Παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η οστεοπόρωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι σπονδυλοαρθροπάθειες είναι αρκετά κοινές και δυστυχώς έχουν μεγάλες επιπτώσεις τόσο για την υγεία όσο και για την ποιότητα ζωής του πάσχοντος. Γι΄αυτό και ο ρόλος του ρευματολόγου είναι καθοριστικός, καθώς αυτός ο γιατρός θα κάνει την έγκαιρη διάγνωση και θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία στον ασθενή, για να αποφύγει την αναπηρία που συνήθως είναι αναπόφευκτη, όταν καθυστερεί για πολλά χρόνια η διάγνωση.
Τι συμβαίνει όμως όταν στα δημόσια νοσοκομεία αυτή η ειδικότητα είναι… υπό εξαφάνιση; Ο ιδιωτικός γιατρός είναι μονόδρομος για τον ασθενή καθώς στο ΕΣΥ, δυστυχώς, δεν προκηρύσσονται θέσεις της συγκεκριμένης ειδικότητας.
«Στη χώρα μας υπάρχουν περισσότεροι από 200.000 ρευματοπαθείς αλλά δυστυχώς οι ρευματολογικές κλινικές στο ΕΣΥ είναι ελάχιστες» λέει στο topontiki.gr ο Δημήτριος Καρόκης πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρίας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων ( ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ).
Θα έλεγε κανείς ότι η Ρευματολογία είναι μια ειδικότητα που δεν επιλέγουν οι νέοι γιατροί ή ότι οι Ρευματολόγοι δεν επιθυμούν να εργαστούν στο ΕΣΥ, ωστόσο η πραγματικότητα ξαφνιάζει. Δυστυχώς η Πολιτεία θεωρεί αυτή τη σημαντική ειδικότητα δεύτερης γραμμής σε σχέση με άλλες (όπως η Παθολογία η Καρδιολογία, η Ορθοπαιδική κλπ) και γι΄αυτό το λόγο σπάνια προκηρύσσει θέσεις στο ΕΣΥ!
«Έχουμε 400 ρευματολόγους σε όλη τη χώρα ενώ η αναμονή για ειδικότητα αγγίζει τα 6 χρόνια. Είναι αρκετοί οι γιατροί μας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι επειδή δεν προκηρύσσονται θέσεις στο ΕΣΥ δεν είναι κατανεμημένοι σωστά, με συνέπεια ολόκληρες περιοχές της χώρας να είναι ακάλυπτες» εξηγεί στο topontiki.gr ο κ. Καρόκης.
Μόνο 40 ρευματολόγοι στα Νοσοκομεία
Αξίζει να τονισθεί ότι από τους 400 ρευματολόγους που έχει η χώρα, μόλις το 10% είναι στο ΕΣΥ, δηλαδή μόνο 40 ρευματολόγοι όπως εξηγεί στο topontiki.gr η Κατερίνα Κουτσογιάννη, πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων ασθενών, γονέων, κηδεμόνων και φίλων με ρευματικά νοσήματα (ΡευΜΑζην): « Από τους 400 ρευματολόγους μόνο το 10% είναι σε νοσοκομεία. Μόνο επτά νοσοκομεία έχουν ρευματολογικές κλινικές στη χώρα, ενώ είναι ελάχιστες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
Αναπόφευκτα οι λίστες αναμονής σε αυτά τα νοσοκομεία, όπως το Λαϊκό, ο Ευαγγελισμός, το Αττικό, το ΠΑΓΝΗ αγγίζουν έως και τους τέσσερις μήνες.
«Εάν καλέσετε σήμερα, μέσα Μαΐου, στη Ρευματολογική κλινική του ΠΑΝΓΗ στο Ηράκλειο θα σας κλείσουν ραντεβού για τέλη Σεπτέμβριου» μας λέει η κυρία Κουτσογιάννη και συνεχίζει: « Ολόκληρες περιοχές δεν έχουν κανένα ρευματολόγο, ενώ οι Κυκλάδες έχουν ελάχιστους. Δυστυχώς αυτοί οι ασθενείς πηγαινοέρχονται στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας κάθε τρεις μήνες καθώς πρέπει να παρακολουθούνται διαρκώς ή πάνε στον ιδιώτη ρευματολόγο εάν υπάρχει στην περιοχή τους».
Σύμφωνα με την κυρία Κουτσογιάννη, η Πολιτεία θα πρέπει να δει το θέμα της θλιβερής υποστελέχωσης του ΕΣΥ με αυτή την ειδικότητα με μεγαλύτερη προσοχή καθώς οι ρευματοπάθειες είναι αυτοάνοσα νοσήματα που συνήθως πλήττουν νέους ανθρώπους με ολέθριες συνέπειες για την ποιότητα της ζωής τους. Η μη έγκαιρη διάγνωση συνήθως οδηγεί σε αναπηρία καθώς καθυστερεί την άμεση πρόσβαση αυτών των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, που υπάρχουν στη χώρα μας.
Ακόμα και σε όσους βλέπουν στενά οικονομικά το θέμα της υγείας των πολιτών, το βασικό ερώτημα είναι: Τι είναι προτιμότερο για την Πολιτεία; Να προλαμβάνει αυτά τα σοβαρά νοσήματα ή να δίνει επιδόματα αναπηρίας σε ασθενείς, που θα μπορούσαν να αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του παραγωγικού πληθυσμού της χώρας;
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις