Ήταν 30 Δεκεμβρίου του 2005 όταν δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από τις σφαίρες επικίνδυνου κακοποιού που απέδρασε μαζί με έναν συγκρατούμενό του κατά τη διάρκεια της μεταγωγής τους  από τα Ιωάννινα στις φυλακές του Βόλου και της Λάρισας – Ο δράστης βρέθηκε νεκρός μετά από αναζήτηση ημερών στην περιοχή της Κατάρας

kalampaka-arthrou
Η μεταγωγή κρατουμένων το παγωμένο πρωϊνό τη 30ης Δεκεμβρίου 2005, από τα Ιωάννινα στις φυλακές Βόλου και Λάρισας, που αντιμετωπιζόταν ως υπόθεση ρουτίνας, έμελε να εξελιχθεί σε μια τραγική για την ελληνική αστυνομία ημέρα, μνήμες της οποίας ξύπνησαν μετά την παρόμοια υπόθεση στο Εβρέ της Νορμανδίας στη βόρεια Γαλλία.

rwsos

Ήταν λίγο μετά τις 8 και μισή το πρωί, προπαραμονή πρωτοχρονιάς του 2006 όταν ξεκίνησε η μεταγωγή των Μαξίμ Ζιλίν από τη Ρωσία – κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία μητέρας δύο παιδιών, στην Κέρκυρα – και των ανήλικων Ντάτα Ιλμί και Ιλί Ράμα από την Αλβανία -κατηγορούμενοι για μεταφορά εκατοντάδων κιλών κάνναβης. Στην κλούβα που μετέφερε τους κρατούμενους ήταν οι αστυνομικοί Κωνσταντίνος Βλαχοπάνος και Δημήτρης Κώτσης, συνοδός και οδηγός, αντίστοιχα. Οι αστυνομικοί θα παρέδιδαν στη Λάρισα τον 23χρονο Ρώσο από όπου θα τον παραλάμβανε κλούβα για να τον μεταφέρει στην Κομοτηνή, και τους δύο 17χρονους Αλβανούς στις φυλακές Βόλου. Μεταξύ Τρυγώνας και Ορθοβουνίου, πρώτα ο ένας 17χρονος Αλβανός ο Ντάτα Ιλμί και ύστερα ο Ρώσος ζήτησαν να κατέβουν από την κλούβα για σωματική τους ανάγκη. Και οι δύο φορούσαν χειροπέδες, αλλά ο Ρώσος ζήτησε να του τις βγάλουν.

astinomikoi

Λίγο μετά τις 11 το πρωί οδηγός που περνούσε από την περιοχή σταμάτησε μιας του φάνηκε περίεργο μια αστυνομική κλούβα να βρίσκεται ακινητοποιημένη στην άκρη του δρόμου χωρίς ίχνος ζωής. Πλησιάζοντας αντίκρισε τον έναν αστυνομικό νεκρό τον άλλο να χαροπαλεύει και έναν νεαρό σε κατάσταση σοκ. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και το πλήρωμα του περιπολικού που έφθασε διαπίστωσε ότι οι αστυνομικοί είχαν πυροβοληθεί από το όπλο του ενός ενώ οι άλλοι δυο κρατούμενοι υπό μεταγωγή είχαν εξαφανιστεί. Όπως ανέφερε ο τρίτος κρατούμενος στους αστυνομικούς, μόλις οι δυο συγκρατούμενοί του επέστρεψαν από τη σωματική τους ανάγκη ο Ρώσος κλώτσησε τον αστυνομικό ο οποίος έχασε την ισορροπία του έπεσε στο έδαφος, παρασύροντας και τον άλλο αστυνομικό που ήταν ακριβώς πίσω του. Βγάζοντας το όπλο από τη θήκη, ο Ρώσος κακοποιός του το άρπαξε και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ ενώ στη συνέχεια πυροβόλησε και τον δεύτερο αστυνομικό. Έχοντας το όπλο στο χέρι άρχισε να τρέχει, ενώ στα πόδια το έβαλε και ο ένας Αλβανός κακοποιός. Αμέσως η αστυνομία οργάνωσε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό τους σε όλη την ευρύτερη περιοχή με τη χρήση ελικοπτέρων και θερμικών καμερών.

Μια ημέρα μετά το τραγικό περιστατικό και ενώ στις έρευνες συμμετείχαν 10 ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας (EKAM), ένα αεροσκάφος C-130 για τη μεταφορά τους, τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., ένα ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι, με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, δύο Απάτσι και ένα Σινούκ, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο Ίλμι Ντάτα. Ο 17χρονος κακοποιός είχε βρει καταφύγιο σε ένα ερημικό οίκημα 12 χιλιόμετρα από το σημείο της διπλής δολοφονίας, κοντά στο χωριό Κορυδαλλός Καλαμπάκας. Ο δραπέτης είπε στους αστυνομικούς ότι δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία των αστυνομικών και έφυγε γιατί φοβήθηκε.

Μετά από 8 ημέρες ανθρωποκυνηγητού, στις 7 Ιανουαρίου 2006 γύρω στις 10 το πρωί εντοπίστηκε το πτώμα του Ρώσου δραπέτη στις όχθες του ποταμού Μαλακασιώτη, σε απόσταση 2,5 περίπου χιλιομέτρων από το σημείο της δολοφονίας. Σύμφωνα με την αστυνομία ο 23χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του με την τελευταία σφαίρα που είχε το περίστροφο που είχε αρπάξει από τον αστυνομικό. Τότε αστυνομικές πηγές είχαν αναφέρει σε δημοσιογράφους ότι ο Ρώσος δραπέτης πιθανόν να κινήθηκε μέχρι τη γέφυρα παραλλαγής που υπάρχει σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων και όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να τη διασχίσει, λόγω του αστυνομικού μπλόκου, γύρισε προς τα πίσω και τελικά έβαλε τέλος στη ζωή του. Σε αυτοκτονία απέδωσε το θάνατο του 23χρονου και η ιατροδικαστική έκθεση. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο νεκρός έφερε τραύμα από όπλο στο δεξιό κρόταφο, πιθανότατα από την τελευταία σφαίρα που είχε μείνει στο περίστροφο, με το οποίο σκότωσε τους δύο αστυνομικούς.

Κατά την συγκεκριμένη υπόθεση τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τον τότε αρχηγό της Αστυνομίας, ο διοικητής του Τμήματος Μεταγωγών Ιωαννίνων και ο αξιωματικός υπηρεσίας. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχαν ενημερώσει για την επικινδυνότητα των κρατουμένων τους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και δεν είχαν αυτόματα όπλα, παρά μόνο τα υπηρεσιακά τους περίστροφα. Επίσης, εάν είχε αξιολογηθεί σωστά η επικινδυνότητα του 23 χρόνου Ρώσου Μαξίμ Ζελίμ θα είχε διατεθεί μεγαλύτερη δύναμη για την μεταγωγή και όχι μόνο οι δυο αστυνομικοί, οι οποίοι, ωστόσο θεωρούνταν καλά εκπαιδευμένοι.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις