Αστυνομικοί έδειραν και ξεγύμνωσαν (!) δυο παιδιά ηλικίας 15 και 13 ετών επειδή νόμιζαν ότι είχαν κλέψει ένα ποδήλατο. Tους φόρεσαν χειροπέδες, τους χτύπησαν, τους εξευτέλισαν, τους ξεγύμνωσαν, τους έβρισαν. Κι όλα αυτά για ένα ποδήλατο, το οποίο οι… άτεγκτοι τιμωροί του εγκλήματος ασφαλώς και θεώρησαν κλεμμένο, αφού το οδηγούσε ένας 15χρονος πρόσφυγας, ενώ μαζί του βρισκόταν ο 13χρονος φίλος του. Τα παιδιά κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ το ένα από τα δυο διαγνώστηκε με κακώσεις στον αριστερό ώμο και βραχίονα.

Το άγριο αυτό περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της 2ας Σεπτεμβρίου στη Σάμο. Ο 15χρονος (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) ζει μαζί με τους γονείς και τα τρία του αδέλφια στο νησί εδώ και 17 μήνες. Κατάγεται από το Αφγανιστάν και ήρθε στην Ελλάδα από το Ιράν με το όνειρο μια μέρα να φτάσει στη Γερμανία ή τον Καναδά. Για την ώρα βρίσκεται εγκλωβισμένος στο ελληνικό νησί. Εκείνη την ημέρα μαζί με τον φίλο του οδηγούσε προς το κέντρο της πόλης το ποδήλατό του.

Πλησιάζοντας προς το ΑΤΜ της τράπεζας, όπου πήγαινε για να σηκώσει χρήματα, μια άγνωστή του γυναίκα τον σταμάτησε φωνάζοντάς του στα αγγλικά πως το ποδήλατο είναι δικό της και πως εκείνος το έχει κλέψει. Ο μικρός ματαίως προσπαθούσε να της εξηγήσει πως το ποδήλατο του το έχει χαρίσει ΜΚΟ που ασχολείται με την εκπαίδευση ανηλίκων. Η γυναίκα, αμετάπειστη, τον έβριζε και κάλεσε την αστυνομία.

«Ηρθαν τέσσερις αστυνομικοί με ένα περιπολικό. Δεν μας άκουγαν καν, προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε. Οι δυο άρχισαν να μας χτυπάνε, εμένα περισσότερο γιατί ήμουν πιο κοντά», μας αφηγείται ο 15χρονος. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στα παιδιά, τα οποία καταγγέλλουν ότι τους χτυπούσαν ακόμα κι αφού τα είχαν ακινητοποιήσει. «Μου έριχναν μπουνιές στο κεφάλι και στην πλάτη και μας έβαλαν σπρώχνοντας στο αυτοκίνητο. Μας χτυπούσε και ο συνοδηγός κι εκείνος που καθόταν δίπλα μας στο πίσω κάθισμα», μας λέει ο 15χρονος. Οι αστυνομικοί μιλούσαν μεταξύ τους ελληνικά και, ασφαλώς, τα παιδιά δεν μπορούσαν να καταλάβουν ούτε γιατί τα έχουν πιάσει, ούτε πού πάνε, ούτε, βεβαίως, ποιο είναι το έγκλημά τους.

«Οταν φτάσαμε στο τμήμα ήταν πέντε αστυνομικοί. Μου άδειασαν την τσάντα που κρατούσα. Μας χτυπούσαν και πάλι. Εβαλαν πρώτα τον φίλο μου σε ένα δωμάτιο που έμοιαζε σαν αποθήκη. Μετά έβαλαν εμένα. Μου ζήτησαν να γδυθώ εντελώς. Μετά μας πήραν τα στοιχεία. Δεν μας άφηναν να μιλήσουμε, να εξηγήσουμε», μας λέει ο 15χρονος. Στη συνέχεια έδιωξαν τα σοκαρισμένα παιδιά από το αστυνομικό τμήμα. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί τούς άφησαν να φύγουν χωρίς να γίνει κάποια καταγραφή του συμβάντος ή να τους εξηγήσουν μέσω διερμηνέα τούς λόγους της προσαγωγής και της αφαίρεσης των ενδυμάτων τους.

Εξω από το τμήμα βρισκόταν ο πατέρας του ενός παιδιού, στον οποίο οι αστυνομικοί δεν επέτρεπαν να δει το ανήλικο παιδί του, ούτε φυσικά του έδωσαν κάποια εξήγηση για το περιστατικό. Οι γονείς πήγαν τα παιδιά στο νοσοκομείο. Η ιατρική γνωμάτευση του ενός παιδιού επιβεβαιώνει τις κακώσεις, ενώ αναμένονται άμεσα τα αποτελέσματα της εξέτασής τους από ψυχολόγο.

Μία εκ των οικογενειών είναι ωφελούμενη του προγράμματος στέγασης ESTIA που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Η οργάνωση καταγγέλλει πως «αντί να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί μιας σύγχρονης ισότιμης δημοκρατίας με στόχο την κοινωνική συνοχή, ενεργοποιούνται μηχανισμοί καταστολής με στόχο τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειας των αιτούντων άσυλο […] δεχόμαστε καταγγελίες για αναίτιες προσαγωγές, βία και εξευτελισμό παιδιών-προσφύγων.

Είναι αυτονόητη η υποχρέωση των ελληνικών αρχών και της ελληνικής αστυνομίας να εγγυώνται για τα δικαιώματα όλων των κατοίκων, χωρίς διακρίσεις. Ρατσιστικές συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές σε μια δημοκρατική κοινωνία και οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να εγγυηθούν ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοια περιστατικά».

«Η ΑΡΣΙΣ έχει αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση να καταγγέλλει περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, πολλώ δε όταν αυτά σημειώνονται σε βάρος ανηλίκων», μας λέει η Κατερίνα Πούτου, κοινωνική λειτουργός, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης. «Καλούμε τους θεσμικούς εταίρους, τους υπεύθυνους και αρμόδιους φορείς και πρόσωπα για την τη παιδική προστασία στη χώρα να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των παιδιών, είτε πρόκειται για γηγενείς είτε για αλλοδαπούς.

Εκτιμούμε ότι η χώρα διαθέτει ένα σύστημα υπηρεσιών, ανθρώπινο κεφάλαιο, επιστημονικό και επιχειρησιακό δυναμικό τέτοιο που αποτελεί τη μέγιστη εγγύηση διασφάλισης των δικαιωμάτων του παιδιού. Συμπεριφορές που θέλουν ανήλικα να καταστέλλονται ατεκμηρίωτα, όλος ο ανθρώπινος μηχανισμός της οργάνωσης επιδιώκει και εύχεται να έρχονται στη δημοσιότητα με μια απλή συνδρομή: τη βελτίωση της παιδικής προστασίας και τον περιορισμό αυθαιρεσιών και βίας».

https://www.efsyn.gr

bloko.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις