Για σχεδόν 90 λεπτά Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι διαφωνίες υπήρξαν αλλά όπως φάνηκε θέλησαν και οι δύο να σταθούν περισσότερo στην θετική ατζέντα.
«Σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε μία παράλληλη σελίδα, με τις συμφωνίες μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «οι Υπουργοί μας υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της υγείας και ειδικά στον τομέα της πολιτικής προστασίας».
Και οι δύο ηγέτες παρότι διαφώνησαν για Χαμάς αλλά και για τη Μονή της Χώρας συμφώνησαν σε ένα πράγμα, ότι είναι ανάγκη να διατηρηθεί αυτή η θετική ατζέντα.
Οι διαφωνίες
Η διάθεση για ήπιους τόνους και περιορισμό των ρητορικών εξάρσεων ήταν εμφανής όμως τα αγκάθια δεν έλειψαν.
Ο Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις του φαινόταν να διαβάζει το κείμενο που είχε μπροστά του και απέφυγε να προκαλέσει πέραν της πάγιας στάσης της τουρκικής πλευράς που επιμένει να χαρακτηρίζει «τουρκική» την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Όμως, στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως είναι μουσουλμανική η μειονότητα της Θράκης επικαλούμενος τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει πως θεωρεί τις δύο μειονότητες γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών.
Η Χαμάς το μεγαλύτερο «αγκάθι»
Αναπόφευκτα τόσο μπροστά στις κάμερες όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες συζητήθηκε το θέμα του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.
Μπροστά στις κάμερες η αναφορά στη Χαμάς με το χαρακτηρισμό «τρομοκρατική οργάνωση» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πυροδότησε την αντίδραση του Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε πως η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση αλλά αντιστασιακή που παλεύει για την απελευθέρωση παλαιστινιακών εδαφών απαντώντας έτσι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την πλευρά του Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα μετά την επίθεση της Χαμάς και συμπλήρωσε πως στη Ράφα πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση λόγω των αμάχων.
Μετά την παρέμβαση του Ερντογάν που δήλωσε… λυπημένος για τη θέση Μητσοτάκη για τη Χαμάς ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά υπογράμμισε πως και οι δύο είναι υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός.
«Ας συμφωνήσουμε, κ. Πρόεδρε, ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά ας συμφωνήσουμε ότι συμφωνούμε στην ανάγκη αυτή τη στιγμή να υπάρχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός και πάνω απ’ όλα, πάνω απ’ όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, που είναι και τα άδικα, τα μεγάλα θύματα αυτού του πολέμου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί συμφώνησε και ο Ερντογάν: «Αυτό μπορεί να γίνει, σας ευχαριστώ», είπε από την πλευρά του.
Η Μονή της Χώρας
Για τη Μονή της Χώρας και την μετατροπή της σε τζαμί, που τέθηκε από τον πρωθυπουργό στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, ο Ερντογάν περιορίστηκε να πει ότι θα είναι επισκέψιμη.
Στα θετικά είναι πως δεν επιδίωξε να ανεβάσει τους τόνους για να ικανοποιήσει τους ισλαμιστές που βρίσκονται στο ακροατήριό του και στην εκλογική του βάση.
Τα επόμενα ραντεβού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους έδωσε το περίγραμμα των επόμενων συναντήσεων.
«Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική φιλοξενία, προσβλέποντας να συναντηθούμε εκ νέου, πιθανόν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, σίγουρα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και βέβαια να ανταποδώσουμε και εγώ και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την επίσκεψη την οποία κάνατε στην Αθήνα, με την επόμενη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο, όπως έχουμε συμφωνήσει, θα λάβει χώρα στην Άγκυρα εντός αυτού του έτους», είπε.
Δείπνο με προσκεκλημένο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Οι δύο ηγέτες επισφράγισαν την θετική εικόνα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με μια χειραψία ενώ ακολούθησε το δείπνο που παρέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, στο οποίο μετείχαν οι δύο αντιπροσωπείες αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Το μενού είχε γεύση Ανατολής και η ατμόσφαιρα ήταν πιο χαλαρή.
Τέλος του έτους η νέα συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας
Κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διήρκεσε συνολικά περισσότερο από μιάμιση ώρα μαζί με τις διευρυμένες επαφές ότι συζητήθηκαν θέματα διμερούς και διεθνούς ατζέντας, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και στην Ουκρανία.
Τα ίδια πρόσωπα σημείωναν, μάλιστα, ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα περί το τέλος του έτους.
Τέλος συμφωνήθηκε να επαναληφθούν οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις επί τη βάση των τριών αξόνων, που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, ήτοι πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις