Ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, πρόσφατα δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες εξοπλιστικές αγορές. Αυτή τη φορά για να δημιουργήσει τον πολυδιαφημισμένο -στα φίλα προσκείμενα στον Ν.Δένδια Μέσα Ενημέρωσης- νέο αντιαεροπορικό και αντι-drones «θόλο», έχει δεσμεύσει ήδη 2 δισεκατομμύρια. 

 

Ωστόσο, πάμπολλοι στρατιωτικοί κρίνουν το κόστος που ανακοίνωσε ο Ν. Δένδιας ως το ελάχιστο, εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα θα ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη.

Κι’ όλα αυτά, όταν ήδη τα προηγούμενα χρόνια έχουν κλειστεί συμβόλαια για εξοπλισμούς που ξεπερνούν τα 20 δισ.. Μια «λυπητερή», στην οποία πρέπει να προστεθεί και η επιθυμούμενη απόκτηση αμερικανικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35, το κόστος των οποίων -«γυμνά», δίχως οπλισμό- υπολογίζονται σε τουλάχιστον 4 δισ.

Οπλα για την Ουκρανία

Πρόσφατα, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να διαψεύσει ότι η Ελλάδα προτίθεται να δώσει αντιαεροπορικά συστήματα, Patriot (αμερικανικά) και S-300 (ρωσικά). Η Ελλάδα, πάντως, διαθέτει και άλλα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα (TOR-M1, OSA).

Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, αν δεν πείθουν, τουλάχιστον αντιμετωπίζονται με άκρα επιφυλακτικότητα. Εξάλλου, ήταν εκείνος που, με δηλώσεις του, τον Μάρτιο του 2022, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό, Alpha, άφηνε σαφώς να εννοηθεί ότι θέλει να «απαλλαγεί» από τα ρωσικά αντιαεροπορικά.

Χαρακτηριστικά είχε πει: «Αποτελούν επιλογές άλλων δεκαετιών, περασμένων δεκαετιών. Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία. Θα διαχειριστούμε την πραγματικότητα όσο καλύτερα μπορούμε. Δεν είναι όμως αμυντικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα».

Το «δεν είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνά» μας, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις πλειάδας στρατιωτικών, οι οποίοι επέκριναν τότε τις δηλώσεις Μητσοτάκη ακόμα και δημόσια, στα social media.

Γερμανικός δάκτυλος

Πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι νομίζουν ότι οι τότε δηλώσεις Μητσοτάκη ήταν τυχαίες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Γερμανία είχε αρχίσει να ασκεί αφόρητες πιέσεις στην Ελλάδα να «απαλλαγεί» από τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα, ήδη από το 2021, πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία (Φεβρουάριος 2022).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, τότε οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είχαν λάβει εντολές να επεξεργαστούν λύσεις αντικατάστασης των ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Αντίστοιχες πιέσεις, βεβαίως, δεχόταν η Αθήνα και από την Ουάσιγκτον, αλλά τότε εντύπωση είχε προκαλέσει η επιμονή του γερμανικού παράγοντα. Αλλά και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν αυτές τις ημέρες το φως της δημοσιότητας, το Βερολίνο και η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα συνεχίζουν να αναπτύσσουν … θαυμαστή κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι πολλά τα λεφτά

Η αιτία που ο γερμανικός παράγων αναπτύσσει εντυπωσιακή δραστηριότητα είναι φυσικά οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και η απολαβή χρημάτων.

Τον Οκτώβριο του 2022, ο ιστότοπος, Politico, αναφερόμενος στην τότε συνάντηση χωρών – μελών του ΝΑΤΟ στο Ramstein, σημείωνε ότι 14 χώρες του Οργανισμού ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ομπρέλας, την European SkyShield Initiative (ESSI). Αυτή η ομπρέλα είναι αμερικανικού-γερμανικού και ισραηλινού σχεδιασμού.

Οι χώρες που θα μετέχουν στο πρόγραμμα, πρόσθετε το Politico, θα πρέπει να αγοράσουν σύγχρονα συστήματα και να τα συνδυάσουν σε ένα ενιαίο δίκτυο. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Christina Lambrecht, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία της νέας ομπρέλας έγκειται στη διασυνδεσιμότητα της ευρωπαϊκής αεράμυνας σε ένα ενιαίο δίκτυο.

Το Politico, πάντως, επισήμαινε ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου αεράμυνας είναι σύνθετο και δαπανηρό έργο, ενώ θα πάρει χρόνια.

 

Ολυμπιακό … ψύχος

Το δίκτυο ESSI θα είναι πολλαπλών επιπέδων αμυντικό σύστημα. Ανάλογα με τα βεληνεκή του κάθε συστήματος, έχουν προταθεί το γερμανικό, IRIS (έχει δοθεί και στην Ουκρανία, όπου δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες), το αμερικανικό, Patriot, και το ισραηλινό, Arrow-3, (πρόκειται για ισραηλινό-αμερικανικής κατασκευής σύστημα) και η οποία Γερμανία έκλεισε συμφωνία-μαμούθ αξίας 4 δισ. ευρώ για την απόκτησή αγνώστου αριθμού συστημάτων.

Σήμερα, οι χώρες που έχουν υπογράψει ότι θα συμμετέχουν έχουν φτάσει τις 21. Κάτι που, όπως υπογραμμίζει μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, έχει εξοργίσει τη Γαλλία, αξιωματούχοι της οποίας λένε ότι το έγγραφο της πρωτοβουλίας είναι μπερδεμένο και κακοσχεδιασμένο. Πόσο μάλλον, αφού δεν περιλαμβάνει το γαλλοϊταλικό αντιαεροπορικό σύστημα.

Στις 21 χώρες περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Τουρκία. Ωστόσο, ευρωπαϊκές δυνάμεις με μεγάλη πολεμική βιομηχανία, όπως η Ιταλία και η Γαλλία δεν έχουν ενταχθεί. Ούτε βέβαια η Πολωνία και η Ισπανία.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2024, ο υπουργός Άμυνας, Ν. Δένδιας, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως «θα έχω την ευκαιρία να υπογράψω την προσχώρηση της Ελλάδας στην πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative, μία πρωτοβουλία της Γερμανίας για την αντιπυραυλική προστασία. Την ίδια μέρα θα προσχωρήσει και η Τουρκία».

Αγνωστο παραμένει εάν μια ψύχρανση στις σχέσεις Αθηνών – Παρισίων, ως φημολογείται, οφείλεται και σε αυτό το ζήτημα της ελληνο-γερμανικής προσέγγισης. Να σημειωθεί πάντως, ότι πρόσφατα, στην τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας δεν ήλθε ο Ε. Μακρόν, αλλά ούτε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, όπως είχαν πει οι Γάλλοι. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, μάλιστα, λέγεται ότι είχε κλείσει ραντεβού με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Βαριά η «λυπητερή»

Αδιευκρίνιστο, πάντως, παραμένει εάν ο νέος «ουράνιος θόλος» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα είναι κάποια λεόντεια συμφωνία με το Ισραήλ, ως λέγεται, ή θα εντάσσεται στο ESSI.

Ως γνωστόν, και η Κύπρος σκοπεύει να αντικαταστήσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνάς της με ισραηλινά. Η Κύπρος διαθέτει TOR-M, τα οποία προμηθεύτηκε η Ελλάδα από τη Ρωσία, μαζί με τα δικά της, και τα έδωσε στη Μεγαλόνησο. Η Κύπρος, προηγουμένως, εξαιτίας των αφόρητων πιέσεων των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας, είχε αναγκαστεί να μην αναπτύξει το ρωσικό σύστημα, S-300, το οποίο θα τις έδιδε υπεροχή, και έτσι αυτό κατέληξε στην Ελλάδα (Κρήτη), αποθηκευμένο, ως λέγεται.

Μέχρι, βέβαια, να βρεθούν τα νέα αντιαεροπορικά συστήματα που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά στην Ελλάδα, ειδικά οι στρατιωτικοί έχουν πατήσει πόδι για ενδεχόμενη αποστολή τους στην Ουκρανία. Για τον Κ.Μητσοτάκη μπορεί να «μην είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα», αλλά για τις πραγματικές ανάγκες της εθνικής άμυνας έναντι της τουρκικής απειλής είναι και παραείναι.

Στις 26 Απριλίου 2024, σε συνέντευξή του, ο Ν. Δένδιας ισχυρίστηκε ότι «για τους αντιαεροπορικό και anti-drone θόλους», έχουν δεσμευθεί «2 δισ. Για την Ελλάδα πολλά λεφτά». Οταν ερωτήθη για το χρονοδιάγραμμα, απάντησε: «Η Ατζέντα λέγεται 2030 (σ.σ. το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμά του «Ενοπλες Δυνάμεις 2030»). Δεν μπορώ να εκβιάσω να τα λύσουμε όλα αύριο το πρωί».

Να σημειωθεί, πάντως, πως η ήδη υπάρχουσα από εποχής Ακη Τσοχατζόπουλου αντιαεροπορική – αντιπυραυλική άμυνα της Ελλάδας (με Patriot, ρωσικούς TOR-M1, OSA, S-300, γαλλικούς, Crotale, κ.λ.π.) είχε ανέλθει τότε το λιγότερο σε 3,5 δισεκατομμύρια. Αυτά στο τέλος της δεκαετίας 1990. Μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο μεγαλύτερο κόστος θα κληθεί να πληρώσει σήμερα ο Ελληνας φορολογούμενος. 

Εάν, μάλιστα, προστεθούν σε αυτά και τα συστήματα αντι-drones – drones, τότε καλύτερα θα είναι ο Ν. Δένδιας να μάθει καλύτερα μαθηματικά για να κάνει πιο σωστά τις προσθέσεις του, τους πολλαπλασιασμούς και τις αφαιρέσεις του..!

neostrategy.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις