Γιατί έδωσε εντολή ο Τασούλας στη φρουρά να μην απομακρυνθεί ο βουλευτής που χειροδίκησε – Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας

300

Ο Πρόεδρος της Βουλής επέβαλλε στον Φλώρο κράτηση, αποκλεισμό από τις συνεδριάσεις και παραπομπή στη Δικαιοσύνη για κακούργημα

 

Στις άμεσες νομικές συνέπειες, που προκύπτουν για τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο λόγω της χειροδικίας του κατά του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένου σε επεισόδιο που προκλήθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων καθώς και την απόλυτη καταδίκη του για το έκνομο των ενεργειών, ανέφερε με παρέμβαση του από το βήμα του Προεδρείου, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η οποία δόθηκε πριν από λίγη ώρα καθαρογραμμένη εξ ολοκλήρου στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, στην πρώτη παρέμβαση του Πρόεδρου της Βουλής, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, αμέσως μετά από τα γεγονότα τόνισε: «Κύριε Φλώρο, δεν έχετε καταλάβει τι απαράδεκτη συμπεριφορά έχετε. Δυστυχώς ο Κανονισμός δεν προβλέπει αυτή την κτηνώδη συμπεριφορά, γι’ αυτό και τολμώ να πω είναι αρκετά επιεικής γιατί όταν τον φτιάχναμε νομίζαμε ότι απευθυνόμαστε σε στοιχειωδώς λογικούς ανθρώπους.

Το πιο βαρύ που μπορώ να επιβάλω στον Βουλευτή ο οποίος χειροδίκησε έναντι συναδέλφου αυτή τη στιγμή βάσει του Κανονισμού είναι να τον απομακρύνω με τη Φρουρά για δεκαπέντε μέρες από τις διαδικασίες του Σώματος. Θα ήθελα την άδειά σας γι’ αυτή τη δεκαπενθήμερη ποινή. Είναι ένα «χάδι» έναντι της χυδαιότητας και της κτηνωδίας της συμπεριφοράς του, αλλά θα δούμε εν συνεχεία. Προφανώς θα υπάρξει άρση ασυλίας και θα αντιμετωπίσει και δικαστικά τις συνέπειες αυτής της κτηνώδους συμπεριφοράς. Ήθελα, λοιπόν, την άδειά σας για την ποινή – «χάδι», αλλά που δεν υπάρχει βαρύτερη, της απομάκρυνσής του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, για δεκαπενθήμερο από τις συνεδριάσεις του Σώματος και από τη Βουλή. Προφανώς θα παραπεμφθεί και στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Αλλά όλα αυτά φαντάζουν χάδι, επαναλαμβάνω, μπροστά σε αυτή την κτηνωδία, την οποίαν θα βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε. Φαίνεται ότι μας έλαχε και αυτή η συμπεριφορά.

Κύριε Πρόεδρε (απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, κ. Κυριάκο Βελόπουλο), ζητώ συγγνώμη ως Πρόεδρος της Βουλής γι’ αυτό το περιστατικό. Αισθάνομαι ότι με αφορά και εμένα. Έγινε σήμερα, πριν λίγο, εδώ, έξω από την Ολομέλεια. Θα φροντίσουμε ώστε οι συνέπειες αυτής της πράξης να είναι όσο το δυνατόν πιο βαριές».

Στη δεύτερη παρέμβασή του λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Τασούλας ανέφερε: «Επιτρέψτε μου πάλι να διακόψω τη ροή της συζητήσεως κάνοντάς σας μια περαιτέρω ενημέρωση για τον χειρισμό αυτής της αποτρόπαιης συμπεριφοράς.

Όπως σας εξήγησα, το «οπλοστάσιο» του Κανονισμού της Βουλής δεν είχε τη φαντασία του να σκεφθεί ότι μπορεί να έρθει εδώ εκλεγμένο από τον κυρίαρχο λαό, μέλος της Βουλής που θα γρονθοκοπήσει άλλο μέλος. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση. Θα επεκτείνουμε τη φαντασία μας και σε αυτές τις εκδοχές.

Ωστόσο, ο Ποινικός Κώδικας είναι πολύ πιο προνοητικός. Υπάρχει το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικος που μιλάει για εγκλήματα κατά πολιτειακών και πολιτικών οργάνων και προβλέπει το άρθρο 157 του ν. 4619/2019, «όποιος με βία ή απειλή βίας επιχειρεί να εξαναγκάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή εκείνον που ασκεί την προεδρική εξουσία, τη Βουλή -σημειώστε τη Βουλή-, την Κυβέρνηση ή μέλος τους σε εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντα, καθώς και όποιος βιαιοπραγεί εναντίον τους, άρα και της Βουλής, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους -εδώ έχουμε βιαιοπραγία κατά την άσκηση καθηκόντων, μάλιστα ο χτυπηθείς Βουλευτής δεν πρόλαβε καν να ψηφίσει- τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη».

Σημαίνει αυτό ότι επειδή η ασυλία καλύπτει πλημμελήματα, αλλά όχι αυτόφωρα κακουργήματα, μπορούμε να παραπέμψουμε τον δράστη αυτής της χυδαίας και βάρβαρης επίθεσης για αυτόφωρο κακούργημα, επειδή προβλέπεται κάθειρξη. Και έδωσα εντολή στη Φρουρά της Βουλής να οδηγηθεί ενώπιον των Αρχών και να εξηγηθεί με βάση τα πραγματικά περιστατικά ότι στοιχειοθετείται κατά τη γνώμη μας η περίπτωση της δεύτερης εκδοχής του άρθρου 157, η εκδοχή δηλαδή της βιαιοπραγίας εναντίον μέλους του Κοινοβουλίου κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ώστε να μην θεωρηθεί ότι προστατεύεται από την ασυλία, η οποία προστατεύει πλημμελήματα αλλά όχι αυτόφωρα κακουργήματα βάσει του 62 άρθρου του Συντάγματος.

Άκουσα επίσης ότι αντηλλάγησαν χυδαίες ύβρεις και εδώ μέσα και στο Περιστύλιο. Να ξέρετε ότι θα σταλούν τα Πρακτικά, αλλά και η μαρτυρία των αστυνομικών που ενδεχομένως άκουσαν αυτές τις ανταλλαγές ύβρεων στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω. Αυτό είναι το φάσμα της αντιμετώπισης αυτού του απροσδόκητου και απαράδεκτου γεγονότος.

Ήθελα να πω, όμως, κάτι άλλο γιατί η μέρα διανθίστηκε και με άλλες παραλλαγές απαράδεκτων συμπεριφορών. Βεβαίως, πάμε σε εκλογές και βεβαίως, όταν πάμε σε εκλογές, υπάρχει μία έξαρση του πολιτικού κλίματος, αλλά δεν είναι δυνατόν εν ονόματι αυτής της έξαρσης του πολιτικού κλίματος να φτάσουμε σε πυροδότηση επεισοδίων. Είχαμε πρόσφατα εντελώς απαράδεκτα γεγονότα εις βάρος Βουλευτών μέσα σε εκκλησία, χειροδικία απαράδεκτη, χυδαία, απρόκλητη. Είχαμε κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εκδηλώσεων διατυπώσεις απόψεων εις βάρος πολιτικού προσωπικού για έκφραση γνώμης και ψήφου -εξίσου απαράδεκτο- από λειτουργούς της θρησκείας και είχαμε προηγουμένως και μία περίεργη, δήθεν προστατευτική έκκληση προς τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να αποφεύγουν να πηγαίνουν σε εκκλησίες. Αυτή η δήθεν προστασία είναι στην ουσία μία έμμεση προτροπή για βία και νομίζω πως αυτά πρέπει να σταματήσουν.

Πρέπει να σοβαρευτούμε και πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην έκφραση του ελληνικού λαού. Αν ο ελληνικός λαός δεν συμφωνεί με ένα κόμμα, χίλιες φορές να το καταψηφίσει, αλλά η βία δείχνει ότι αυτοί οι οποίοι έμμεσα παροτρύνουν σε αυτήν υπό τον γελοίο και προφανή μανδύα της προφύλαξης δεν εμπιστεύονται τον ελληνικό λαό και θέλουν στη θέση της ψήφου και της πλειοψηφίας να βάλουν τη φασαρία, τον καυγά, τον φόβο, την αγωνία, την τοξικότητα, την υπερένταση. Ε, λοιπόν, αυτά όλα τα εντοπίζουμε, τα καταδικάζουμε και θα φροντίζουμε να μην επαναλαμβάνονται. Και όσοι θέλουν και πιστεύουν και έχουν αυτοπεποίθηση στις ιδέες τους απευθύνονται στον λαό και επιδιώκουν την πλειοψηφία, δεν επιδιώκουν ούτε ραπίσματα ούτε ύβρεις ούτε τρομοκρατίες. Η πλειοψηφία του λαού αλλάζει τα πολιτικά δρώμενα και τίποτε άλλο στις δημοκρατίες και οφείλουμε όλες και όλοι να το διαφυλάξουμε»

Γεωργία Αθ. Σκιτζή

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like