Το Ισραήλ έκλεισε το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα αφού η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών στρατιωτών και τον τραυματισμό αρκετών ακόμη.
Η διάβαση είναι μία από τις λίγες διαδρομές για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και ιατρικών προμηθειών, στη Γάζα. Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam -η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς– πραγματοποίησαν την επίθεση στο πέρασμα Kερέμ Σαλόμ, λέγοντας ότι είχαν βάλει στόχο στρατεύματα με ρουκέτες μικρού βεληνεκούς
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι 10 βλήματα εκτοξεύτηκαν από περιοχή κοντά στο πέρασμα της Ράφα στη νότια Γάζα, περίπου 3,6 χιλιόμετρα από το Κερέμ Σαλόμ. Οι IDF ανέφεραν ότι δέχθηκαν πυρά από μια τοποθεσία περίπου 350 μέτρα από ένα καταφύγιο πολιτών, προτού καταστρέψουν τον εκτοξευτή και μια κοντινή στρατιωτική τοποθεσία.
Χαρακτήρισαν τις εκτοξεύσεις «ένα ακόμη σαφές παράδειγμα της συστηματικής εκμετάλλευσης ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων και χώρων από την τρομοκρατική οργάνωση και τη συνεχιζόμενη χρήση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες»
Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός συνεχίστηκαν επί μήνες χωρίς σημαντική πρόοδο και δεν υπήρξε παύση των μαχών ή απελευθέρωση ομήρων από τα τέλη Νοεμβρίου. Υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες μια νέα συμφωνία φαινόταν επικείμενη – και κάθε φορά κατέρρεε πριν υπογραφεί.
Οι συνομιλίες για εκεχειρία
Οι διαμεσολαβητές στην Αίγυπτο διεξήγαγαν διήμερες συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς.
Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς είπε ότι ο τελευταίος γύρος ολοκληρώθηκε την Κυριακή και ότι η αντιπροσωπεία της θα ταξιδέψει τώρα από το Κάιρο στο Κατάρ για να διαβουλευτεί με την ηγεσία της ομάδας.
Ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος έχει επίσης εμπλακεί σε προσπάθειες διαμεσολάβησης, έχει επίσης αναχωρήσει από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα για συνομιλίες στη Ντόχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η πρόταση εκεχειρίας πιστεύεται ότι περιλαμβάνει μια παύση 40 ημερών στις μάχες κατά την απελευθέρωση των ομήρων και την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Η Χαμάς είπε ότι βλέπει την τρέχουσα πρόταση με «θετικό πρίσμα», αλλά το κύριο εμπόδιο φαίνεται να είναι αν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα είναι μόνιμη ή προσωρινή. Η ομάδα επιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία αναλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την απέρριψε την Κυριακή.
«Το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί αυτό [τα αιτήματα της Χαμάς], δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε μια κατάσταση στην οποία οι ταξιαρχίες της Χαμάς βγαίνουν από τις αποθήκες τους, αναλαμβάνουν ξανά τον έλεγχο της Γάζας, ξαναχτίζουν τη στρατιωτική τους υποδομή και απειλούν ξανά πολίτες στο Ισραήλ στους οικισμούς που περιβάλλουν τα νότια βουνά, σε όλα τα μέρη της χώρας. «Αυτή θα είναι μια τρομερή ήττα για το κράτος του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Ο αιματηρός πόλεμος μπαίνει στον έβδομο μήνα
Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν κύματα ενόπλων της Χαμάς εισέβαλαν στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περισσότερους από 250 ομήρους. Η ομάδα χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από πολλές δυτικές χώρες.
Κατά τη διάρκεια της επακόλουθης ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Γάζα, περισσότεροι από 34.600 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 77.900 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Ο Νετανιάχου αντιμετώπισε πιέσεις από τον συντηρητικό συνασπισμό του να συνεχίσει την από καιρό υποσχεθείσα επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, όπου εκτιμάται ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφύγει αφού εγκατέλειψαν τις μάχες στα βόρεια και κεντρικά τμήματα της Λωρίδας.
Οι ΗΠΑ είναι απρόθυμες να υποστηρίξουν μια στρατιωτική επιχείρηση που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές απώλειες αμάχων και επιμένουν πρώτα σε ένα σχέδιο για την προστασία των εκτοπισμένων Παλαιστινίων. Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό.
Από τους 252 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι 128 εξακολουθούν να αγνοούνται – και μεταξύ αυτών, τουλάχιστον 34 θεωρούνται νεκροί
newsbomb.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις