Ο Μητσοτάκης αποφάσισε να λάβει μέτρα κατά της ενδοσχολικής βίας αφού ο άξονας για την κοινωνική προστασία των πολιτών αποδεικνύεται συνεχώς ανεπαρκής
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να κερδίσει ακόμα και από τα καθημερινά φαινόμενα βίας που πλήττουν τη χώρα μας, γιατί ο άξονας για την κοινωνική προστασία των πολιτών αποδεικνύεται συνεχώς ανεπαρκής.
Η νέα «ανακάλυψη» του πρωθυπουργού «ακούει» στο όνομα μέτρα κατά της ενδοσχολικής βίας. Με λίγα λόγια, η «μπλε» κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει μέτρα και ποινές που είχαν καταργηθεί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό. Δηλαδή καμία πρωτοτυπία, καμία νέα απόφαση. Από το 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αποδείξει πόσο ευαισθητοποιημένος στα ζητήματα των μαθητών. Στην επονομαζόμενη καμπάνια «εθνική στρατηγική και εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του bullying» προβλήθηκε ένα σκληρό σποτ, όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης προκειμένου να αναδειχθεί η αλήθεια, ενώ αναφέρθηκε και στην πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται τα περιστατικά ενδοσχολικού εκφοβισμού, για την οποία τόνισε πως από μόνη της δεν επαρκεί. Η καμπάνια έχει ως στόχο να μπορέσει κάποιος να πει τη δική του ιστορία. «Θέλουμε να ενοχοποιήσουμε τη βία στα σχολεία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Αμέσως μετά, παρουσίασε την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Ανάμεσα στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα υπάρχει και ένα ερωτηματολόγιο της καταγραφής του εκάστοτε περιστατικού, ενώ υπάρχει σχετική καρτέλα με την περιγραφή της βίας, δηλαδή αν πρόκειται για ψυχολογική, σωματική κλπ. Διπλασιάστηκαν οι ψυχολόγοι στα σχολεία, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, κάτι που θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας, ενώ αναμένεται οι ψυχολόγοι να συμβάλουν στη μείωση του αριθμού των περιστατικών. Τόνισε επίσης πως θα ακολουθήσει διαδικασία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών όλων των σχολείων της χώρας. «Πρέπει να καλλιεργήσουμε μία κουλτούρα κοινωνικού κεφαλαίου, σεβασμού και αλληλεγγύης μέσα στο σχολείο», υπογράμμισε ο υπουργός. Στη συνέχεια, εξήγησε τις δράσεις του ενεργού πολίτη ενώ αναφέρθηκε πως μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι σχολικές εκδρομές. Παρουσίασε τον νέο σχολικό κανονισμό λειτουργίας των σχολείων, ο οποίος θα ισχύει από τον Σεπτέμβριο. Τόνισε μάλιστα, πως οι γονείς των παιδιών θα πρέπει να υπογράψουν τον σχετικό κανονισμό. Ψηφιοποιείται το θέμα των απουσιών, ενώ εξήγησε πως «πρέπει να θεραπευτεί το συγκεκριμένο πρόβλημα», ενώ θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών ενός μαθητή από τον σύλλογο των καθηγητών. Θα επανέλθει ο διαχωρισμός μεταξύ δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών. Δεν θα υπάρχουν πλέον οι 114 αδικαιολόγητες απουσίες. Θα υπάρχει προσμέτρηση για καθυστέρηση. Μέχρι τις δύο ημέρες θα μπορούν να τις δικαιολογούν οι γονείς, ενώ για τις επιπλέον θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Αναφορικά με τα κινητά τηλέφωνα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι το κινητό τηλέφωνο με τα πολύ βαριά περιστατικά «πάνε μαζί». «Αυτόν τον κύκλο, πρέπει να τον σπάσουμε», υπογράμμισε. Οι συνέπειες όταν χρησιμοποιείται κινητό τηλέφωνο σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας θα είναι η αποβολή μίας έως πέντε ημερών, αυτοτελώς από τον σύλλογο καθηγητών.
«Το bullying απασχολεί όλους τους θεσμούς»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, ανέφερε πως τα φαινόμενα τα οποία ανέδειξε το βίντεο που προβλήθηκε κατά την έναρξη της εκδήλωσης υπήρχαν και στην παλαιότερη εποχή, όταν ήταν ο ίδιος μαθητής. «Τότε ήταν μέρος της ενηλικίωσης και δεν μας προβλημάτιζε το τραύμα που άφηναν. Τώρα όμως τα φαινόμενα αυτά είναι σε μεγαλύτερη έξαρση». Εστίασε στις μορφές βίας που παρατηρούνται και τόνισε πως πίσω από τα φαινόμενα bullying είναι η ανοχή στη διαφορετικότητα. Το bullying «απασχολεί όλους τους θεσμούς, την Πολιτεία, την Εκκλησία», είπε και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να μιλήσουν οι μαθητές, να αποκαλύψουν περιστατικά, τονίζοντας πως η ανωνυμία μέσω της πλατφόρμας ευνοεί σε σχετικές καταγγελίες. «Βλέπουμε τα περιστατικά να αυξάνονται γιατί δηλώνονται», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας πως αυτά καταγράφονται ενώ σημασία έχει το πώς «θα τα διαχειριστούμε». Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξιστόρησε δικές του εμπειρίες, τις οποίες όμως τις αντιμετώπιζε τόσο ο ίδιος όσο και οι παλαιοί συμμαθητές του ως μέρος της σχολικής του καθημερινότητας. «Υπήρχαν τέτοια φαινόμενα», όμως που τραυμάτισαν πολλούς εκείνης της γενιάς και άφησαν κατάλοιπα. Πλέον, «ξέρουμε και καταλαβαίνουμε πως από πίσω κρύβεται κάτι βαθύτερο». Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός εστίασε στην ψυχική υγεία, κάτι που δεν υπήρχε στη δική του μαθητική ηλικία. «Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους ψυχολόγους γιατί τα παιδιά πρέπει να μιλήσουν σε όποιον εμπιστεύονται». Αναφορικά με την πλατφόρμα, τόνισε πως είναι ένα πρόσθετο εργαλείο. «Δεν είπα ότι λύσει το πρόβλημα». Συμπλήρωσε πως «όποιος δηλώσει κάποιο περιστατικό bullying θα ξέρουμε ακριβώς πώς αυτό θα επιλυθεί». Έπειτα, αναφέρθηκε στα δικά του παιδιά λέγοντας πως μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον στο οποίο ο πατέρας τους ήταν ήδη πολύ γνωστός. «Σχετικά εύκολα μπορέσαμε να επιλύσουμε τα ζητήματα που αντιμετώπισαν»
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις