Ένα από τα βασικά θέματα, που ανέκυψαν μέσω των σχολίων στην διαβούλευση, ήταν αυτό της παραμονής στις «μαύρες λίστες» του Τειρεσία ακόμη και των δανειοληπτών, που πτωχεύουν

Στο «μικροσκόπιο» του Υπουργείου Οικονομικών μπήκαν από χθες Παρασκευή, τα περίπου 250 σχόλια, που κατατέθηκαν επί του νέου Πτωχευτικού Νόμου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η οποία διήρκησε σχεδόν δύο εβδομάδες. «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στη διαβούλευση, πολίτες και φορείς. Οι απόψεις και οι παρατηρήσεις, που μας υπέβαλαν, βρίσκονται ήδη υπό μελέτη και επεξεργασία, με σκοπό να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου νόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, κ. Χρήστος Σταικούρας, εκκινώντας, ουσιαστικά, την αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση και εν συνεχεία, ψήφιση του Κώδικα από την Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η ΚΥΑ, που θα ορίζει τις λεπτομέρειες λειτουργίας του Φορέα, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών, επιτρέποντάς τους να διαμένουν σε αυτά για διάστημα 12 ετών. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η επίμαχη απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μπορέσει να «τρέξει» και ο σχετικός διαγωνισμός. «Δεν υπάρχει περιορισμός, κριτήρια, δηλαδή, οικονομικά ή άλλα, που να επιτρέπουν ή να ‘μπλοκάρουν’ αντίστοιχα τη συμμετοχή των επενδυτών στον διαγωνισμό», σχολίαζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, αποκαλύπτοντας πως ο εν λόγω Φορέας θα έχει τη δυνατότητα να… χτυπά στους πλειστηριασμούς και άλλα ακίνητα – πέραν των ευάλωτων. Οι τελευταίοι, ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Το μίσθωμα ορίζεται με βάση απόδοση, που αντιστοιχεί προς το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που ίσχυε, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αναθεώρηση του μισθώματος γίνεται ετησίως στην επέτειο της κατάρτισης της μίσθωσης.

  • Εφόσον καταβάλουν το σύνολο των μισθωμάτων για την διάρκεια της μίσθωσης, τότε θα δικαιούνται στην μεταβίβαση της κυριότητας της κύριας κατοικίας στους ίδιους ή τους νόμιμους διαδόχους τους έναντι τιμήματος επαναγοράς, που θα καθορισθεί σύμφωνα με την ΚΥΑ. Σε περίπτωση, που το δικαίωμα αυτό ασκηθεί πριν την συμβατική λήξη της μίσθωσης, τότε επιπλέον του ανωτέρω τιμήματος επαναγοράς ο οφειλέτης θα οφείλει να καταβάλει στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης την τρέχουσα αξία των μισθωμάτων, που οφείλονται μέχρι τη λήξη της μισθωτικής περιόδου, ήτοι τη 12ετία.

  • Η μίσθωση καταγγέλλεται εφόσον είναι υπερήμεροι ως προς την καταβολή τριών μισθωμάτων και η υπερημερία δεν θεραπευθεί ως προς το σύνολό της εντός μηνός από τη σχετική όχληση.

Εγκλωβισμένοι στον Τειρεσία οι δανειολήπτες

Ένα από τα βασικά θέματα, που ανέκυψαν μέσω των σχολίων στην διαβούλευση, ήταν αυτό της παραμονής στις «μαύρες λίστες» του Τειρεσία ακόμη και των δανειοληπτών, που πτωχεύουν.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, κανένας Νόμος μέχρι σήμερα δεν είχε πρόβλεψη για την ταχύτερη διαγραφή των οικονομικών δεδομένων από τον Τειρεσία, παραδεχόμενες, ουσιαστικά, ότι – ανεξαρτήτως εάν επέρχεται απαλλαγή από ένα έως τρία χρόνια μετά την πτώχευση – επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών εάν θα τους χορηγήσουν νέο δάνειο. «Αυτό, που επιτυγχάνεται μέσω του νέου Πτωχευτικού, είναι να ‘καθαρίζει’ το περιβάλλον για τους οφειλέτες, να μην έχουν χρέη. Η πιστοληπτική ικανότητα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες», σημειώνουν.

Στο «πακέτο» της ρύθμισης και ενήμερες οφειλές

Όσον αφορά στο κομμάτι της ρύθμισης μέσω της πλατφόρμας ενός εξωδικαστικού μηχανισμού, στο «πακέτο» θα εντάσσονται, τόσο οι μη εξυπηρετούμενες, όσο και οι εξυπηρετούμενες οφειλές. Εάν, για παράδειγμα, ο οφειλέτης έχει χρέη προς την εφορία και ένα δάνειο, το οποίος, όμως, αποπληρώνεται κανονικά στην τράπεζα – έστω και με δυσκολία – τότε η ρύθμιση θα γίνει για το σύνολο των οφειλών. Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη παράμετρος φέρεται να προκαλεί τις ενστάσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με την κυβέρνηση να απαντά πως πρόκειται για μία «πλασματική» εικόνα. «Εάν κάποιος δεν πληρώνει την εφορία και μετά από ένα μήνα λάβει κατασχετήριο, τότε είναι βέβαιο πως θα σταματήσει να πληρώνει το δάνειο. Εάν χρωστάει στη ΔΕΗ και κινδυνεύει να του κόψουν το ρεύμα, πάλι θα αναγκαστεί να πληρώσει την επιχείρηση με τα χρήματα, που θα έδινε για το δάνειο. Άρα, είναι πλασματικά εξυπηρετούμενο το επίμαχο δάνειο. Για να πούμε ότι ο οφειλέτης είναι ενήμερος θα πρέπει να εξυπηρετεί όλα του τα χρέη», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Αγγελική Βελεσιώτη

Πηγή:newmoney.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις