Νέο προκλητικό παραλήρημα από τον Ταγίπ Ερντογάν που κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άκυρα, έθεσε εκ νέου ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Την ώρα που η Τουρκία επιμένει να απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, γκριζάρει το Αιγαίο, μιλάει για Τούρκους στη Θράκη και μετατρέπει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη επιμένουν να παρουσιάζουν τον λύκο ως αρνάκι και μιλούν για ελληνοτουρκική φιλία, διατηρώντας στάση υποτέλειας.

Μετά την ολοκλήρωσή της συνάντησής τους που διήρκησε μια ώρα και 20 λεπτά, ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μίλησε εκ νέου για τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

«Προσμένουμε η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας να συμβάλλει στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια μόνιμη και δίκαιη λύση» δήλωσε ο Σουλτάνος.

Σε απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Οι μειονότητες στις χώρες μας καθορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάννης. Η ελληνική μειονότητα, δραστικά μειωμένη, συμβάλει στην πολιτισμική ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται στήριξη. Στην Θράκη, η μουσουλμάνοι και χριστιανοί συμβιώνουν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας είναι έμπρακτο».

«Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά από τη συνθήκη της Λωζάνη. Έμπρακτο το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας, ισονομία και ισοπολιτεία. Αλλά και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας».

Παράλληλα, προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν  υπερασπίστηκε τη διεθνή θέση ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά άφησε τον Ερντογάν να την παρουσιάζει ως ηρωική οργάνωση. Το μόνο που κατάφερε ήταν να ψελλίσει: «Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και πάνω από όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο Τάγιπ Ερντογάν είπε ότι διαφωνούν με το χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. «Αυτό μπορεί να γίνει», ανταπάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Όσο για τη μετατροπή της Μονής της χώρας σε τζαμί, ο Μητσοτάκης αρκέστηκε να πει ότι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του: «Είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε τη στενοχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος. Κατ’ ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους».

Κατά τ’άλλα, ο Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους Τούρκους για τη «ζεστή φιλοξενία», μίλησε για υποτιθέμενη θετική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην συμφωνία για την επίσημη ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου.

Mάλιστα έκανε πανηγυρικές δηλώσεις για το ειδικό καθεστώς που αποφάσισε η κυβέρνηση για τους Τούρκους τουρίστες: «Και οι δύο λαοί μας όπως είχα δεσμευτεί απολαμβάνουν καρπούς σημαντικής πρωτοβουλίας, να μπορούν Τούρκοι να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά και η διαδικασία έκδοσης βίζας να διαρκεί μόνο λίγα λεπτά».

Επιπλέον, παρουσίασε μια ιδανική εικόνα για τις μεταναστευτικές ροές που έρχονται από την Τουρκία και μίλησε για… επιτυχημένη συνεργασία: «Και στον κρίσιμο τομέα του μεταναστευτικού η συνεργασία αποδίδει απέναντι στις παράνομες ροές και τους άθλιους διακινητές. Πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Και οι δύο έχουμε πιεστεί από μεταναστευτικά βήματα και η Ελλάδα ανέκαθεν συμφώνησε και εξακολουθεί να συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ».

Για το κυπριακό είπε ότι «προφανώς διαφωνούμε, αλλά το αντίδοτο στο αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο» και «πρέπει να δοθεί χρόνος στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστήριζε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με προϋπόθεση το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι «μπορούμε να γράφουμε παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας» αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπογράψαν σήμερα στην ‘Άγκυρα και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να… πυκνώσουν οι διμερείς επαφές.

Το Tweet της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση των δύο ηγετών:

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Άγκυρα το μεσημέρι της Δευτέρας όπου τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Νωρίτερα, με διαρροές το Μαξίμου ανακοίνωσε δύο νέες συμφωνίες με την Τουρκία: Συγκεκριμένα, θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας στην Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών και συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών. Επιπλέον, θα ανακοινωθεί ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Όπως έγινε γνωστό, στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει μετά τις κοινές δηλώσεις, θα συμμετάσχει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις