Τους αποκαλεί «συμμορίες» και «τρομοκρατική οργάνωση», με χυδαιότητες για την αναγνωρισμένη Γενοκτονία
Το δόγμα κατευνασμού που υπερασπίζεται εμμονικά η κυβέρνηση αφορά τελικά μόνο τον κατευνασμό των… ελληνικών αντιδράσεων έναντι της Τουρκίας. Κι αυτό επειδή ο Ερντογάνεξακολουθεί να προκαλεί, εντελώς ανενόχλητος, με κάθε ευκαιρία. Κι όσο πιο παθητική γίνεται η στάση της Αθήνας, τόσο ο λόγος του Τούρκου μετατρέπεται σε ακραίο και σκληρότερα επιθετικό.
Λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα, στα μέσα Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπολύει σταθερά χυδαίες επιθέσεις. Πρόσφατα ήταν η Κύπρος που μπήκε στο στόχαστρό του, όταν δήλωσε πως αν η Τουρκία δεν υπέκυπτε στις πιέσεις, θα είχε καταλάβει όλο το νησί. Χθες αποκάλεσε τους Ποντίους «συμμορία» και «τρομοκρατική οργάνωση».
Ομως, η Αθήνα εξακολουθεί να εκτιμά πως υπάρχει «θετική ατμόσφαιρα» και μια «ευκαιρία» για να προχωρήσουν οι συνομιλίες με την Τουρκία, η οποία «έχει αλλάξει». Πριν από δύο μήνες ο πρωθυπουργός έλεγε πως πρέπει «να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία». Την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για «την ηρεμία που, ευτυχώς, επικρατεί στο Αιγαίο» και ότι «επιβάλλονται οι προσεγγίσεις».
Ομως, το στίγμα του ο Μητσοτάκηςγια το πώς βλέπει τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις το είχε δώσει μετά τις περσινές εκλογές, όταν έλεγε πως η εθνική μας κυριαρχία «είναι μία σχετική έννοια» και ότι μια συμφωνία «μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρόσφατες, εκτός τόπου και χρόνου τοποθετήσεις τού «αντ’ αυτού» Βορίδη, που δήλωσε ανερυθρίαστα ότι «κανείς δεν πρέπει να βλέπει τα διεθνή ζητήματα μέσα από τον φακό των εθνικών μας θεμάτων. Είναι μια εσφαλμένη προσέγγιση».
Μας ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας, δηλαδή, με τον πιο ωμό τρόπο, ότι πρέπει να ενδιαφερόμαστε περισσότερο τι κάνει ο Ζελένσκιμε τους Αζόφ κι ότι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο μπορούν να υποχωρήσουν τα εθνικά μας θέματα και συμφέροντα, επειδή τώρα προέχει για τους Αμερικανούς το καλό της Ουκρανίας.
Με την ελληνική πλευρά να φαντασιώνεται ότι υπάρχουν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και με τον Ερντογάν να εκλαμβάνει ως πλήρη αδυναμία τις υποτονικές -ενίοτε κι ανύπαρκτες- αντιδράσεις στις διαρκείς προκλήσεις του, έφτασε χθες στο σημείο να καθυβρίσει τους Ποντίους.
Ελληνικά ΜΜΕ έσπευσαν αμέσως να κάνουν λόγο, ακόμα μία φορά, για επιχείρηση αφύπνισης των εθνικιστικών αντανακλαστικών από τον Τούρκο πρόεδρο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, όμως πρόκειται για μια αφελή ερμηνεία των πραγμάτων.
Η ρητορική του Ερντογάν παραμένει η ίδια εδώ και χρόνια. Το ίδιο και η επιθετική στρατηγική της Τουρκίας. Δεν μεταβάλλεται το παραμικρό λόγω εκλογών ή άλλων εσωτερικών παραγόντων, όπως συνηθίζουν να μας καθησυχάζουν τα εγχώρια ΜΜΕ για να μη χαλάσει το αφήγημα του Μαξίμου περί ευνοϊκής συγκυρίας στα Ελληνοτουρκικά.
Μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κυβερνώντος AKPστην Τοκάτη, την Ευδοκιάδα των Βυζαντινών, στην ενδοχώρα του δυτικού Πόντου, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «συμμορίες του Πόντου», τις οποίες χαρακτήρισε «τρομοκρατικές οργανώσεις»!
«Κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας η Τοκάτη δεν ανέχτηκε τις συμμορίες του Πόντου, μία από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις εκείνης της περιόδου» υποστήριξε, προσθέτοντας: «Είναι τόσο ενοχλημένοι από την ύπαρξη του έθνους μας σε αυτή την εξαιρετική πλευρά του κόσμου, που παρόλο που έχουν περάσει 1.000 χρόνια, το μίσος τους είναι ακόμη ζωντανό».
Στο τέλος πέρασε τα μηνύματά του και προς τη Δύση: «Οσοι ενοχλούνται από την τριπλάσια ανάπτυξη της Τουρκίας σε 21 χρόνια μάς περιμένουν στη γωνία. Οσοι δεν μπορούν να ανεχθούν την άνοδο της Τουρκίας στην προηγμένη δημοκρατική τάξη με τις μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα και την ελευθερία και αυτοί μας περιμένουν. Το ίδιο και όσοι δεν μπορούν να χωνέψουν την αυξανόμενη ισχύ της στην περιοχή της και στον κόσμο».
Η ύβρις του Ερντογάν για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν έτυχε της οφειλόμενης απάντησης από την Αθήνα. Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το Κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Ανω Πόντο στην ΕΣΣΔ και, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.
Κατόπιν εισήγησης του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη Γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο. Το 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.
Εκτός από την Ελλάδα, ο διωγμός των Ποντίων αναγνωρίζεται επισήμως ως γενοκτονία από την Κύπρο, την Αρμενία, τη Σουηδία, ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, Πολιτείες των ΗΠΑ, τη Βουλή των αυστραλιανών Πολιτειών της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας, την Αυστρία, την Ολλανδία κ.ά.
Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και στο παρελθόν ο Ερντογάν, όπως το 2019, με τα περί «συμμοριών Ποντίων που πετάχτηκαν στη Μαύρη Θάλασσα», όπως και το 2023. Ομως, τότε ο Τούρκος πρόεδρος θεωρούταν ακόμα… ανεξέλεγκτος. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι πλέον ο Ερντογάν έχει «ηρεμήσει» κι έχει γίνει συνεννοήσιμος…
Βασίλης Γαλούπης
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις