Προς νέο «εξοπλιστικό» φιάσκο, οδεύει η ελληνική κυβέρνηση. Μετά το αποτυχημένο -κατά κοινή παραδοχή στις ΗΠΑ- πρόγραμμα της δήθεν φρεγάτας, LCS, την οποία στην Ελλάδα στρατιωτικοί την χαρακτήριζαν ως «παράκτια μηχανότρατα», τώρα προκύπτει πρόβλημα και με την αμερικανική «φρεγάτα του μέλλοντος», την FFG 62 Constellation Class Frigate. Γι’ αυτήν, με κάθε ευκαιρία, η κυβέρνηση διαφημίζει ότι θα την αγοράσει και μάλιστα κάποιες θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Οπως, όμως, αναφέρει ο ιστότοπος, Bloomberg, «οι έλεγχοι έδειξαν αποτυχία σχεδίασης της φρεγάτας, κόστους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων» (!). Ειδικότερα, σημειώνει ότι «το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χειρίστηκε λανθασμένα την επίβλεψη του προγράμματος φρεγάτας (Constellation), που θα αντικαθιστούσε το άκρως επικριθέν και πιο προβληματικό πολεμικό πλοίο, Littoral Combat Ship (LCS), σύμφωνα με νέο έλεγχο του Κογκρέσου».

Από το δημοσίευμα του Bloomberg

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι η κατασκευή ξεκίνησε προτού ο σχεδιασμός να είναι ολοκληρωμένος. Οπως αναφέρει ο αμερικανικός, αρμόδιος φορέας ελέγχων, U.S. Government Accountability Office, εξαιτίας του «μη σωστού σχεδιασμού, έχει σταματήσει η κατασκευή και έχουν τεθεί σε κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης» της φρεγάτας.

Η φρεγάτα Constellation είναι διάδοχος του προβληματικού πλοίου LCS, επισημαίνει το Bloomberg. Ως γνωστόν, η ελληνική κυβέρνηση, σε πομπώδεις τόνους, διαφημίζει ότι η Ελλάδα θα μετάσχει στο πρόγραμμα Constellation, θα αγοράσει αυτό το πλοίο, και μάλιστα κάποια από αυτά θα κατασκευαστούν σε Ναυπηγεία που τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν σε ιδιώτες (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας). Κατά τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, αυτό θα δώσει «δουλειά» στα Ναυπηγεία.

 

Απληροφόρητοι

Μόλις πρόσφατα, στις 26 Μαΐου 2024, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, έλεγε σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Το Βήμα», ότι, όπως και με τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, F-35, που θέλει να αγοράσει η κυβέρνηση -κατόπιν αμερικανικών ντιρεκτιβών- για τα οποία «θα έρθει σύντομα προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η επιστολή LoA (σ.σ. προς τις ΗΠΑ), το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδίαση και ναυπήγηση των φρεγατών Constellation. Είναι κομβικής σημασίας προγράμματα, όχι μόνο για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και για τις δυνατότητες των Ναυπηγείων μας».

Μα καλά, δεν υπάρχει κάποιος στο υπουργείο Αμυνας έστω να του δώσει του Ν. Δένδια τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου για να πληροφορηθεί τι συμβαινει υπερατλαντικά, για την φρεγάτα, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «τη λύση για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό της επόμενης γενιάς»;

Που βλέπει ο Ν. Δένδιας τη «μεγάλη εθνική επιτυχία», όπως έχει χαρακτηρίσει την «αποδοχή από τις ΗΠΑ της πρότασης να συμμετέχουμε στη ναυπήγηση νέων φρεγατών», Constellation, όταν στις ίδιες τις ΗΠΑ -που δεν παίζουν με τέτοιου είδους σοβαρά εξοπλιστικά προγράμματα- θεωρούν ότι το έως τώρα πρόγραμμα είναι «αποτυχία»;

Παραπληροφορούν

Γενικότερα, η κυβέρνηση, η οποία κατά τα λοιπά δηλώνει ότι κόπτεται για την εθνική Αμυνα, παρουσιάζει στην ελληνική κοινή γνώμη, στον σκληρά φορολογούμενο πολίτη, που καλείται να πληρώσει πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα, απολύτως διαστρεβλωμένη την πραγματικότητα.

Τα ίδια κάνει και με το παντελώς αποτυχημένο αμερικανικό πρόγραμμα, τις «παράκτιες μηχανότρατες», όπως τις χαρακτηρίζουν στελέχη του ΠΝ, τις δήθεν φρεγάτες, LCS. Η αποτυχία αυτού του προγράμματος, εξάλλου, ήταν που ανάγκασε τις ΗΠΑ να το πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων και να ξεκινήσουν το πρόγραμμα, Constellation.

 

Χάντρες στους ιθαγενείς

Οι Αμερικανοί, λοιπόν, προκειμένου να απαλλαγούν από τις LCS, τις πρόσφεραν ως χάντρες στους εδώ ιθαγενείς. Δήθεν ως «δώρα». Που δεν είναι. Και ο πρωθυπουργός, Κ.Μητσοτάκης, στις 20 Μαρτίου 2024, όταν ερωτήθη για την προοπτική απόκτησής τους από το ελληνικό ΠΝ, απάντησε: «Οταν σου χαρίζουν ένα γάϊδαρο δεν τον κοιτάς στα δόντια». Γάϊδαρος σίγουρα είναι οι LCS. Για φρεγάτες δεν κάνουν.

 

Κι’ αυτό, ενώ γνωρίζει ότι η άποψη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αρνητική ως προς τις LCS. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει ολέθριες αποφάσεις για τις ΕΔ και την εθνική Αμυνα. Τι, άραγε, έχουν να πουν τώρα οι παντελώς απληροφόρητοι «αρμόδιοι» για τα «μεγαλόπνοα» σχέδιά τους με τις Constellation;

neostrategy.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις