131
Κι όμως, υπάρχει τρόπος για να απολαύσουμε μια αυθεντική σκορδαλιά, με όλη τη γεύση, χωρίς τις «παρενέργειες» του σκόρδου.

Το σκόρδο, εκτός από την χαρακτηριστική μυρωδιά που ενοχλεί πολύ κόσμο, προκαλεί συχνά ενοχλήσεις στο στομάχι. Γι’ αυτό και πολλοί το αποφεύγουν, ιδιαίτερα στην σκορδαλιά όπου υπάρχει σε ποσότητα.

Όμως, το κόλπο για να έχουμε όλη τη γεύση του σκόρδου χωρίς τις ανεπιθύμητες είναι απλό. Αρκεί να ψήσουμε πρώτα το σκόρδο ολόκληρο. Με αυτό τον τρόπο χάνει τη δυσάρεστη οσμή του και γίνεται εύπεπτο.

Το σκόρδο μπορούμε να το ψήσουμε στον φούρνο ή, για ταχύτητα και οικονομία, στον φούρνο μικροκυμάτων.

 

Στον φούρνο:

Παίρνουμε ένα κεφάλι σκόρδο και κόβουμε την κορυφή του για να αποκαλυφθούν το εσωτερικό των σκελίδων (φωτο). Ξαναβάζουμε το κομμάτι που κόψαμε στη θέση του, σαν καπάκι, και τυλίγουμε το κεφάλι με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

ΣΚΟΡΔΟ

Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει για πολλά σκόρδα. Αυτά που δεν θα χρειαστούμε άμεσα τα φυλάμε σε βαζάκι με ελαιόλαδο για μελλοντική χρήση, όπως και το ελαιόλαδο.

Στον φούρνο μικροκυμάτων:

Παίρνουμε ένα κεφάλι σκόρδο και κόβουμε την κορυφή του για να αποκαλυφθούν το εσωτερικό των σκελίδων. Ξαναβάζουμε το κομμάτι που κόψαμε στη θέση του, σαν καπάκι, και τοποθετούμε το κεφάλι του σκόρδου σε ένα μικρό μπολ κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων.

Προσθέτουμε 2-4 κουταλιές σούπας νερό και, αν θέλουμε, περιβρέχουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

Ψήνουμε για 5 λεπτά περίπου σε μέση ένταση λειτουργίας.

Το ψημένο σκόρδο

Μόλις κρυώσει το σκόρδο, παίρνουμε μία μία τις σκελίδες και τις πιέζουμε. Η ψημένη σάρκα του έχει μορφή κρέμας και την χρησιμοποιούμε κανονικά για να φτιάξουμε τη σκορδαλιά, όπως ακριβώς θα χρησιμοποιούσαμε το ωμό σκόρδο.

Το ψητό σκόρδο που θα μείνει και θα αποθηκευτεί σε βαζάκια με ελαιόλαδο είναι κατάλληλο για όλα τα αλείμματα, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι, μαγιονέζα, ενώ το αρωματισμένο ελαιόλαδο ταιριάζει ιδανικά σε σαλάτες ωμών και ψημένων λαχανικών.

Συνταγή για σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια

Υλικά:

1 κεφάλι σκόρδο

2 φλυτζάνια καρύδια χοντροσπασμένα

1/3 φλιτζ. τσαγιού νερό

1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

ξύσμα από 1 λάιμ ή μικρό λεμόνι

1/4 φλιτζ. τσαγιού καλής ποιότητας ξίδι λευκό (ή χυμός λεμονιού)

2 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένες σε νερό και καλά στυμμένες

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:

Ψήνουμε το σκόρδο στον φούρνο ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Τοποθετούμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά εκτός του νερού και χτυπάμε.

Δοκιμάζουμε, και διορθώνουμε ανάλογα με τα γούστα μας. Αν θέλουμε η σκορδαλιά να είναι πιο ρευστή, προσθέτουμε νερό κ.λπ.

Photo by Karolina Grabowska

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like