Κραυγή αγωνίας από τους προέδρους των συλλόγων – Η μελέτη της ΠΟΕΔΗΝ που καταδεικνύει το πρόβλημα
Μία «ανάσα» από την κατάρρευση βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία στα νησιά της χώρας, με την υποστελέχωση και τις τραγικές ελλείψεις να συνθέτουν το «μαύρο» αυτό σκηνικό στο ΕΣΥ.
Λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, τα νοσηλευτικά ιδρύματα παραμένουν με ελάχιστο προσωπικό, με συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στις εφημερίες, αλλά και στην διαχείριση των ασθενών. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η μελέτη που έκανε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, από την οποία προέκυψαν τα εξής:
- Νοσοκομείο Κυθήρων (4.000 κάτοικοι): Υπηρετούν 1 επικουρικός Παθολόγος, 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος, 1 χειρουργός και 1 ακτινολόγος ενώ δεν έχει αναισθησιολόγο ούτε για διασωλήνωση.
- Νοσοκομείο Κω (40.000 κάτοικοι): Υπηρετούν 1 παιδίατρος και 1 καρδιολόγος ενώ δεν έχει κανέναν παθολόγο.
- Νοσοκομείο Νάξου (8.800 κάτοικοι): Υπηρετούν 1 χειρούργος, 1 αναισθησιολόγος και 1 ακτινολόγος ενώ δεν λειτουργεί το χειρουργικό τμήμα.
- Κέντρο Υγείας Τήνου (8.900 κάτοικοι): Υπηρετούν 1 παιδίατρος, 1 μικροβιολόγος και 1 οδοντίατρος ενώ δεν έχει κανέναν παθολόγο. Τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζει η παιδίατρος.
- Νοσοκομείο Κέρκυρας (99.800 κάτοικοι): Υπηρετούν2 μόνιμοι παθολόγου και (1 με μπλοκάκι) 2 νεφρολόγοι, οι οποίοι δεν επαρκούν για την μονάδα τεχνητού νεφρού. Υπάρχει 1 ακτινολόγος και άλλοι δύο περιστασιακά με μπλοκάκι. Οι γνωματεύσεις γίνονται από ιδιώτες γιατρούς ενώ μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Τα νησιά στα οποία υπάρχει 24ωρη βάρδια με ένα ασθενοφόρο είναι τα εξής: Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Άνδρος και Λέρος.
«Κάθε πέρσι και καλύτερα με την υγειονομική κάλυψη των νησιών. Φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα. Οι τοπικοί μορφής διαμαρτύρονται αλλά δεν κάνουν τίποτα», σχολίασε αναφορικά με το ζήτημα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και κατέληξε: «Ένας γιατρός παίρνει 1850 ευρώ για το νησί και ένας νοσηλευτής ή διασώστης 800 ευρώ τον μήνα. Τα κίνητρα τα δίνουν σε γιατρούς που μετακινούνται και όχι στους νέους γιατρούς».
«Τα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι υποστελεχωμένα»
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Γαβριήλ, πρόεδρος Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Σύρου, εξήγησε πως και στο εν λόγω νησί των Κυκλάδων τα πράγματα είναι άσχημα.
«Υποστελεχωμένα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι υποστελεχωμένα. Έχουμε δύο ουρολόγους και ο ένας είναι με άδεια. Ευτυχώς, το νοσοκομείο της Σύρου λειτουργεί αλλά με ελλείψεις. Αιμοδυναμικό δεν υπάρχει στην Σύρο. Υποτίθεται πως έχουμε ένα ΕΚΑΒ αεροδιακομιδών. Αμέσως μετά την πλημμύρα που έγινε στη Θεσσαλία, για 8-9 μήνες δεν υπήρχε. Τώρα ξαναήρθε αλλά με ενημέρωσαν πως εδώ και 10 ημέρες δεν υπάρχει», επεσήμανε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σπύρος Καρδακάρης, Ορθοπεδικός και Εκπρόσωπος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας. «Το νοσοκομείο έχει τις ελλείψεις του αλλά είμαστε σε καλό επίπεδο. Εντοπίζουμε ένα πρόβλημα με τον παθολογικό τομέα. Κάποτε είχαμε 2 παθολογικές κλινικές και τώρα έχουμε μία. Στο νεφρολογικό τμήμα είχαμε πρόβλημα αλλά έχουμε προσλάβει και έναν γιατρό. Το πρόβλημα εντοπίζεται και στο ογκολογικό τομέα», τόνισε, ενώ η Κατερίνα Γαβαλά, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω, σχολίασε:
«Είμαστε ένα νοσοκομείο χωρίς παθολόγο. Το 2024 συζητάμε ακόμα για το γεγονός πως δεν υπάρχει ακόμα παθολόγος στα νησιά».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις