Ο αριθμός των συλλήψεων φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τις 900 από τις 18 Απριλίου, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο Κολούμπια για να διαλύσουν την πρώτη κατάληψη. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα για την αναζωπύρωση του αντιπολεμικού κινήματος που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, αλλά και εκτός αυτής.
Η «φωτιά» του αντιπολεμικού κινήματος έφτασε πλέον και στην Ευρώπη, στη Γαλλία, ενώ η κατάληψη στο Κολούμπια συνεχίζεται, όπως και σε δεκάδες άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, παρά τις εφόδους των αστυνομικών δυνάμεων.
Μεταξύ αυτών το Emory στην Ατλάντα της Τζόρτζια, το Northwestern στο Ιλινόις, το Cornell στη Νέα Υόρκη, το George Washington στην Ουάσιγκτον, το Πρίνστον στο Νιου Τζέρσεϋ, το City College της Νέας Υόρκης και το Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.
Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, που βρίσκεται στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων, η αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης και των φοιτητών συνεχίζεται. Εκατοντάδες φοιτητές παραμένουν στις σκηνές τους, στο κεντρικό χλοοτάπητα της πανεπιστημιούπολης με τις εικόνες να θυμίζουν το φοιτητικό κίνημα της δεκαετίας του ’60 ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Το πρωί της Δευτέρας (29/4), μετά από διαδοχικά τελεσίγραφα για τερματισμό της κινητοποίησης, η πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Νεμάτ Μινούς Σαφίκ, εξέδωσε μια ακόμη δήλωση αναγνωρίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκηση και των φοιτητών έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Υπενθυμίζεται πως οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον την έχουν καλέσει «να δώσει τέλος στην αναρχία» διαφορετικά να παραιτηθεί.
Η Σαφίκ βρίσκεται και στο στόχαστρο των φοιτητών, καθώς πριν οδηγηθεί σε συζητήσεις με τους φοιτητές επιχείρησε να τους διαλύσει με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα προχώρησαν και σε συλλήψεις. Η αμνηστία για τους φοιτητές και το προσωπικό που τιμωρήθηκαν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, είναι και ένα από τα βασικά φοιτητικά αιτήματα.
Ο χάρτης των καταλήψεων στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με τους φοιτητές, η διοίκηση του Κολούμπια επέστρεψε στα τελεσίγραφα και μάλιστα με την προειδοποίηση πως όσοι φοιτητές συμμετέχουν στην κατάληψη θα αποβληθούν. Πάντως οι φοιτητές φαίνεται πως συνεχίζουν να περιφρονούν τις απειλές.
«Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα ξεστήσουμε», έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας: «Θα συνεχίσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Δεν τρομάζουμε!».
Η Νεμάτ Μινούς Σαφίκ υποστήριξε ότι το Κολούμπια δεν πρόκειται να εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με το Ισραήλ, το βασικό αίτημα των διαδηλωτών, ωστόσο δήλωσε πως η σχολή επανεξετάσει με διαφάνεια τις επενδύσεις της και θα προχωρήσει και σε δωρεές για την υγεία και την εκπαίδευση στη Γάζα.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, τα δύο τελεσίγραφα που είχε θέσει το Κολούμπια στους φοιτητές, προκειμένου να τερματίσουν την κατάληψη, έληξαν χωρίς να παρέμβει η αστυνομία. Δεν είναι σαφές τι θα κάνει τώρα η διοίκηση του πανεπιστημίου μετά το «ναυάγιο» στις συνομιλίες.
Το Columbia University Apartheid Divest (CUAD), ο συνασπισμός φοιτητών που οργανώνει την κατάληψη, απάντησε στις απειλές για αποβολή: «Αυτές οι αποκρουστικές τακτικές τρομοκράτησης δεν σημαίνουν τίποτα μπροστά στους θανάτους περισσότερων από 34.000 Παλαιστινίων. Δεν θα μετακινηθούμε έως ότου η Κολούμπια ικανοποιήσει τα αιτήματά μας».
Η ομάδα καταδίκασε επίσης τις έντυπες ανακοινώσεις του πανεπιστημίου πετάχτηκαν στο χώρο με τις σκηνές των φοιτητών, τονίζοντας πως «θυμίζουν τα φυλλάδια που εκτόξευσε ο ισραηλινός στρατός από τον ουρανό προς τη Γάζα».
Ποια πανεπιστήμια στις ΗΠΑ είναι υπό κατάληψη
Δείτε τη λίστα με τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ που τελούν υπό την κατάληψη των φοιτητών:
ieidiseis.gr
AP
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις