Δίνοντας τον τόνο που θα κυμανθεί η προεκλογική περίοδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, μίλησε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του στην οικονομία, ενώ μιλώντας για το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη έκανε λόγο για «ιστορική τομή».
Αναφερόμενος στις κάλπες των ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως πρόκειται για «αναμέτρηση με πρόσημο ευρωπαϊκό, αλλά με περιεχόμενο εθνικό» και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «σύσσωμη η αντιπολίτευση θέλει να τη μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, η οποία εκλέχθηκε πριν από 10 μήνες, χωρίς ούτε μια λέξη στον προεκλογικό διάλογο για τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μάλιστα πως «όσο για τους εμπόρους της πίστης νομίζω ότι η Εκκλησία απάντησε πολύ καλύτερα από εμένα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τοξικότητας εμείς δεν έχουμε εχθρούς. Έχουμε πολιτικούς αντιπάλους. Η πιο σκληρή αντιπολίτευση είναι αυτή των καθημερινών προβλημάτων. Για εμάς το πρώτο ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η συνέχιση της πορείας ανάπτυξης».
«Μετά το Πάσχα εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για την κάλπη του Ιουνίου. Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε την τοξικότητα να απλωθεί στον τόπο» είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως θα διεξαχθεί και η προ ημερησίας που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η αποχή από τις εκλογές θα είναι τελικά μια ήττα για όλους, ενώ στροφή προς τα άκρα θα είναι κερκόπορτα για νέες περιπέτειες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως «δεν έχουμε περιθώρια για άλλες αστήριχτες κατηγορίες κατά αντιπάλων, δεν χρειαζόμαστε εμπόρους πατριωτισμού, δεν χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας. Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνωμοσία».
Στην παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο στόχαστρο του τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «μία απλή και μόνο ανάγνωση του νομοσχεδίου διαψεύδει όσα άκουσα από την αντιπολίτευση περι αντιδράσεων. Θα πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι υποθέσεις θα πάψουν να στοιβάζονται και θα μοιράζονται πρακτικά σε περισσότερους λειτουργούς» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην δικαστική απόφαση για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι σημείωσε πως «χθες ανέκυψε το ζήτημα με τις ποινές στο Μάτι έπειτα από 6 χρόνια και εν μέσω διαμαρτυριών καθώς η χρονοτριβή, ανοίγει τον δρόμο της αμφιβολίας» και πρόσθεσε:
«Θα σταθώ σε τρεις επισημάνσεις. Πρώτον ότι τα αδικήματα της υπόθεσης, κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο σχέδιο που βγήκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Στο δικό μας νομοσχέδιο οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες. Δεύτερον, πράγματι υπήρξε αργοπορία, κάτι που δικαιώνει τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου. Και τρίτον, η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί γιατί είναι η 3η εξουσία της δημοκρατίας που έχει τα θεσμικά αντίβαρα να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της όπως έδειξε η αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές ή τελεσίδικες, εφ’ όσον η δικαιοσύνη αποφασίσει να επανεξεταστούν. Με την σκέψη και την παρότρυνση, οι εθνικές τραγωδίες να μη μπορούν και να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε εκ νέου στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως «διαπιστώνω ξανά την άρνηση της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει παγίως όχι σε όλα, ναι στο τίποτα. Μιλάει για τη δημοκρατία όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού». Όπως είπε ο πρωθυπουργός ο ΣΥΡΙΖΑ «εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις. Μόλις τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός σας φρόντισε να φορτώσει τον προϋπολογισμό με καμιά 15 δισ. το χρόνο. Φανταστείτε που θα φτάσει ο λογαριασμός μέχρι τις εκλογές. Δεν μας λέτε πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά» και πρόσθεσε:
«Κρύβετε ότι αυτός ο απολιτικός λαϊκισμός που λανσάρετε οδηγεί τη χώρα σε νέα χρεοκοπία».
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Πόσο αγκυλωμένο και οπισθοδρομικό αποδεικνύεται ένα κόμμα που θέλει να είναι προοδευτικό» λέγοντας πως «τώρα ένα νέο όχι σε κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι βασικό ζητούμενο». Σε αυτό το πλαίσιο είπε: «Περίμενα περισσότερα κ. Ανδρουλάκη από το ΠΑΣΟΚ. Πως ένα κόμμα που θέλει να λέει ότι είναι προοδευτικό, να είναι τόσο οπισθοδρομικό. Εντυπωσιακή υπαναχώρηση σε θέματα πανεπιστημίων, στην επιστολική ψήφο και τώρα επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης».
Μιλώντας για τον αριθμό των εγγραφών στην επιστολική ψήφο, και εκφράζοντας την ικανοποίηση του, είπε πως είδε με χαρά τα κόμματα που την καταψήφισαν να κάνουν καμπάνια υπέρ της επιστολικής ψήφου. «Όταν θα έρθει στην ολομέλεια η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές το 2027, δεν θα είστε αντίθετοι, έτσι δεν είναι;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως πρόκειται «όχι απλά μια σημαντική μεταρρύθμιση αλλά ιστορική τομή απέναντι σε ένα πρόβλημα διαχρονικό με στόχο σε πρώτη φάση όπως ειπώθηκε οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται σε σημαντικά γρηγορότερο χρόνο κατά 30% και να εξορθολογιστεί ο δικαστικός χάρτης προσθέτοντας περίπου 1000 δικαστές στην πρώτη γραμμή».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως ο ίδιος θα όριζε «ως μεταρρύθμιση κάθε σημαντική αλλαγή, η οποία έχει ενδεχομένως αργήσει να υλοποιηθεί. Πράγματι, ο πρώτος ο οποίος έκρινε ιστορικά απαραίτητη αυτή την αλλαγή ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911. Δοκίμασε και το 1931 και 4 φορές αργότερα επιχειρήθηκε από διαφορετικές κυβερνήσεις με τελευταία το 1999. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ τότε είχε στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση, την οποία σήμερα προωθεί ως κυβέρνηση».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός «έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης.
Στον α’ βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίων. Ποια η συνέπεια; Τα 154 ειρηνοδικεία να γίνονται παράγοντας άνισης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται μόλις με το 20% της δικαστικής ύλης. Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν πολύ μικρό αριθμό την ώρα που ο πρωτοδίκης αναλαμβάνει 300 υποθέσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέχεια υποστήριξε πως το θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δυο βαθμών λέγοντας: «Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960 όταν δικαστήρια ιδρυόντουσαν με βάση οδικές ή ακτοπλοϊκές συνδέσεις ή τις πιέσεις των κομματαρχών. Ερχόμαστε στον 21ο και στην Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό».
ieidiseis.gr
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις